StoryEditorOCM

savjeti dr. vlatkovićaNa oblicu nacjepljujte rodnije sorte manje osjetljive na paunovo oko

Piše PSD.
28. studenog 2016. - 18:34
Radovi_svibanj_5

Stare korijene oblica i nihove palice sam obogatio novim sortama. U mojim maslinicima ostalo je vrlo malo oblica, uglavnom južno položenih za održavanje korijena, dok druge nacijepljene sorte ne krenu. 

Na oblice i ascolane nacijepio sam caroleu, coratinu, frantoio, picholine morocco i alžirski chemlail. Mišljenja sam da oblica ima dva temeljna problema neredovite i slabe rodnosti.

Prvi problem su iznadprosječne zimske temperature i mala suma subinaktivnih dnevnih temperatura ispod 7 stupnjeva Celzija koje su potrebne za dobru diferencijaciju cvjetnih pupova, što rezultira slabom oplodnjom.

Drugi problem je velika osjetljivost na paunovo oko kao bolest lista. 

Stoga na palice oblica nacjepljujem sorte koje su manje osjetljive na paunovo oko, a koje se istovremeno i bolje oplode i zadrže plod. 

Nacijepljene sorte došle su u uvjete sjevernijeg uzgoja, a time i „hladnih zimskih“ uvjeta u odnosu na mjesta svoje izvornosti. Stoga postižu bolje i redovitije plodonošenje u ovakvim klimatskim prilikama od oblice. 

Mislim da sorte krupnog ploda (stolne) sve manje rađaju i imaju problem s rodnošću zbog toplih zima i slabe diferencijacije. 

Posljedično zbog izostalog plodonošenja sve više bujaju, a time uzimaju prostor, hranu i sunce rodnim sortama.

dr. Ivica Vlatković

26. travanj 2024 06:25