stdClass Object ( [id] => 1177764 [title] => ‘Doktor za biljke‘ naučio nas je koja je vrsta prirodni toaletni papir, koja rješava loš zadah, a koja nikako ne bi smjela završiti u tanjuru [alias] => doktor-za-biljke-naucio-nas-je-sto-je-prirodni-toaletni-papir-i-sto-ne-smije-zavrsiti-u-pjatu [catid] => 455 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kad sam išla u “Mosorovu” planinarsku školu, iskusniji bi napomenuli – ne zaboravite uživati u planini, stanite, dignite glavu i pogledajte malo u daljinu!  Guštajte u trenutku, u tom pogledu s visina!

Treba se toga sjetiti kad korak po korak, pa satima, gledaš preda se da ne ugaziš ukrivo u mosorsku ili biokovsku škrapu, očima tražeći gdje je iduća markacija. A još je kompliciranije ako planinarenju dodaš znatiželju prema biljkama koje vidiš usput, a priroda se budi. Pa kad ćeš se onda popeti gore?

Ali tako je baš ispalo – nakon radionice o prepoznavanju jestivog bilja s dr. sc. Striborom Markovićem, mag. pharm., više nismo bili isti.

Mišanca, šparoge...

Ubacio nam je “bug” i, nakon što smo se spustili s Kozjaka, više ne možeš proći pokraj kadulje, šafrana ili maslačka a da se ne sjetiš njegovih riječi, što je sve rekao o njima.

Radionice s njim su preko Planinarskog društva “Gojzerice” bile rezervirane unaprijed kao da čekaš snimanje magnetskom rezonancijom, dijelom zbog toga što Stribor – tako smo ga zvali, bez persiranja i titula, u planini su svi samo planinari – ima jednu odanu fejsbučku sljedbu od desetak tisuća pratitelja koji, očarani, čitaju njegove tekstove o biljkama kao dragocjeno štivo puno zanimljivosti i znanja.

A dijelom i zbog toga što u ovo doba godine raste interes za “divljim zeljem”, “mišancom”, šparogama, omiljenim dalmatinskim proljetnim obrokom. Šetača sa zadatkom, koji traže ručak, sad ima napretek.

---

image

Stribor uživa

Marija Paro
---

I tako – stalno isti prizor. Stribor stane pokraj nekog izdanka iz zemlje, a mi svi, blaženi u neznanju, gledamo u njega i čekamo. Ko dječica svoju pričicu prije spavanja.

Naučili smo svašta. (A zaboravili još više, rekla bi Arijana Čulina u svojoj stand-up komediji.)

---

image

Šafran ima tri prašnika, a mrazovac šest - i to je ta razlika

Marija Paro
---

Da šafran koji raste po planinama nije onaj koji stavljamo u rižot, taj se sadi. Da ga po žutim prašnicima razlikujemo od otrovnog mrazovca, da bršljan nije otrovan, iako ga se takvim smatra zbog brkanja s “poison ivy”. Da biljke promijene boju i porumene kad su u stresu, da pčele drugačije vide cvijet nego mi... Da čovjek ima 25 receptora za gorki okus u tijelu, miš 35, a neke žabe 52. Dupini ga nemaju.

---

image

Što li je ovo?

Marija Paro
---

Neke će nam stvari zauvijek ostati važne jer... što ako trebate toaletni papir u prirodi?

– Divizma, odnosno divizme imaju široke listove vrlo ugodnih, mekanih dlačica. Na izložbi o zahodima u Parizu divizma ima počasno mjesto – nekoć su listovi divizme bili toaletni papir prije toaletnog papira, jer nisu grubi, imaju fine dlačice koje čiste i lako rastu u rozeti oko biljke. Doista se nekoć i sadila u blizini zahoda – ispričat će Stribor, na sveopće čuđenje.

---

image

Divizma - nadasve ugodna i mekana

Marija Paro
---

Ako u planini treba zapaliti vatru, ispeći kobasicu, skuhati čaj, a ne ide nam od ruke, treba se osvrnuti oko sebe i očima potražiti pojedinačne čupave grmiće na koje, zapravo, često nailazimo.

---

image

Dalmatinske "hepo kocke"

Marija Paro
---

– Euphorbia spinosa, trnovita mlječika, zovemo je u šali “dalmatinske hepo kocke”. Trnovita mlječika, kao i druge mlječike, nije jestiva ni ljekovita, a njihov mliječni sok iz svježe biljke može iritirati kožu i oči. U suhom stanju preko zime lako je vidljiva poput suhih grmića. Oni se lako pale i zato se i danas koriste za potpalu vatre – dobivamo poduku, a suhi grmići vizualno ne mogu parirati jednoj drugoj mlječiki, čiji cvijet privlači svojom ljepotom.

---

image

Velika mlječika, lijepa i opasna kad se bere

Marija Paro
---

Velika mlječika toliko je privlačna u dalmatinskom kršu da bi je netko poželio i ubrati i tako – završiti na Hitnoj pomoći. Posljedice nisu bezazlene, oporavak traje dva, tri tjedna.

– Iritacije su glavni problem.

A ako imate zadah?

Ako prekinemo stabljiku mlječike, mliječni sok iritira kožu, pogotovo ako rukama obrišemo osjetljivu kožu lica. Također treba biti oprezan – rutvica je fototoksična. To znači da ako je dotičemo i sok dođe u doticaj s kožom, pod utjecajem UV zraka nastat će tzv. fototoksična reakcija, u kojoj strada naša DNK i nastane upalna reakcija. Čak i uz primjenu protuupalnih lijekova, proces zacjeljivanja traje dugo – slušamo Stribora s posebnom pažnjom, jer, gle – kome trebaju takve avanture?

Vrlo brzo oraspoloži nas priča o tome kako je u davna vremena kao razlog za razvod braka mogao biti naveden loš zadah iz usta kod ženika, ma kako bogat bio, a spas je bio u jednoj biljci:

– Tršlja, mastika, Pistacia lentiscus – pokazuje nam rukom Stribor Marković.

---

image

Tršlja je dobra za želučane smetnje

Marija Paro
---

– U Dalmaciji je skoro pa grm-korov koji možda i ne volimo. No iz zrelijih, starijih malenih stabala i grmova tršlje zarezivanjem kore dobiva se smola, slično kao što se dobiva i slavni tamjan. Koristila se od doba stare Grčke i najpoznatija smola dolazila je s otoka Chiosa. Na turskom dvoru sultan bi koristio smolu tršlje za osvježavanje daha. Zanimljivo, zadah iz usta može potjecati i iz želuca, a smola tršlje može povoljno djelovati na floru želuca i smanjiti Helicobacter pylori. Neobično je kako je tradicionalno travarstvo u nas ignoriralo tršlju! – veli on.

Još značajniju ulogu u povijesti čovječanstva imao je nekoć – buhač, čija vodena otopina može otjerati uši, buhe. Od doba haranja kuge pa do danas, kad prijeti nuklearni rat (samo ovdje smo čuli riječ “rat” i brzo je zaboravili!), njegovo je djelovanje ostalo važno, samo što se, za razliku od primjera nekadašnje nam države, više ne proizvodi.

---

image

Buhač - lišće podsjeća na jelenje rogove

Marija Paro
---

– Buhač je simbol Dalmacije, u kontekstu, što bismo rekli, “industrijskog bilja”. Insekticid buhača bio je pravi europski komercijalni uspjeh i preteča nekim današnjim sintetskim insekticidima. Sada su u upotrebi sintetski, iako u nekim zemljama, poput Kenije, buhač stvara još više aktivnih tvari.

---

Čuvajte se mađarskog mrazovca

Što nikako ne bi smjelo završiti u našem pjatu?

– U vrlo rano proljeće listovi mađarskog mrazovca doista su najopasnija moguća zabuna. Listovi su duguljasti i uvijek imaju dlačice na rubu. Srećom, mađarski mrazovac relativno brzo nestaje i cvjeta krajem zime. Dok neki drugi kontinentalni mrazovci nikada ne listaju u isto vrijeme kad cvjetaju, mađarski mrazovac u vrijeme cvatnje ima list. Na kontinentu, list mrazovca u proljeće pak može ljude podsjetiti na list medvjeđeg luka – upozorava Stribor Marković.

---

---

Pravi planinar i odustane 20 metara od vrha

Stribor Marković je autor triju knjiga: "Fitoaromaterapija", "Priče iz šume Striborove" i "Striborova ljekarna". U suradnji s Farmacia ljekarnama niz godina vodi farmaceutsko savjetovalište u Ilici u Zagrebu, gdje su biljke ili mikronutricija jedna od tema.

Docent je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci – kolegij Farmaceutska botanika, konzultant je za farmaceutske tvrtke, provodi edukacije, najčešće medicinskih djelatnika. I planinar je.

– Postao sam planinar jer volim poglede i planine, a kako volim i botaniku, dvije ljubavi odlično se preklope. Planinska flora je intrigantna i uvijek se nađe nešto novo i zanimljivo ili se sretnu stari biljni prijatelji. Uz Split me vežu prijateljski odnosi, ali i daleka genetika. Potpuni sam "mješanac", a jedna baka bila je Dalmatinka.

