StoryEditorOCM
Zadar plusŠINJORINJA SMOKVA U MAĐARSKOJ

Sandra Babac oduševila diplomate na Danu smokve u Budimpešti

Piše M.K.
30. rujna 2019. - 19:59
poklanjanje smokve direktoru Botaničkog u Budimpešti

Sandra Babac, vlasnica ekološkog poljoprivrednog gospodarstva Babac-Damjanić i Eugen Novaković, vlasnik OPG-a iz Posedarja, sudjelovali su u Budimpešti na "Danu smokve", kulturno-turističkom i edukativno-promotivnom i gastronomskom programu u Botaničkom vrtu Sveučilišta Eötvös Lorand (ELTE), kojega je Veleposlanstvo RH u Mađarskoj organiziralo po peti put zaredom.

- Darovala sam dvije smokve dalmatinske sorte zamorčica (sušioka) direktoru Botaničkog vrta dr. Laszlo Orloci i rekla da sam počašćena što smo pozvani u Mađarsku gdje smokva ipak nije autohtona voćna kultura, ali da mi je tim više zanimljivije jer slave smokvu u okviru manifestacije Dani smokve koji se održavaju već peti put i da sam ja, očigledno, svojevrsna veleposlanica dalmatinske smokve te da im, u to ime, poklanjam sortu koja je dobra za jelo u svježem stanju, za sušenje i kuhanje, te da ću idući put kad dođem u Budimpeštu, između ostalog, obići i smokvu da vidim kako se snašla. Održala sam i predavanje na engleskom jeziku uz powerpoint koji sam prethodno pripremila za promociju, i to ne samo Šinjorine Smokve već smokve općenito, te Festivala smokava kojeg sam pokrenula i organiziram ga već deset godina. Na degustacijskom stolu smo izložili Šinjorinu Smokvu u kombinaciji s grčkim jogurtom, posutu cimetom u prahu i isjeckanim pistacijama, zatim suhe smokve, smokvenjake i bombice od smokava s orasima i kokosom OPG-a Eugena Novakovića, rakiju od smokve destilerije Mashtel i likere od smokve OPG-a Aralica. Donijela sam i haljine zadarske dizajnerice Ade Duke oslikane motivom smokve koje su odjenule učenice Hrvatske osnovne škole u Mađarskoj, a one su pak dijelile suhe smokve i prospekte Zadra i zadarske regije iz pletenih košara – kazala je Sandra Babac.

Pozivu Veleposlanstva RH u Mađarskoj odazvale su se njihove kolege iz Meksika, Češke, Italije, Albanije, Srbije, Slovenije, Bosne, Makedonije, Slovačke, i drugih zemalja, a Šinjorina smokva je dobila i posebno pismo zahvale hrvatskog veleposlanika u Budimpešti dr. sc. Mladena Andrlića koji je zahvalio Sandri Babac i njenom suprugu Damjaniću na osobito efektnom i djelotvornom sudjelovanju na "Danu smokve".

- Zahvaljujući potpori Hrvatske samouprave VII okruga Budimpešte, Medijskog centra "Croatica", Hrvatskog vrtića, osnovne škole i gimnazije (HOŠIG) u Budimpešti i Ureda Hrvatske turističke zajednice u Mađarskoj, uz glazbeni ugođaj hrvatskog glumca i pjevača iz Mađarske Stipana Đurića, ali napose Vašim angažmanom i umijećem, predstavljanjem djelatnosti i proizvoda uspješnog ekološkog poljoprivrednog gospodarstva Babac-Damjanić, te dodatnu promociju Zadra i njegove okolice, ostvarena je živopisna promidžba dijela hrvatskih proizvoda, gastronomije, kulture i turizma – stoji u zahvali veleposlanika Andrlića.

 

Program su pratili i ravnatelj Botaničkog vrta ELTE-a dr. Laszlo Orloci, predsjednik Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj Ivan Gugan i direktorica HTZ-a Ivana Herceg kao i dvadesetak diplomata akreditiranih u mađarskoj, predstavnici mađarskih kulturnih institucija i medija, gospodarstvenici, Mađari i Hrvati iz Budimpešte.

 

Nakon uspješnog nastupa u Budimpešti, Sandri Babac dogodio se kvar vozila, pa je iz Mađarske automobil morala transportirati vučna služba do Zagreba. Ipak to nije pokvario osjećaj dobrog dojma kojega je ostavila u Budimpešti prezentacijom smokve i drugih delicija, što je upotpunilo sliku gastronomske ponude iz dalmatinskog kraja.
24. travanj 2024 18:53