Istraživanje o prisutnosti pesticida u hrani otkrilo šokantne rezultate
Ilustracija HANZA MEDIA
iznenađeni?

Istraživanje o prisutnosti pesticida u hrani otkrilo šokantne rezultate

Godišnje prikupljanje rezultata istraživanja iz cijele EU o prisutnosti pesticida u prehrambenim proizvodima Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) nije donijelo nikakvih iznenađenja. 

Od 84.341 uzorka proizvedenih proizvoda iz konvencionalne poljoprivrede, 97,2% sadrži tragove jednog ili više od 774 pesticida, piše Agrobiz.

Čak 53,3% uzoraka ispitanih u 2015. godini bilo je "bez kvantitativnih ostataka", dok 43,9% sadrži ostatke "koji ne prelaze zakonske granice". 

S druge pak strane, 99,3% ekološke hrane bilo je slobodno od ostataka ili unutar zakonskih granica.

Da bi se zadovoljili europski standardi ostatci bilo kojeg pesticida koji se nalaze u proizvodu ne smiju prijeći dva puta više od zakonskog ograničenja. 

U košarici analitičara bile su banane, patlidžani, brokula, djevičansko maslinovo ulje, sok od naranče, grašak, paprike, grožđice, pšenica, maslac i jaja. 

CIJELI ČLANAK PROČITAJTE OVDJE

MASLINA