S Planinarskim društvom "Gojzerice" vezan sam preko Marije Paro, koja je ne samo dobra organizatorica, nego je planinarka dušom i ima entuzijastičan tim. Veliki životni uzor mi je Lola iz "Gojzerica", čovjek s kojim se može šutjeti satima, a da sve bude rečeno.

Volim društva koja nisu postala turističke agencije, premda poštujem sve oblike djelovanja, pa i planinarski turizam. "Gojzerice" imaju razuman tempo, a planinarsko društvo propada kad tempo za osvajanje cilja ubije uživanje u samom putovanju. Da citiram svoju sestru Moranu, postaneš planinar kad odustaneš zadnjih 20 metara od vrha, svjesno i s namjerom i ne zbog umora, a svejedno uživaš. Tada si shvatio puno toga što planinarenje doista jest – kaže.

---

---

image

Stribor Marković

Marija Paro
---

---

image

Krvara, okusa između lubenice i krastavca

Marija Paro
---

---

image

Divlji poriluk

Marija Paro
---

---

image

Čepljez jestivih podanaka, krumpir prije krumpira

Marija Paro
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sat botanike na kozjaku [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => sat botanike na kozjaku 2 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-03-22 09:33:25 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Jasenka Leskur Staničić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-03-22 13:28:11 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-03-22 10:01:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 76 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 455 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Zdravlje [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/03\/22\/21293758.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/22\/21200022.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/22\/21200030.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/22\/21200018.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/22\/21200014.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/22\/21293746.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/22\/21293762.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/22\/21293826.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/22\/21293828.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/22\/21293866.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/22\/21293894.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/22\/21293896.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/22\/21293904.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/22\/21293922.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/22\/21293936.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/22\/21293944.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/22\/21293958.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/22\/21293994.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/22\/21293996.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/22\/21294030.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/22\/21294044.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/22\/21294056.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/22\/21294058.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/22\/21294064.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/22\/21294066.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/22\/21294068.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/22\/21294082.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/22\/21294084.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/22\/21294088.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/22\/21294110.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Marija Paro","Marija Paro","Marija Paro","Marija Paro","Marija Paro","Marija Paro","Marija Paro","Marija Paro","Marija Paro","Marija Paro","Marija Paro","Marija Paro","Marija Paro","Marija Paro","Marija Paro","Marija Paro","Marija Paro","Marija Paro","Marija Paro","Marija Paro","Marija Paro","Marija Paro","Marija Paro","Marija Paro","Marija Paro","Marija Paro","Marija Paro","Marija Paro","Marija Paro","Marija Paro"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Dok Stribor govori, svi slu\u0161aju<\/p>\n","

Stribor Markovi\u0107<\/p>\n","","","","

Planinari se okupili oko Stribora i slu\u0161aju<\/p>\n","

Sat botanike na Kozjaku<\/p>\n","

Bura nikome nije smetala<\/p>\n","

Divizma - nadasve ugodna i mekana<\/p>\n","

Tr\u0161lja je dobra za \u017eelu\u010dane smetnje<\/p>\n","

Krvara, okusa izme\u0111u lubenice i krastavca<\/p>\n","

Dalmatinske \u201dhepo kocke\u201d<\/p>\n","

\u0160afran ima tri pra\u0161nika, a mrazovac \u0161est - i to je ta razlika<\/p>\n","

Velika mlje\u010dika, lijepa i opasna kad se bere<\/p>\n","

Planinarke sve bilje\u017ee<\/p>\n","

Treba znati dignuti glavu i u\u017eivati u pogledu s visine<\/p>\n","

Suhi plodovi dra\u010de dobri su za \u010daj<\/p>\n","

Divlji poriluk<\/p>\n","

Buha\u010d - li\u0161\u0107e podsje\u0107a na jelenje rogove<\/p>\n","

Visibaba, vjesnik prolje\u0107a. Gledaj, ne diraj!<\/p>\n","

Presli\u010dica nije \u2018zmijsko gro\u017e\u0111e\u2019<\/p>\n","

Pjegava mrtva kopriva; mrtva zna\u010di da ne pecka, da je jestiva<\/p>\n","

Narcisi puni mirisa<\/p>\n","

\u010cepljez jestivih podanaka, krumpir prije krumpira<\/p>\n","

Smri\u010d u cvatu<\/p>\n","

\u0160to\u00a0li je ovo?<\/p>\n","

Divlji neven<\/p>\n","

Bilu\u0161ina, a ne kadulja<\/p>\n","

Ljubi\u010dasti \u0161afran<\/p>\n","

