StoryEditorOCM

opasan štetnikSimptomi napada u početku nisu vidljivi: doznajte što je olovna bolest i kako se boriti protiv nje

Piše PSD.
9. studenog 2016. - 19:41
olovna_bolest_druzetic.JPG

Uzročnik olovne bolesti masline je fitopatogena gljiva Pseudocercospora cladosporioides.

Simptomi napada na listovima u početku nisu vidljivi jer zaraženo lišće ne mijenja izgled i ni u čemu se ne razlikuje od zdravog lišća. Ipak, pažljivim pregledom može se uočiti promjena boje na naličju lišća. 

U početku boja je zelenkasta, zatim počinje žutjeti, a lišće eventualno otpada. U početku zelene, nepravilno razmještene mrlje mogu se pronaći na naličju požutjelih listova. Listovi koji otpadnu, na licu poprimaju smeđu boju, a naličje im postaje sivo (Bjeliš, 2005.).

Simptomi na plodovima se rijetko razvijaju jer je potrebna velika relativna vlaga zraka u ljetnom periodu tj. tri mjeseca pred berbu. Ukoliko se razviju simptomi na plodovima, javljaju se crvenkasto-smeđe ulegnute pjege, a zaraženi plodovi otpadaju.

Ukoliko dođe do jačeg napada posljedica je defolijacija masline, smanjeni porast i slabljenje stabla masline, što utječe na rodnost u sljedećoj godini.

Suzbijanje bolesti se provodi u istim rokovima kada se provodi tretiranje protiv paunovog oka.

Stroby i Nativo zaustavljaju širenje bolesti na već zaraženim listovima, imaju sistemično djelovanje i dohvaćaju gljivicu koja se razvija unutar lista. Dobra su mjera za očuvanje funkcije bolesnih listova, dok ne izrastu novi, jer bi prskanje sa bakrenim preparatima izazvalo samo njihovo brzo opadanje.

Tretiranje se vrši prije jesenskih kiša kraj osmog mjeseca, drugo tretiranje se obavlja nakon berbe, te početkom proljeća.

Također je važno održavati dobru prozračnost krošnje redovitom rezidbom.

MASLINA, PSS, EDI DRUŽETIĆ

10. svibanj 2024 03:04