StoryEditorOCM

'kućni' receptiPripravcima od majčine dušice izliječite bolove, grčeve i otekline, ublažite kašalj te osvježite kožu

Piše doc. dr. sc. Ivana Generalić Mekinić
21. listopada 2017. - 14:41

O majčinoj dušici (Thymus serpyllum L.) i njenim ljekovitim svojstvima nedavno smo pisali, a sad vam donosimo recepte za pripravke od ove biljke koju ljudi od davnina zovu "antibiotikom siromašnih".

Ljekovita svojstva 'antibiotika siromašnih' poznata su još od davnina: snažno djeluje protiv raznih bakterija, virusa i gljivica, potiče prokrvljenost kože te liječi depresiju i alkoholizam

Čaj od majčine dušice

Priprema čaja od majčine dušice vrlo je jednostavna i za to je potrebno 1,5 – 2 g suhih listova biljke preliti s oko 2 dl kipuće vode i poklopiti. 

Nakon što smjesa odstoji 10-ak minuta, potrebno je procijediti, nakon čega je čaj spreman za konzumaciju i pije se tri puta dnevno nakon obroka.

Rakija od majčine dušice

U 1 litru rakije (komovice ili lozovače) doda se 100 do 200 g suhih cvatova majčine dušice (ili upola manja količina svježih). 

Biljka se macerira tijekom 30 dana na suhom i toplom mjestu, nakon čega se smjesa procijedi i kao takva može koristiti za vanjsku uporabu za masiranje bolnih dijelova tijela ili se može piti u malim količinama ujutro natašte.

Pripravak protiv kašlja

U 1 litru proključale vode doda se 20 g majčine dušice i 30 g listova limuna. Procijeđena mlaka otopina pije se tri puta dnevno tijekom dana kao čaj.



Ulje majčine dušice

Ulje majčine dušice priprema se maceracijom cvatova majčine dušice u maslinovu ulju. Svježi cvatovi biljke stave se rastresito u bocu te se preliju maslinovim uljem tako da ono u potpunosti prekrije površinu biljke. 

Pripravak je spreman za upotrebu nakon što odstoji dva tjedna na suncu ili u blizini nekog drugog izvora topline.

Ekstrakt za ispiranje usne šupljine i čišćenje lica

Oko 5 g suhih listova majčine dušice se potopi u 1 dl vode i ostavi tijekom noći da macerira, a ujutro se procijedi. 

Tekućina se može koristiti za ispiranje grla, kod liječenja oteknutih desni i afta ili samo za umivanje lica kako bi se uklonile nečistoće i osvježila koža.

Sirup od majčine dušice

Za pripravu sirupa koriste se nadzemni dijelovi biljke (grančice s listovima i cvjetovima) koji je prije negoli ih se stavi u staklenu bocu sa širokim otvorom ili teglu potrebno lagano smočiti. 

U posudu se biljka slaže u zbijene redove na koje se dodaje šećer, i to naizmjenice, red zbijene biljke, red šećera itd. Kad se posuda napuni, dobro se zatvori i ostavi oko tri tjedna na osunčanom mjestu nakon čega se sadržaj procijedi (po potrebi uz ispiranje biljke malim količinama vode). 



Dobivenu sirupastu smjesu potrebno je još malo koncentrirati laganim zagrijavanjem na štednjaku pazeći da pri tome sirup ne zakuha.

Tinktura od majčine dušice

Za pripravu tinkture od majčine dušice koja je namijenjena za vanjsku uporabu, 20 g majčine dušice prelije se s 250 ml 70-postotnog alkohola i ostavi da se macerira tijekom 10 dana, nakon čega se procijedi.

Drugi recept za pripremu je vrlo sličan i temelji se na maceraciji 80 g majčine dušice u jednoj litri rakije (komovice ili lozovače). 

Nakon 20 dana maceracije otopina se profiltrira i kao takva koristi za masažu kod bolova, grčeva, reume, gihta, uganuća, nagnječenja tkiva i oteklina.

Otopina protiv prhuti

U litru vode stavi se po 20 g kadulje, ružmarina i majčine dušice te se nakon tri sata stajanja smjesa prokuha te procijedi. 

Otopina se koristi za masažu vlasišta i ispiranje kose te pomaže u rešavanju problema s prhuti jer ove biljke imaju poznati antimikrobni učinak protiv mikroorganizama koji uzrokuju ljuštenje vlasišta i pojavu prhuti.

25. travanj 2024 17:16