Stribor u\u017eiva<\/p>\n"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_21293758_1920.jpg":"1920x1080","k_21293758_1280.jpg":"1280x1280","k_21293758_1024.jpg":"1024x1024","k_21293758_640.jpg":"640x640","k_21293758_480.jpg":"480x480","k_21293758_340.jpg":"340x340","k_21293758_220.jpg":"220x220","o_21293758_1280.jpg":"1280x960","o_21293758_1024.jpg":"1024x768","o_21293758_640.jpg":"640x480","o_21293758_480.jpg":"480x360","o_21293758_340.jpg":"340x255","o_21293758_220.jpg":"220x165","h_21293758_1280.jpg":"1280x854","h_21293758_1024.jpg":"1024x683","h_21293758_640.jpg":"640x427","h_21293758_480.jpg":"480x320","h_21293758_340.jpg":"340x227","h_21293758_220.jpg":"220x147","pp_21293758_1280.jpg":"1006x1280","pp_21293758_1024.jpg":"805x1024","pp_21293758_640.jpg":"503x640","pp_21293758_480.jpg":"377x480","pp_21293758_340.jpg":"267x340","pp_21293758_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_21200022_1920.jpg":"1920x1080","k_21200022_1280.jpg":"1280x1280","k_21200022_1024.jpg":"1024x1024","k_21200022_640.jpg":"640x640","k_21200022_480.jpg":"480x480","k_21200022_340.jpg":"340x340","k_21200022_220.jpg":"220x220","o_21200022_1280.jpg":"1280x1706","o_21200022_1024.jpg":"1024x1365","o_21200022_640.jpg":"640x853","o_21200022_480.jpg":"480x640","o_21200022_340.jpg":"340x453","o_21200022_220.jpg":"220x293","h_21200022_1280.jpg":"1280x854","h_21200022_1024.jpg":"1024x683","h_21200022_640.jpg":"640x427","h_21200022_480.jpg":"480x320","h_21200022_340.jpg":"340x227","h_21200022_220.jpg":"220x147","pp_21200022_1280.jpg":"1006x1280","pp_21200022_1024.jpg":"805x1024","pp_21200022_640.jpg":"503x640","pp_21200022_480.jpg":"377x480","pp_21200022_340.jpg":"267x340","pp_21200022_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_21200030_1920.jpg":"1920x1080","k_21200030_1280.jpg":"1280x1280","k_21200030_1024.jpg":"1024x1024","k_21200030_640.jpg":"640x640","k_21200030_480.jpg":"480x480","k_21200030_340.jpg":"340x340","k_21200030_220.jpg":"220x220","o_21200030_1280.jpg":"1280x960","o_21200030_1024.jpg":"1024x768","o_21200030_640.jpg":"640x480","o_21200030_480.jpg":"480x360","o_21200030_340.jpg":"340x255","o_21200030_220.jpg":"220x165","h_21200030_1280.jpg":"1280x854","h_21200030_1024.jpg":"1024x683","h_21200030_640.jpg":"640x427","h_21200030_480.jpg":"480x320","h_21200030_340.jpg":"340x227","h_21200030_220.jpg":"220x147","pp_21200030_1280.jpg":"1006x1280","pp_21200030_1024.jpg":"805x1024","pp_21200030_640.jpg":"503x640","pp_21200030_480.jpg":"377x480","pp_21200030_340.jpg":"267x340","pp_21200030_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_21200018_1920.jpg":"1920x1080","k_21200018_1280.jpg":"1280x1280","k_21200018_1024.jpg":"1024x1024","k_21200018_640.jpg":"640x640","k_21200018_480.jpg":"480x480","k_21200018_340.jpg":"340x340","k_21200018_220.jpg":"220x220","o_21200018_1280.jpg":"1280x1706","o_21200018_1024.jpg":"1024x1365","o_21200018_640.jpg":"640x853","o_21200018_480.jpg":"480x640","o_21200018_340.jpg":"340x453","o_21200018_220.jpg":"220x293","h_21200018_1280.jpg":"1280x854","h_21200018_1024.jpg":"1024x683","h_21200018_640.jpg":"640x427","h_21200018_480.jpg":"480x320","h_21200018_340.jpg":"340x227","h_21200018_220.jpg":"220x147","pp_21200018_1280.jpg":"1006x1280","pp_21200018_1024.jpg":"805x1024","pp_21200018_640.jpg":"503x640","pp_21200018_480.jpg":"377x480","pp_21200018_340.jpg":"267x340","pp_21200018_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_21200014_1920.jpg":"1920x1080","k_21200014_1280.jpg":"1280x1280","k_21200014_1024.jpg":"1024x1024","k_21200014_640.jpg":"640x640","k_21200014_480.jpg":"480x480","k_21200014_340.jpg":"340x340","k_21200014_220.jpg":"220x220","o_21200014_1280.jpg":"1280x1706","o_21200014_1024.jpg":"1024x1365","o_21200014_640.jpg":"640x853","o_21200014_480.jpg":"480x640","o_21200014_340.jpg":"340x453","o_21200014_220.jpg":"220x293","h_21200014_1280.jpg":"1280x854","h_21200014_1024.jpg":"1024x683","h_21200014_640.jpg":"640x427","h_21200014_480.jpg":"480x320","h_21200014_340.jpg":"340x227","h_21200014_220.jpg":"220x147","pp_21200014_1280.jpg":"1006x1280","pp_21200014_1024.jpg":"805x1024","pp_21200014_640.jpg":"503x640","pp_21200014_480.jpg":"377x480","pp_21200014_340.jpg":"267x340","pp_21200014_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_21293746_1920.jpg":"1920x1080","k_21293746_1280.jpg":"1280x1280","k_21293746_1024.jpg":"1024x1024","k_21293746_640.jpg":"640x640","k_21293746_480.jpg":"480x480","k_21293746_340.jpg":"340x340","k_21293746_220.jpg":"220x220","o_21293746_1280.jpg":"1280x960","o_21293746_1024.jpg":"1024x768","o_21293746_640.jpg":"640x480","o_21293746_480.jpg":"480x360","o_21293746_340.jpg":"340x255","o_21293746_220.jpg":"220x165","h_21293746_1280.jpg":"1280x854","h_21293746_1024.jpg":"1024x683","h_21293746_640.jpg":"640x427","h_21293746_480.jpg":"480x320","h_21293746_340.jpg":"340x227","h_21293746_220.jpg":"220x147","pp_21293746_1280.jpg":"1006x1280","pp_21293746_1024.jpg":"805x1024","pp_21293746_640.jpg":"503x640","pp_21293746_480.jpg":"377x480","pp_21293746_340.jpg":"267x340","pp_21293746_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_21293762_1920.jpg":"1920x1080","k_21293762_1280.jpg":"1280x1280","k_21293762_1024.jpg":"1024x1024","k_21293762_640.jpg":"640x640","k_21293762_480.jpg":"480x480","k_21293762_340.jpg":"340x340","k_21293762_220.jpg":"220x220","o_21293762_1280.jpg":"1280x960","o_21293762_1024.jpg":"1024x768","o_21293762_640.jpg":"640x480","o_21293762_480.jpg":"480x360","o_21293762_340.jpg":"340x255","o_21293762_220.jpg":"220x165","h_21293762_1280.jpg":"1280x854","h_21293762_1024.jpg":"1024x683","h_21293762_640.jpg":"640x427","h_21293762_480.jpg":"480x320","h_21293762_340.jpg":"340x227","h_21293762_220.jpg":"220x147","pp_21293762_1280.jpg":"1006x1280","pp_21293762_1024.jpg":"805x1024","pp_21293762_640.jpg":"503x640","pp_21293762_480.jpg":"377x480","pp_21293762_340.jpg":"267x340","pp_21293762_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_21293826_1920.jpg":"1920x1080","k_21293826_1280.jpg":"1280x1280","k_21293826_1024.jpg":"1024x1024","k_21293826_640.jpg":"640x640","k_21293826_480.jpg":"480x480","k_21293826_340.jpg":"340x340","k_21293826_220.jpg":"220x220","o_21293826_1280.jpg":"1280x960","o_21293826_1024.jpg":"1024x768","o_21293826_640.jpg":"640x480","o_21293826_480.jpg":"480x360","o_21293826_340.jpg":"340x255","o_21293826_220.jpg":"220x165","h_21293826_1280.jpg":"1280x854","h_21293826_1024.jpg":"1024x683","h_21293826_640.jpg":"640x427","h_21293826_480.jpg":"480x320","h_21293826_340.jpg":"340x227","h_21293826_220.jpg":"220x147","pp_21293826_1280.jpg":"1006x1280","pp_21293826_1024.jpg":"805x1024","pp_21293826_640.jpg":"503x640","pp_21293826_480.jpg":"377x480","pp_21293826_340.jpg":"267x340","pp_21293826_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1536x2048","hd_21293828_1920.jpg":"1920x1080","k_21293828_1280.jpg":"1280x1280","k_21293828_1024.jpg":"1024x1024","k_21293828_640.jpg":"640x640","k_21293828_480.jpg":"480x480","k_21293828_340.jpg":"340x340","k_21293828_220.jpg":"220x220","o_21293828_1280.jpg":"1280x1706","o_21293828_1024.jpg":"1024x1365","o_21293828_640.jpg":"640x853","o_21293828_480.jpg":"480x640","o_21293828_340.jpg":"340x453","o_21293828_220.jpg":"220x293","h_21293828_1280.jpg":"1280x854","h_21293828_1024.jpg":"1024x683","h_21293828_640.jpg":"640x427","h_21293828_480.jpg":"480x320","h_21293828_340.jpg":"340x227","h_21293828_220.jpg":"220x147","pp_21293828_1280.jpg":"1006x1280","pp_21293828_1024.jpg":"805x1024","pp_21293828_640.jpg":"503x640","pp_21293828_480.jpg":"377x480","pp_21293828_340.jpg":"267x340","pp_21293828_220.jpg":"173x220"},{"size0":"960x720","hd_21293866_1920.jpg":"1920x1080","k_21293866_1280.jpg":"1280x1280","k_21293866_1024.jpg":"1024x1024","k_21293866_640.jpg":"640x640","k_21293866_480.jpg":"480x480","k_21293866_340.jpg":"340x340","k_21293866_220.jpg":"220x220","o_21293866_1280.jpg":"1280x960","o_21293866_1024.jpg":"1024x768","o_21293866_640.jpg":"640x480","o_21293866_480.jpg":"480x360","o_21293866_340.jpg":"340x255","o_21293866_220.jpg":"220x165","h_21293866_1280.jpg":"1280x854","h_21293866_1024.jpg":"1024x683","h_21293866_640.jpg":"640x427","h_21293866_480.jpg":"480x320","h_21293866_340.jpg":"340x227","h_21293866_220.jpg":"220x147","pp_21293866_1280.jpg":"1006x1280","pp_21293866_1024.jpg":"805x1024","pp_21293866_640.jpg":"503x640","pp_21293866_480.jpg":"377x480","pp_21293866_340.jpg":"267x340","pp_21293866_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_21293894_1920.jpg":"1920x1080","k_21293894_1280.jpg":"1280x1280","k_21293894_1024.jpg":"1024x1024","k_21293894_640.jpg":"640x640","k_21293894_480.jpg":"480x480","k_21293894_340.jpg":"340x340","k_21293894_220.jpg":"220x220","o_21293894_1280.jpg":"1280x960","o_21293894_1024.jpg":"1024x768","o_21293894_640.jpg":"640x480","o_21293894_480.jpg":"480x360","o_21293894_340.jpg":"340x255","o_21293894_220.jpg":"220x165","h_21293894_1280.jpg":"1280x854","h_21293894_1024.jpg":"1024x683","h_21293894_640.jpg":"640x427","h_21293894_480.jpg":"480x320","h_21293894_340.jpg":"340x227","h_21293894_220.jpg":"220x147","pp_21293894_1280.jpg":