StoryEditorOCM
Zadar plusPROSLAVA GLAZBE

Zadranke Dina e Mel nastupile na 11. izdanju Europskog glazbenog foruma (EFM) u Budimpešti među 150 predstavnika iz 20 europskih zemalja

Piše M.K.
22. lipnja 2023. - 18:01
Dina Busic i Melita Ivkovic tvore glazbeni duo Dina e Mel koji je izdao album Berbilli(Slavuj). Rijec je o zaboravljenim pjesmama zadarskog predjela ArbanasiLuka Gerlanc/

Od 8. do 10. lipnja više od 150 predstavnika iz više od 20 europskih zemalja okupilo se u House of Music Hungary u Budimpešti na 11. izdanju Europskog glazbenog foruma (EFM).

Među njima su nastupile i zadarske glazbenice Dina Bušić i Melita Ivković, poznate kao Dina e Mel.

Profesionalci iz kulture iz cijele Europe i šire okupili su se kako bi razgovarali o stvaranju sigurnog i gostoljubivog glazbenog ekosustava; onaj koji promiče inkluzivnost, prihvaća različitost i teži društvenoj, ekonomskoj i ekološkoj održivosti; ekosustav koji u konačnici održava glazbu u svim njenim oblicima i procesima.

Za mnoge, koncept održivosti automatski pokreće razgovore o klimatskim promjenama i ekološkoj tranziciji. Međutim, EFM 2023. istaknuo je da su koncepti održivosti široki, a svijet glazbe veliko, raznoliko mjesto.

Glazbeni program, čiji je pokrovitelj bio lokalni partner Papageno, bio je prava proslava različitosti: s balkanskim ritmovima Ferenca Ségercza, Mohamada Zatarija i Lehela Vitályosa i Komák Ensemblea nadopunjenog Svjetskim zborom mladih kao i Alice in WonderBand i Dina e Mel, umjetnici iz projekta MOST Music, čiji je EMC partner.

Dvanaesto izdanje Foruma 2024. održat će se u Sofiji u Bugarskoj, a domaćin će biti Bugarska glazbena udruga. 

28. travanj 2024 13:26