Mnogi maslinari nisu ni svjesni koje kvalitete krije levantinka
Plodovi levantinke / Nikola Vilić / Arhiv HANZA MEDIA
savjeti dr. vlatkovića

Mnogi maslinari nisu ni svjesni koje kvalitete krije levantinka

Ulje levantinke nedavno je dobilo oznaku izvornosti na razini EU. Vijest za budućnost još jednog našeg otoka i vrijednih ljudi koji su se potrudili da se to ostvari. 

Uz najcrnje dalmatinsko vino sorte dobričića, sada Šoltani imaju zaštićeno ulje sorte levantinke. 

Mnogi maslinari nisu svjesni koliko senzoričke ljepote njeno ulje u optimalnoj zrelosti krije. 

Najznačajnije doprinose aromi ulja daju heksanal, Z-3-heksenal te u manjoj mjeri heksanol. Dok C6 esteri ne sudjeluji izravno u aromi ulja, već u sinergiji s ostalim tvarima. 

Te iste tvari javljaju se kao komponente arome kod različitog voća i povrća pa je sasvim razumljivo što se mirisi djevičanskih maslinovih ulja opisuju kao miris jabuke, rajčice i banane.

Dr. Ivica VlATKOVIĆ

Komentari: 0