"1006x1280","pp_21293894_1024.jpg":"805x1024","pp_21293894_640.jpg":"503x640","pp_21293894_480.jpg":"377x480","pp_21293894_340.jpg":"267x340","pp_21293894_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1536x2048","hd_21293896_1920.jpg":"1920x1080","k_21293896_1280.jpg":"1280x1280","k_21293896_1024.jpg":"1024x1024","k_21293896_640.jpg":"640x640","k_21293896_480.jpg":"480x480","k_21293896_340.jpg":"340x340","k_21293896_220.jpg":"220x220","o_21293896_1280.jpg":"1280x1706","o_21293896_1024.jpg":"1024x1365","o_21293896_640.jpg":"640x853","o_21293896_480.jpg":"480x640","o_21293896_340.jpg":"340x453","o_21293896_220.jpg":"220x293","h_21293896_1280.jpg":"1280x854","h_21293896_1024.jpg":"1024x683","h_21293896_640.jpg":"640x427","h_21293896_480.jpg":"480x320","h_21293896_340.jpg":"340x227","h_21293896_220.jpg":"220x147","pp_21293896_1280.jpg":"1006x1280","pp_21293896_1024.jpg":"805x1024","pp_21293896_640.jpg":"503x640","pp_21293896_480.jpg":"377x480","pp_21293896_340.jpg":"267x340","pp_21293896_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_21293904_1920.jpg":"1920x1080","k_21293904_1280.jpg":"1280x1280","k_21293904_1024.jpg":"1024x1024","k_21293904_640.jpg":"640x640","k_21293904_480.jpg":"480x480","k_21293904_340.jpg":"340x340","k_21293904_220.jpg":"220x220","o_21293904_1280.jpg":"1280x960","o_21293904_1024.jpg":"1024x768","o_21293904_640.jpg":"640x480","o_21293904_480.jpg":"480x360","o_21293904_340.jpg":"340x255","o_21293904_220.jpg":"220x165","h_21293904_1280.jpg":"1280x854","h_21293904_1024.jpg":"1024x683","h_21293904_640.jpg":"640x427","h_21293904_480.jpg":"480x320","h_21293904_340.jpg":"340x227","h_21293904_220.jpg":"220x147","pp_21293904_1280.jpg":"1006x1280","pp_21293904_1024.jpg":"805x1024","pp_21293904_640.jpg":"503x640","pp_21293904_480.jpg":"377x480","pp_21293904_340.jpg":"267x340","pp_21293904_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_21293922_1920.jpg":"1920x1080","k_21293922_1280.jpg":"1280x1280","k_21293922_1024.jpg":"1024x1024","k_21293922_640.jpg":"640x640","k_21293922_480.jpg":"480x480","k_21293922_340.jpg":"340x340","k_21293922_220.jpg":"220x220","o_21293922_1280.jpg":"1280x960","o_21293922_1024.jpg":"1024x768","o_21293922_640.jpg":"640x480","o_21293922_480.jpg":"480x360","o_21293922_340.jpg":"340x255","o_21293922_220.jpg":"220x165","h_21293922_1280.jpg":"1280x854","h_21293922_1024.jpg":"1024x683","h_21293922_640.jpg":"640x427","h_21293922_480.jpg":"480x320","h_21293922_340.jpg":"340x227","h_21293922_220.jpg":"220x147","pp_21293922_1280.jpg":"1006x1280","pp_21293922_1024.jpg":"805x1024","pp_21293922_640.jpg":"503x640","pp_21293922_480.jpg":"377x480","pp_21293922_340.jpg":"267x340","pp_21293922_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_21293936_1920.jpg":"1920x1080","k_21293936_1280.jpg":"1280x1280","k_21293936_1024.jpg":"1024x1024","k_21293936_640.jpg":"640x640","k_21293936_480.jpg":"480x480","k_21293936_340.jpg":"340x340","k_21293936_220.jpg":"220x220","o_21293936_1280.jpg":"1280x960","o_21293936_1024.jpg":"1024x768","o_21293936_640.jpg":"640x480","o_21293936_480.jpg":"480x360","o_21293936_340.jpg":"340x255","o_21293936_220.jpg":"220x165","h_21293936_1280.jpg":"1280x854","h_21293936_1024.jpg":"1024x683","h_21293936_640.jpg":"640x427","h_21293936_480.jpg":"480x320","h_21293936_340.jpg":"340x227","h_21293936_220.jpg":"220x147","pp_21293936_1280.jpg":"1006x1280","pp_21293936_1024.jpg":"805x1024","pp_21293936_640.jpg":"503x640","pp_21293936_480.jpg":"377x480","pp_21293936_340.jpg":"267x340","pp_21293936_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1200x1600","hd_21293944_1920.jpg":"1920x1080","k_21293944_1280.jpg":"1280x1280","k_21293944_1024.jpg":"1024x1024","k_21293944_640.jpg":"640x640","k_21293944_480.jpg":"480x480","k_21293944_340.jpg":"340x340","k_21293944_220.jpg":"220x220","o_21293944_1280.jpg":"1280x1706","o_21293944_1024.jpg":"1024x1365","o_21293944_640.jpg":"640x853","o_21293944_480.jpg":"480x640","o_21293944_340.jpg":"340x453","o_21293944_220.jpg":"220x293","h_21293944_1280.jpg":"1280x854","h_21293944_1024.jpg":"1024x683","h_21293944_640.jpg":"640x427","h_21293944_480.jpg":"480x320","h_21293944_340.jpg":"340x227","h_21293944_220.jpg":"220x147","pp_21293944_1280.jpg":"1006x1280","pp_21293944_1024.jpg":"805x1024","pp_21293944_640.jpg":"503x640","pp_21293944_480.jpg":"377x480","pp_21293944_340.jpg":"267x340","pp_21293944_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_21293958_1920.jpg":"1920x1080","k_21293958_1280.jpg":"1280x1280","k_21293958_1024.jpg":"1024x1024","k_21293958_640.jpg":"640x640","k_21293958_480.jpg":"480x480","k_21293958_340.jpg":"340x340","k_21293958_220.jpg":"220x220","o_21293958_1280.jpg":"1280x960","o_21293958_1024.jpg":"1024x768","o_21293958_640.jpg":"640x480","o_21293958_480.jpg":"480x360","o_21293958_340.jpg":"340x255","o_21293958_220.jpg":"220x165","h_21293958_1280.jpg":"1280x854","h_21293958_1024.jpg":"1024x683","h_21293958_640.jpg":"640x427","h_21293958_480.jpg":"480x320","h_21293958_340.jpg":"340x227","h_21293958_220.jpg":"220x147","pp_21293958_1280.jpg":"1006x1280","pp_21293958_1024.jpg":"805x1024","pp_21293958_640.jpg":"503x640","pp_21293958_480.jpg":"377x480","pp_21293958_340.jpg":"267x340","pp_21293958_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1536x2048","hd_21293994_1920.jpg":"1920x1080","k_21293994_1280.jpg":"1280x1280","k_21293994_1024.jpg":"1024x1024","k_21293994_640.jpg":"640x640","k_21293994_480.jpg":"480x480","k_21293994_340.jpg":"340x340","k_21293994_220.jpg":"220x220","o_21293994_1280.jpg":"1280x1706","o_21293994_1024.jpg":"1024x1365","o_21293994_640.jpg":"640x853","o_21293994_480.jpg":"480x640","o_21293994_340.jpg":"340x453","o_21293994_220.jpg":"220x293","h_21293994_1280.jpg":"1280x854","h_21293994_1024.jpg":"1024x683","h_21293994_640.jpg":"640x427","h_21293994_480.jpg":"480x320","h_21293994_340.jpg":"340x227","h_21293994_220.jpg":"220x147","pp_21293994_1280.jpg":"1006x1280","pp_21293994_1024.jpg":"805x1024","pp_21293994_640.jpg":"503x640","pp_21293994_480.jpg":"377x480","pp_21293994_340.jpg":"267x340","pp_21293994_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1536x2048","hd_21293996_1920.jpg":"1920x1080","k_21293996_1280.jpg":"1280x1280","k_21293996_1024.jpg":"1024x1024","k_21293996_640.jpg":"640x640","k_21293996_480.jpg":"480x480","k_21293996_340.jpg":"340x340","k_21293996_220.jpg":"220x220","o_21293996_1280.jpg":"1280x1706","o_21293996_1024.jpg":"1024x1365","o_21293996_640.jpg":"640x853","o_21293996_480.jpg":"480x640","o_21293996_340.jpg":"340x453","o_21293996_220.jpg":"220x293","h_21293996_1280.jpg":"1280x854","h_21293996_1024.jpg":"1024x683","h_21293996_640.jpg":"640x427","h_21293996_480.jpg":"480x320","h_21293996_340.jpg":"340x227","h_21293996_220.jpg":"220x147","pp_21293996_1280.jpg":"1006x1280","pp_21293996_1024.jpg":"805x1024","pp_21293996_640.jpg":"503x640","pp_21293996_480.jpg":"377x480","pp_21293996_340.jpg":"267x340","pp_21293996_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1536x2048","hd_21294030_1920.jpg":"1920x1080","k_21294030_1280.jpg":"1280x1280","k_21294030_1024.jpg":"1024x1024","k_21294030_640.jpg":"640x640","k_21294030_480.jpg":"480x480","k_21294030_340.jpg":"340x340","k_21294030_220.jpg":"220x220","o_21294030_1280.jpg":"1280x1706","o_21294030_1024.jpg":"1024x1365","o_21294030_640.jpg":"640x853","o_21294030_480.jpg":"480x640","o_21294030_340.jpg":"340x453","o_21294030_220.jpg":"220x293","h_21294030_1280.jpg":"1280x854","h_21294030_1024.jpg":"1024x683","h_21294030_640.jpg":"640x427","h_21294030_480.jpg":"480x320","h_21294030_340.jpg":"340x227","h_21294030_220.jpg":"220x147","pp_21294030_1280.jpg":"1006x1280","pp_21294030_1024.jpg":"805x1024","pp_21294030_640.jpg":"503x640","pp_21294030_480.jpg":"377x480","pp_21294030_340.jpg":"267x340","pp_21294030_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1621x1632","hd_21294044_1920.jpg":"1920x1080","k_21294044_1280.jpg":"1280x1280","k_21294044_1024.jpg":"1024x1024","k_21294044_640.jpg":"640x640","k_21294044_480.jpg":"480x480","k_21294044_340.jpg":"340x340","k_21294044_220.jpg":"220x220","o_21294044_1280.jpg":"1280x1288","o_21294044_1024.jpg":"1024x1030","o_21294044_640.jpg":"640x644","o_21294044_480.jpg":"480x483","o_21294044_340.jpg":"340x342","o_21294044_220.jpg":"220x221","h_21294044_1280.jpg":"1280x854","h_21294044_1024.jpg":"1024x683","h_21294044_640.jpg":"640x427","h_21294044_480.jpg":"480x320","h_21294044_340.jpg":"340x227","h_21294044_220.jpg":"220x147","pp_21294044_1280.jpg":"1006x1280","pp_21294044_1024.jpg":"805x1024","pp_21294044_640.jpg":"503x640","pp_21294044_480.jpg":"377x480","pp_21294044_340.jpg":"267x340","pp_21294044_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1536x2048","hd_21294056_1920.jpg":"1920x1080","k_21294056_1280.jpg":"1280x1280","k_21294056_1024.jpg":"1024x1024","k_21294056_640.jpg":"640x640","k_21294056_480.jpg":"480x480","k_21294056_340.jpg":"340x340","k_21294056_220.jpg":"220x220","o_21294056_1280.jpg":"1280x1706","o_21294056_1024.jpg":"1024x1365","o_21294056_640.jpg":"640x853","o_21294056_480.jpg":"480x640","o_21294056_340.jpg":"340x453","o_21294056_220