StoryEditorOCM
Zadar plusDEGUSTACIJSKA RADIONICA U BUTIKU VINA "GREEN SIDE" U CENTRU "SUPERNOVA"

Priča o šest pošipa - ista sorta grožđa, a vina potpuno drugačija

13. studenog 2019. - 18:05

Koliko vina od iste autohtone sorte grožđa, pošipa, mogu biti različita, a opet svako na svoj zanimljiva i visoko kvalitetna ispričao je u utorak navečer  na mini radionici u svom darovnom dućanu, zapravo butiku vina u centru „Supernova“ Pegi Strgačić, vlasnik zadarske tvrtke „Green Side“.

Strgačić je radionicu  priredio za relativno malo društvo zadarskih ugostitelja, vinara i ljubitelja vina. Oni su degustirali pošipe proizvedene u šest vinarija, najviše, naravno iz južne Hrvatske, te jedne zadarske: „Mili“ (Rozić) s Pelješca „Volarević“ iz Metkovića, „Saint Hills“ s Pelješca, „Bačić“ s Korčule, „Stina“ s Brača i „Degarra“ iz Zadra. I stvarno, tek se na ovakvoj degustaciji mogu uočiti značajne razlike između pojedinih vina iste sorte. Drugačija su čak i po osnovnim obilježjima: voćnosti, mineralnosti, slanosti, kremoznosti, prisutnosti kiselina i šećera, a kako je Strgačić rekao „neka su od njih više 'zimska', a neka više odgovaraju ljeti“. Dok se neki od predstavljenih pošipa sjajno spajaju sa sirevima, drugi su bolji s ribom ili čak janjetinom itd.

- Međutim, zajedničko svim tim pošipima jeste da su vrhunska, ali da i pokazuju kako je svaki od ovih vinara pronašao svoj put, nešto po čemu se razlikuje od drugih – rekao je Strgačić. – Što, opet, znači da hrvatsko vinarstvo ide snažno naprijed, razvija se u sve višu razinu kvalitete. Nema razloga da više pričamo o stranim vinima, imamo mi svoje autohtone sorte i vrhunske vinare što pokazuju ova, tako različita, a vrhunska vina.

Strgačić, inače, u svojoj dobro opremljenoj trgovini drži isključivo vina hrvatskih vinara, a na policama trgovine su i hrvatska maslinova ulja te niz drugih delikatesa među kojima smo, kao novost, pronašli i teglice s filetima slanih srdela te slanih i mariniranih inćuna tvrtke „Pelagos“ u suvlasništvu generala Ane Gotovine, nove proizvode koje još nismo vidjeli u drugim trgovinama.

26. travanj 2024 11:12