.jpg":"220x293","h_21294056_1280.jpg":"1280x854","h_21294056_1024.jpg":"1024x683","h_21294056_640.jpg":"640x427","h_21294056_480.jpg":"480x320","h_21294056_340.jpg":"340x227","h_21294056_220.jpg":"220x147","pp_21294056_1280.jpg":"1006x1280","pp_21294056_1024.jpg":"805x1024","pp_21294056_640.jpg":"503x640","pp_21294056_480.jpg":"377x480","pp_21294056_340.jpg":"267x340","pp_21294056_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_21294058_1920.jpg":"1920x1080","k_21294058_1280.jpg":"1280x1280","k_21294058_1024.jpg":"1024x1024","k_21294058_640.jpg":"640x640","k_21294058_480.jpg":"480x480","k_21294058_340.jpg":"340x340","k_21294058_220.jpg":"220x220","o_21294058_1280.jpg":"1280x960","o_21294058_1024.jpg":"1024x768","o_21294058_640.jpg":"640x480","o_21294058_480.jpg":"480x360","o_21294058_340.jpg":"340x255","o_21294058_220.jpg":"220x165","h_21294058_1280.jpg":"1280x854","h_21294058_1024.jpg":"1024x683","h_21294058_640.jpg":"640x427","h_21294058_480.jpg":"480x320","h_21294058_340.jpg":"340x227","h_21294058_220.jpg":"220x147","pp_21294058_1280.jpg":"1006x1280","pp_21294058_1024.jpg":"805x1024","pp_21294058_640.jpg":"503x640","pp_21294058_480.jpg":"377x480","pp_21294058_340.jpg":"267x340","pp_21294058_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1536x2048","hd_21294064_1920.jpg":"1920x1080","k_21294064_1280.jpg":"1280x1280","k_21294064_1024.jpg":"1024x1024","k_21294064_640.jpg":"640x640","k_21294064_480.jpg":"480x480","k_21294064_340.jpg":"340x340","k_21294064_220.jpg":"220x220","o_21294064_1280.jpg":"1280x1706","o_21294064_1024.jpg":"1024x1365","o_21294064_640.jpg":"640x853","o_21294064_480.jpg":"480x640","o_21294064_340.jpg":"340x453","o_21294064_220.jpg":"220x293","h_21294064_1280.jpg":"1280x854","h_21294064_1024.jpg":"1024x683","h_21294064_640.jpg":"640x427","h_21294064_480.jpg":"480x320","h_21294064_340.jpg":"340x227","h_21294064_220.jpg":"220x147","pp_21294064_1280.jpg":"1006x1280","pp_21294064_1024.jpg":"805x1024","pp_21294064_640.jpg":"503x640","pp_21294064_480.jpg":"377x480","pp_21294064_340.jpg":"267x340","pp_21294064_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_21294066_1920.jpg":"1920x1080","k_21294066_1280.jpg":"1280x1280","k_21294066_1024.jpg":"1024x1024","k_21294066_640.jpg":"640x640","k_21294066_480.jpg":"480x480","k_21294066_340.jpg":"340x340","k_21294066_220.jpg":"220x220","o_21294066_1280.jpg":"1280x960","o_21294066_1024.jpg":"1024x768","o_21294066_640.jpg":"640x480","o_21294066_480.jpg":"480x360","o_21294066_340.jpg":"340x255","o_21294066_220.jpg":"220x165","h_21294066_1280.jpg":"1280x854","h_21294066_1024.jpg":"1024x683","h_21294066_640.jpg":"640x427","h_21294066_480.jpg":"480x320","h_21294066_340.jpg":"340x227","h_21294066_220.jpg":"220x147","pp_21294066_1280.jpg":"1006x1280","pp_21294066_1024.jpg":"805x1024","pp_21294066_640.jpg":"503x640","pp_21294066_480.jpg":"377x480","pp_21294066_340.jpg":"267x340","pp_21294066_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_21294068_1920.jpg":"1920x1080","k_21294068_1280.jpg":"1280x1280","k_21294068_1024.jpg":"1024x1024","k_21294068_640.jpg":"640x640","k_21294068_480.jpg":"480x480","k_21294068_340.jpg":"340x340","k_21294068_220.jpg":"220x220","o_21294068_1280.jpg":"1280x960","o_21294068_1024.jpg":"1024x768","o_21294068_640.jpg":"640x480","o_21294068_480.jpg":"480x360","o_21294068_340.jpg":"340x255","o_21294068_220.jpg":"220x165","h_21294068_1280.jpg":"1280x854","h_21294068_1024.jpg":"1024x683","h_21294068_640.jpg":"640x427","h_21294068_480.jpg":"480x320","h_21294068_340.jpg":"340x227","h_21294068_220.jpg":"220x147","pp_21294068_1280.jpg":"1006x1280","pp_21294068_1024.jpg":"805x1024","pp_21294068_640.jpg":"503x640","pp_21294068_480.jpg":"377x480","pp_21294068_340.jpg":"267x340","pp_21294068_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1536x2048","hd_21294082_1920.jpg":"1920x1080","k_21294082_1280.jpg":"1280x1280","k_21294082_1024.jpg":"1024x1024","k_21294082_640.jpg":"640x640","k_21294082_480.jpg":"480x480","k_21294082_340.jpg":"340x340","k_21294082_220.jpg":"220x220","o_21294082_1280.jpg":"1280x1706","o_21294082_1024.jpg":"1024x1365","o_21294082_640.jpg":"640x853","o_21294082_480.jpg":"480x640","o_21294082_340.jpg":"340x453","o_21294082_220.jpg":"220x293","h_21294082_1280.jpg":"1280x854","h_21294082_1024.jpg":"1024x683","h_21294082_640.jpg":"640x427","h_21294082_480.jpg":"480x320","h_21294082_340.jpg":"340x227","h_21294082_220.jpg":"220x147","pp_21294082_1280.jpg":"1006x1280","pp_21294082_1024.jpg":"805x1024","pp_21294082_640.jpg":"503x640","pp_21294082_480.jpg":"377x480","pp_21294082_340.jpg":"267x340","pp_21294082_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_21294084_1920.jpg":"1920x1080","k_21294084_1280.jpg":"1280x1280","k_21294084_1024.jpg":"1024x1024","k_21294084_640.jpg":"640x640","k_21294084_480.jpg":"480x480","k_21294084_340.jpg":"340x340","k_21294084_220.jpg":"220x220","o_21294084_1280.jpg":"1280x960","o_21294084_1024.jpg":"1024x768","o_21294084_640.jpg":"640x480","o_21294084_480.jpg":"480x360","o_21294084_340.jpg":"340x255","o_21294084_220.jpg":"220x165","h_21294084_1280.jpg":"1280x854","h_21294084_1024.jpg":"1024x683","h_21294084_640.jpg":"640x427","h_21294084_480.jpg":"480x320","h_21294084_340.jpg":"340x227","h_21294084_220.jpg":"220x147","pp_21294084_1280.jpg":"1006x1280","pp_21294084_1024.jpg":"805x1024","pp_21294084_640.jpg":"503x640","pp_21294084_480.jpg":"377x480","pp_21294084_340.jpg":"267x340","pp_21294084_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_21294088_1920.jpg":"1920x1080","k_21294088_1280.jpg":"1280x1280","k_21294088_1024.jpg":"1024x1024","k_21294088_640.jpg":"640x640","k_21294088_480.jpg":"480x480","k_21294088_340.jpg":"340x340","k_21294088_220.jpg":"220x220","o_21294088_1280.jpg":"1280x960","o_21294088_1024.jpg":"1024x768","o_21294088_640.jpg":"640x480","o_21294088_480.jpg":"480x360","o_21294088_340.jpg":"340x255","o_21294088_220.jpg":"220x165","h_21294088_1280.jpg":"1280x854","h_21294088_1024.jpg":"1024x683","h_21294088_640.jpg":"640x427","h_21294088_480.jpg":"480x320","h_21294088_340.jpg":"340x227","h_21294088_220.jpg":"220x147","pp_21294088_1280.jpg":"1006x1280","pp_21294088_1024.jpg":"805x1024","pp_21294088_640.jpg":"503x640","pp_21294088_480.jpg":"377x480","pp_21294088_340.jpg":"267x340","pp_21294088_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_21294110_1920.jpg":"1920x1080","k_21294110_1280.jpg":"1280x1280","k_21294110_1024.jpg":"1024x1024","k_21294110_640.jpg":"640x640","k_21294110_480.jpg":"480x480","k_21294110_340.jpg":"340x340","k_21294110_220.jpg":"220x220","o_21294110_1280.jpg":"1280x960","o_21294110_1024.jpg":"1024x768","o_21294110_640.jpg":"640x480","o_21294110_480.jpg":"480x360","o_21294110_340.jpg":"340x255","o_21294110_220.jpg":"220x165","h_21294110_1280.jpg":"1280x854","h_21294110_1024.jpg":"1024x683","h_21294110_640.jpg":"640x427","h_21294110_480.jpg":"480x320","h_21294110_340.jpg":"340x227","h_21294110_220.jpg":"220x147","pp_21294110_1280.jpg":"1006x1280","pp_21294110_1024.jpg":"805x1024","pp_21294110_640.jpg":"503x640","pp_21294110_480.jpg":"377x480","pp_21294110_340.jpg":"267x340","pp_21294110_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 455 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [description] => [parent] => 383 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"383","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7390600 Threads: 2 Questions: 1594904439 Slow queries: 4732380 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110391456 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 32 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /maslina/zdravlje ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /maslina/zdravlje/doktor-za-biljke-naucio-nas-je-sto-je-prirodni-toaletni-papir-i-sto-ne-smije-zavrsiti-u-pjatu-1177764 [printLink] => /maslina/zdravlje/doktor-za-biljke-naucio-nas-je-sto-je-prirodni-toaletni-papir-i-sto-ne-smije-zavrsiti-u-pjatu-1177764?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 671363 [name] => Stribor Marković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-22 11:02:49 [main_article_id] => 0 [alias] => stribor-markovic [link] => /tag/stribor-markovic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 671364 [name] => biljke u prrodi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-22 11:02:49 [main_article_id] => 0 [alias] => biljke-u-prrodi [link] => /tag/biljke-u-prrodi ) [2] => stdClass Object ( [id] => 363519 [name] => ljekovito bilje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ljekovito-bilje [link] => /tag/ljekovito-bilje ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sat botanike na kozjaku [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Doktor za biljke‘ naučio nas je koja je vrsta prirodni toaletni papir, koja rješava loš zadah, a koja nikako ne bi smjela završiti u tanjuru [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-10-20-47-17-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/22/21293758.jpg [galleryCount] => 30 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Marija Paro [mainImageDesc] =>

Dok Stribor govori, svi slušaju

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/22/21293758.jpg [title] =>

Dok Stribor govori, svi slušaju

Marija Paro ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/22/21200022.jpg [title] =>

Stribor Marković

Marija Paro ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/22/21200030.jpg [title] => Marija Paro ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/22/21200018.jpg [title] => Marija Paro ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/22/21200014.jpg [title] => Marija Paro ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/22/21293746.jpg [title] =>

Planinari se okupili oko Stribora i slušaju

Marija Paro ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/22/21293762.jpg [title] =>

Sat botanike na Kozjaku

Marija Paro ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/22/21293826.jpg [title] =>

Bura nikome nije smetala

Marija Paro ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/22/21293828.jpg [title] =>

Divizma - nadasve ugodna i mekana

Marija Paro ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/22/21293866.jpg [title] =>

Tršlja je dobra za želučane smetnje

Marija Paro ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/22/21293894.jpg [title] =>

Krvara, okusa između lubenice i krastavca

Marija Paro ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/22/21293896.jpg [title] =>

Dalmatinske ”hepo kocke”

Marija Paro ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/22/21293904.jpg [title] =>

Šafran ima tri prašnika, a mrazovac šest - i to je ta razlika

Marija Paro ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/22/21293922.jpg [title] =>

Velika mlječika, lijepa i opasna kad se bere

Marija Paro ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/22/21293936.jpg [title] =>

Planinarke sve bilježe

Marija Paro ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/22/21293944.jpg [title] =>

Treba znati dignuti glavu i uživati u pogledu s visine

Marija Paro ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/22/21293958.jpg [title] =>

Suhi plodovi drače dobri su za čaj

Marija Paro ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/22/21293994.jpg [title] =>

Divlji poriluk

Marija Paro ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/22/21293996.jpg [title] =>

Buhač - lišće podsjeća na jelenje rogove

Marija Paro ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/22/21294030.jpg [title] =>

Visibaba, vjesnik proljeća. Gledaj, ne diraj!

Marija Paro ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/22/21294044.jpg [title] =>

Presličica nije ‘zmijsko grožđe’

Marija Paro ) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/22/21294056.jpg [title] =>

Pjegava mrtva kopriva; mrtva znači da ne pecka, da je jestiva

Marija Paro ) [22] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/22/21294058.jpg [title] =>

Narcisi puni mirisa

Marija Paro ) [23] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/22/21294064.jpg [title] =>

Čepljez jestivih podanaka, krumpir prije krumpira

Marija Paro ) [24] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/22/21294066.jpg [title] =>

Smrič u cvatu

Marija Paro ) [25] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/22/21294068.jpg [title] =>

Što li je ovo?

Marija Paro ) [26] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/22/21294082.jpg [title] =>

Divlji neven

Marija Paro ) [27] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/22/21294084.jpg [title] =>

Bilušina, a ne kadulja

Marija Paro ) [28] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/22/21294088.jpg [title] =>

Ljubičasti šafran

Marija Paro ) [29] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/22/21294110.jpg [title] =>

Stribor uživa

Marija Paro ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kad sam išla u “Mosorovu” planinarsku školu, iskusniji bi napomenuli – ne zaboravite uživati u planini, stanite, dignite glavu i pogledajte malo u daljinu!  Guštajte u trenutku, u tom pogledu s visina!

Treba se toga sjetiti kad korak po korak, pa satima, gledaš preda se da ne ugaziš ukrivo u mosorsku ili biokovsku škrapu, očima tražeći gdje je iduća markacija. A još je kompliciranije ako planinarenju dodaš znatiželju prema biljkama koje vidiš usput, a priroda se budi. Pa kad ćeš se onda popeti gore?

Ali tako je baš ispalo – nakon radionice o prepoznavanju jestivog bilja s dr. sc. Striborom Markovićem, mag. pharm., više nismo bili isti.

Mišanca, šparoge...

Ubacio nam je “bug” i, nakon što smo se spustili s Kozjaka, više ne možeš proći pokraj kadulje, šafrana ili maslačka a da se ne sjetiš njegovih riječi, što je sve rekao o njima.

Radionice s njim su preko Planinarskog društva “Gojzerice” bile rezervirane unaprijed kao da čekaš snimanje magnetskom rezonancijom, dijelom zbog toga što Stribor – tako smo ga zvali, bez persiranja i titula, u planini su svi samo planinari – ima jednu odanu fejsbučku sljedbu od desetak tisuća pratitelja koji, očarani, čitaju njegove tekstove o biljkama kao dragocjeno štivo puno zanimljivosti i znanja.

A dijelom i zbog toga što u ovo doba godine raste interes za “divljim zeljem”, “mišancom”, šparogama, omiljenim dalmatinskim proljetnim obrokom. Šetača sa zadatkom, koji traže ručak, sad ima napretek.

---

image

Stribor uživa

Marija Paro
---

I tako – stalno isti prizor. Stribor stane pokraj nekog izdanka iz zemlje, a mi svi, blaženi u neznanju, gledamo u njega i čekamo. Ko dječica svoju pričicu prije spavanja.

Naučili smo svašta. (A zaboravili još više, rekla bi Arijana Čulina u svojoj stand-up komediji.)

---

image

Šafran ima tri prašnika, a mrazovac šest - i to je ta razlika

Marija Paro
---

Da šafran koji raste po planinama nije onaj koji stavljamo u rižot, taj se sadi. Da ga po žutim prašnicima razlikujemo od otrovnog mrazovca, da bršljan nije otrovan, iako ga se takvim smatra zbog brkanja s “poison ivy”. Da biljke promijene boju i porumene kad su u stresu, da pčele drugačije vide cvijet nego mi... Da čovjek ima 25 receptora za gorki okus u tijelu, miš 35, a neke žabe 52. Dupini ga nemaju.

---

image

Što li je ovo?

Marija Paro
---

Neke će nam stvari zauvijek ostati važne jer... što ako trebate toaletni papir u prirodi?

– Divizma, odnosno divizme imaju široke listove vrlo ugodnih, mekanih dlačica. Na izložbi o zahodima u Parizu divizma ima počasno mjesto – nekoć su listovi divizme bili toaletni papir prije toaletnog papira, jer nisu grubi, imaju fine dlačice koje čiste i lako rastu u rozeti oko biljke. Doista se nekoć i sadila u blizini zahoda – ispričat će Stribor, na sveopće čuđenje.

---

image

Divizma - nadasve ugodna i mekana

Marija Paro
---

Ako u planini treba zapaliti vatru, ispeći kobasicu, skuhati čaj, a ne ide nam od ruke, treba se osvrnuti oko sebe i očima potražiti pojedinačne čupave grmiće na koje, zapravo, često nailazimo.

---

image

Dalmatinske "hepo kocke"

Marija Paro
---

– Euphorbia spinosa, trnovita mlječika, zovemo je u šali “dalmatinske hepo kocke”. Trnovita mlječika, kao i druge mlječike, nije jestiva ni ljekovita, a njihov mliječni sok iz svježe biljke može iritirati kožu i oči. U suhom stanju preko zime lako je vidljiva poput suhih grmića. Oni se lako pale i zato se i danas koriste za potpalu vatre – dobivamo poduku, a suhi grmići vizualno ne mogu parirati jednoj drugoj mlječiki, čiji cvijet privlači svojom ljepotom.

---

image

Velika mlječika, lijepa i opasna kad se bere

Marija Paro
---

Velika mlječika toliko je privlačna u dalmatinskom kršu da bi je netko poželio i ubrati i tako – završiti na Hitnoj pomoći. Posljedice nisu bezazlene, oporavak traje dva, tri tjedna.

– Iritacije su glavni problem.

A ako imate zadah?

Ako prekinemo stabljiku mlječike, mliječni sok iritira kožu, pogotovo ako rukama obrišemo osjetljivu kožu lica. Također treba biti oprezan – rutvica je fototoksična. To znači da ako je dotičemo i sok dođe u doticaj s kožom, pod utjecajem UV zraka nastat će tzv. fototoksična reakcija, u kojoj strada naša DNK i nastane upalna reakcija. Čak i uz primjenu protuupalnih lijekova, proces zacjeljivanja traje dugo – slušamo Stribora s posebnom pažnjom, jer, gle – kome trebaju takve avanture?

Vrlo brzo oraspoloži nas priča o tome kako je u davna vremena kao razlog za razvod braka mogao biti naveden loš zadah iz usta kod ženika, ma kako bogat bio, a spas je bio u jednoj biljci:

– Tršlja, mastika, Pistacia lentiscus – pokazuje nam rukom Stribor Marković.

---

image

Tršlja je dobra za želučane smetnje

Marija Paro
---

– U Dalmaciji je skoro pa grm-korov koji možda i ne volimo. No iz zrelijih, starijih malenih stabala i grmova tršlje zarezivanjem kore dobiva se smola, slično kao što se dobiva i slavni tamjan. Koristila se od doba stare Grčke i najpoznatija smola dolazila je s otoka Chiosa. Na turskom dvoru sultan bi koristio smolu tršlje za osvježavanje daha. Zanimljivo, zadah iz usta može potjecati i iz želuca, a smola tršlje može povoljno djelovati na floru želuca i smanjiti Helicobacter pylori. Neobično je kako je tradicionalno travarstvo u nas ignoriralo tršlju! – veli on.

Još značajniju ulogu u povijesti čovječanstva imao je nekoć – buhač, čija vodena otopina može otjerati uši, buhe. Od doba haranja kuge pa do danas, kad prijeti nuklearni rat (samo ovdje smo čuli riječ “rat” i brzo je zaboravili!), njegovo je djelovanje ostalo važno, samo što se, za razliku od primjera nekadašnje nam države, više ne proizvodi.

---

image

Buhač - lišće podsjeća na jelenje rogove

Marija Paro
---

– Buhač je simbol Dalmacije, u kontekstu, što bismo rekli, “industrijskog bilja”. Insekticid buhača bio je pravi europski komercijalni uspjeh i preteča nekim današnjim sintetskim insekticidima. Sada su u upotrebi sintetski, iako u nekim zemljama, poput Kenije, buhač stvara još više aktivnih tvari.

---

Čuvajte se mađarskog mrazovca

Što nikako ne bi smjelo završiti u našem pjatu?

– U vrlo rano proljeće listovi mađarskog mrazovca doista su najopasnija moguća zabuna. Listovi su duguljasti i uvijek imaju dlačice na rubu. Srećom, mađarski mrazovac relativno brzo nestaje i cvjeta krajem zime. Dok neki drugi kontinentalni mrazovci nikada ne listaju u isto vrijeme kad cvjetaju, mađarski mrazovac u vrijeme cvatnje ima list. Na kontinentu, list mrazovca u proljeće pak može ljude podsjetiti na list medvjeđeg luka – upozorava Stribor Marković.

---

---

Pravi planinar i odustane 20 metara od vrha

Stribor Marković je autor triju knjiga: "Fitoaromaterapija", "Priče iz šume Striborove" i "Striborova ljekarna". U suradnji s Farmacia ljekarnama niz godina vodi farmaceutsko savjetovalište u Ilici u Zagrebu, gdje su biljke ili mikronutricija jedna od tema.

Docent je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci – kolegij Farmaceutska botanika, konzultant je za farmaceutske tvrtke, provodi edukacije, najčešće medicinskih djelatnika. I planinar je.

– Postao sam planinar jer volim poglede i planine, a kako volim i botaniku, dvije ljubavi odlično se preklope. Planinska flora je intrigantna i uvijek se nađe nešto novo i zanimljivo ili se sretnu stari biljni prijatelji. Uz Split me vežu prijateljski odnosi, ali i daleka genetika. Potpuni sam "mješanac", a jedna baka bila je Dalmatinka.

S Planinarskim društvom "Gojzerice" vezan sam preko Marije Paro, koja je ne samo dobra organizatorica, nego je planinarka dušom i ima entuzijastičan tim. Veliki životni uzor mi je Lola iz "Gojzerica", čovjek s kojim se može šutjeti satima, a da sve bude rečeno.

Volim društva koja nisu postala turističke agencije, premda poštujem sve oblike djelovanja, pa i planinarski turizam. "Gojzerice" imaju razuman tempo, a planinarsko društvo propada kad tempo za osvajanje cilja ubije uživanje u samom putovanju. Da citiram svoju sestru Moranu, postaneš planinar kad odustaneš zadnjih 20 metara od vrha, svjesno i s namjerom i ne zbog umora, a svejedno uživaš. Tada si shvatio puno toga što planinarenje doista jest – kaže.

---

---

image

Stribor Marković

Marija Paro
---

---

image

Krvara, okusa između lubenice i krastavca

Marija Paro
---

---

image

Divlji poriluk

Marija Paro
---

---

image

Čepljez jestivih podanaka, krumpir prije krumpira

Marija Paro
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Marija Paro Marija Paro Marija Paro Marija Paro Marija Paro Marija Paro Marija Paro Marija Paro Marija Paro Marija Paro Marija Paro Marija Paro Marija Paro Marija Paro Marija Paro Marija Paro Marija Paro Marija Paro Marija Paro Marija Paro Marija Paro Marija Paro Marija Paro Marija Paro Marija Paro Marija Paro Marija Paro Marija Paro Marija Paro Marija Paro
Marija Paro

Dok Stribor govori, svi slušaju

Marija Paro

Stribor Marković

Marija Paro

Planinari se okupili oko Stribora i slušaju

Marija Paro

Sat botanike na Kozjaku

Marija Paro

Bura nikome nije smetala

Marija Paro

Divizma - nadasve ugodna i mekana

Marija Paro

Tršlja je dobra za želučane smetnje

Marija Paro

Krvara, okusa između lubenice i krastavca

Marija Paro

Dalmatinske ”hepo kocke”

Marija Paro

Šafran ima tri prašnika, a mrazovac šest - i to je ta razlika

Marija Paro

Velika mlječika, lijepa i opasna kad se bere

Marija Paro

Planinarke sve bilježe

Marija Paro

Treba znati dignuti glavu i uživati u pogledu s visine

Marija Paro

Suhi plodovi drače dobri su za čaj

Marija Paro

Divlji poriluk

Marija Paro

Buhač - lišće podsjeća na jelenje rogove

Marija Paro

Visibaba, vjesnik proljeća. Gledaj, ne diraj!

Marija Paro

Presličica nije ‘zmijsko grožđe’

Marija Paro

Pjegava mrtva kopriva; mrtva znači da ne pecka, da je jestiva

Marija Paro

Narcisi puni mirisa

Marija Paro

Čepljez jestivih podanaka, krumpir prije krumpira

Marija Paro

Smrič u cvatu

Marija Paro

Što li je ovo?

Marija Paro

Divlji neven

Marija Paro

Bilušina, a ne kadulja

Marija Paro

Ljubičasti šafran

Marija Paro

Stribor uživa

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/maslina/zdravlje/doktor-za-biljke-naucio-nas-je-sto-je-prirodni-toaletni-papir-i-sto-ne-smije-zavrsiti-u-pjatu-1177764 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=19a6d22b90f1a24f50b6e3e9dfd99392cb936a7b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Doktor+za+biljke%E2%80%98+nau%C4%8Dio+nas+je+koja+je+vrsta+prirodni+toaletni+papir%2C+koja+rje%C5%A1ava+lo%C5%A1+zadah%2C+a+koja+nikako+ne+bi+smjela+zavr%C5%A1iti+u+tanjuru&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmaslina%2Fzdravlje%2Fdoktor-za-biljke-naucio-nas-je-sto-je-prirodni-toaletni-papir-i-sto-ne-smije-zavrsiti-u-pjatu-1177764 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmaslina%2Fzdravlje%2Fdoktor-za-biljke-naucio-nas-je-sto-je-prirodni-toaletni-papir-i-sto-ne-smije-zavrsiti-u-pjatu-1177764 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sat botanike na kozjaku [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

sat botanike na kozjaku‘Doktor za biljke‘ naučio nas je koja je vrsta prirodni toaletni papir, koja rješava loš zadah, a koja nikako ne bi smjela završiti u tanjuru

Piše Jasenka Leskur Staničić
22. ožujka 2022. - 11:01

Kad sam išla u “Mosorovu” planinarsku školu, iskusniji bi napomenuli – ne zaboravite uživati u planini, stanite, dignite glavu i pogledajte malo u daljinu!  Guštajte u trenutku, u tom pogledu s visina!

Treba se toga sjetiti kad korak po korak, pa satima, gledaš preda se da ne ugaziš ukrivo u mosorsku ili biokovsku škrapu, očima tražeći gdje je iduća markacija. A još je kompliciranije ako planinarenju dodaš znatiželju prema biljkama koje vidiš usput, a priroda se budi. Pa kad ćeš se onda popeti gore?

Ali tako je baš ispalo – nakon radionice o prepoznavanju jestivog bilja s dr. sc. Striborom Markovićem, mag. pharm., više nismo bili isti.

Mišanca, šparoge...

Ubacio nam je “bug” i, nakon što smo se spustili s Kozjaka, više ne možeš proći pokraj kadulje, šafrana ili maslačka a da se ne sjetiš njegovih riječi, što je sve rekao o njima.

Radionice s njim su preko Planinarskog društva “Gojzerice” bile rezervirane unaprijed kao da čekaš snimanje magnetskom rezonancijom, dijelom zbog toga što Stribor – tako smo ga zvali, bez persiranja i titula, u planini su svi samo planinari – ima jednu odanu fejsbučku sljedbu od desetak tisuća pratitelja koji, očarani, čitaju njegove tekstove o biljkama kao dragocjeno štivo puno zanimljivosti i znanja.

A dijelom i zbog toga što u ovo doba godine raste interes za “divljim zeljem”, “mišancom”, šparogama, omiljenim dalmatinskim proljetnim obrokom. Šetača sa zadatkom, koji traže ručak, sad ima napretek.

image

Stribor uživa

Marija Paro

I tako – stalno isti prizor. Stribor stane pokraj nekog izdanka iz zemlje, a mi svi, blaženi u neznanju, gledamo u njega i čekamo. Ko dječica svoju pričicu prije spavanja.

Naučili smo svašta. (A zaboravili još više, rekla bi Arijana Čulina u svojoj stand-up komediji.)

image

Šafran ima tri prašnika, a mrazovac šest - i to je ta razlika

Marija Paro

Da šafran koji raste po planinama nije onaj koji stavljamo u rižot, taj se sadi. Da ga po žutim prašnicima razlikujemo od otrovnog mrazovca, da bršljan nije otrovan, iako ga se takvim smatra zbog brkanja s “poison ivy”. Da biljke promijene boju i porumene kad su u stresu, da pčele drugačije vide cvijet nego mi... Da čovjek ima 25 receptora za gorki okus u tijelu, miš 35, a neke žabe 52. Dupini ga nemaju.

image

Što li je ovo?

Marija Paro

Neke će nam stvari zauvijek ostati važne jer... što ako trebate toaletni papir u prirodi?

– Divizma, odnosno divizme imaju široke listove vrlo ugodnih, mekanih dlačica. Na izložbi o zahodima u Parizu divizma ima počasno mjesto – nekoć su listovi divizme bili toaletni papir prije toaletnog papira, jer nisu grubi, imaju fine dlačice koje čiste i lako rastu u rozeti oko biljke. Doista se nekoć i sadila u blizini zahoda – ispričat će Stribor, na sveopće čuđenje.

image

Divizma - nadasve ugodna i mekana

Marija Paro

Ako u planini treba zapaliti vatru, ispeći kobasicu, skuhati čaj, a ne ide nam od ruke, treba se osvrnuti oko sebe i očima potražiti pojedinačne čupave grmiće na koje, zapravo, često nailazimo.

image

Dalmatinske "hepo kocke"

Marija Paro

– Euphorbia spinosa, trnovita mlječika, zovemo je u šali “dalmatinske hepo kocke”. Trnovita mlječika, kao i druge mlječike, nije jestiva ni ljekovita, a njihov mliječni sok iz svježe biljke može iritirati kožu i oči. U suhom stanju preko zime lako je vidljiva poput suhih grmića. Oni se lako pale i zato se i danas koriste za potpalu vatre – dobivamo poduku, a suhi grmići vizualno ne mogu parirati jednoj drugoj mlječiki, čiji cvijet privlači svojom ljepotom.

image

Velika mlječika, lijepa i opasna kad se bere

Marija Paro

Velika mlječika toliko je privlačna u dalmatinskom kršu da bi je netko poželio i ubrati i tako – završiti na Hitnoj pomoći. Posljedice nisu bezazlene, oporavak traje dva, tri tjedna.

– Iritacije su glavni problem.

A ako imate zadah?

Ako prekinemo stabljiku mlječike, mliječni sok iritira kožu, pogotovo ako rukama obrišemo osjetljivu kožu lica. Također treba biti oprezan – rutvica je fototoksična. To znači da ako je dotičemo i sok dođe u doticaj s kožom, pod utjecajem UV zraka nastat će tzv. fototoksična reakcija, u kojoj strada naša DNK i nastane upalna reakcija. Čak i uz primjenu protuupalnih lijekova, proces zacjeljivanja traje dugo – slušamo Stribora s posebnom pažnjom, jer, gle – kome trebaju takve avanture?

Vrlo brzo oraspoloži nas priča o tome kako je u davna vremena kao razlog za razvod braka mogao biti naveden loš zadah iz usta kod ženika, ma kako bogat bio, a spas je bio u jednoj biljci:

– Tršlja, mastika, Pistacia lentiscus – pokazuje nam rukom Stribor Marković.

image

Tršlja je dobra za želučane smetnje

Marija Paro

– U Dalmaciji je skoro pa grm-korov koji možda i ne volimo. No iz zrelijih, starijih malenih stabala i grmova tršlje zarezivanjem kore dobiva se smola, slično kao što se dobiva i slavni tamjan. Koristila se od doba stare Grčke i najpoznatija smola dolazila je s otoka Chiosa. Na turskom dvoru sultan bi koristio smolu tršlje za osvježavanje daha. Zanimljivo, zadah iz usta može potjecati i iz želuca, a smola tršlje može povoljno djelovati na floru želuca i smanjiti Helicobacter pylori. Neobično je kako je tradicionalno travarstvo u nas ignoriralo tršlju! – veli on.

Još značajniju ulogu u povijesti čovječanstva imao je nekoć – buhač, čija vodena otopina može otjerati uši, buhe. Od doba haranja kuge pa do danas, kad prijeti nuklearni rat (samo ovdje smo čuli riječ “rat” i brzo je zaboravili!), njegovo je djelovanje ostalo važno, samo što se, za razliku od primjera nekadašnje nam države, više ne proizvodi.

image

Buhač - lišće podsjeća na jelenje rogove

Marija Paro

– Buhač je simbol Dalmacije, u kontekstu, što bismo rekli, “industrijskog bilja”. Insekticid buhača bio je pravi europski komercijalni uspjeh i preteča nekim današnjim sintetskim insekticidima. Sada su u upotrebi sintetski, iako u nekim zemljama, poput Kenije, buhač stvara još više aktivnih tvari.

Čuvajte se mađarskog mrazovca

Što nikako ne bi smjelo završiti u našem pjatu?

– U vrlo rano proljeće listovi mađarskog mrazovca doista su najopasnija moguća zabuna. Listovi su duguljasti i uvijek imaju dlačice na rubu. Srećom, mađarski mrazovac relativno brzo nestaje i cvjeta krajem zime. Dok neki drugi kontinentalni mrazovci nikada ne listaju u isto vrijeme kad cvjetaju, mađarski mrazovac u vrijeme cvatnje ima list. Na kontinentu, list mrazovca u proljeće pak može ljude podsjetiti na list medvjeđeg luka – upozorava Stribor Marković.

Pravi planinar i odustane 20 metara od vrha

Stribor Marković je autor triju knjiga: "Fitoaromaterapija", "Priče iz šume Striborove" i "Striborova ljekarna". U suradnji s Farmacia ljekarnama niz godina vodi farmaceutsko savjetovalište u Ilici u Zagrebu, gdje su biljke ili mikronutricija jedna od tema.

Docent je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci – kolegij Farmaceutska botanika, konzultant je za farmaceutske tvrtke, provodi edukacije, najčešće medicinskih djelatnika. I planinar je.

– Postao sam planinar jer volim poglede i planine, a kako volim i botaniku, dvije ljubavi odlično se preklope. Planinska flora je intrigantna i uvijek se nađe nešto novo i zanimljivo ili se sretnu stari biljni prijatelji. Uz Split me vežu prijateljski odnosi, ali i daleka genetika. Potpuni sam "mješanac", a jedna baka bila je Dalmatinka.

S Planinarskim društvom "Gojzerice" vezan sam preko Marije Paro, koja je ne samo dobra organizatorica, nego je planinarka dušom i ima entuzijastičan tim. Veliki životni uzor mi je Lola iz "Gojzerica", čovjek s kojim se može šutjeti satima, a da sve bude rečeno.

Volim društva koja nisu postala turističke agencije, premda poštujem sve oblike djelovanja, pa i planinarski turizam. "Gojzerice" imaju razuman tempo, a planinarsko društvo propada kad tempo za osvajanje cilja ubije uživanje u samom putovanju. Da citiram svoju sestru Moranu, postaneš planinar kad odustaneš zadnjih 20 metara od vrha, svjesno i s namjerom i ne zbog umora, a svejedno uživaš. Tada si shvatio puno toga što planinarenje doista jest – kaže.

image

Stribor Marković

Marija Paro
image

Krvara, okusa između lubenice i krastavca

Marija Paro
image

Divlji poriluk

Marija Paro
image

Čepljez jestivih podanaka, krumpir prije krumpira

Marija Paro
10. svibanj 2024 22:47