StoryEditorOCM
ViralUŽAS S TIKTOKA

Je li i vas zgrozila video snimka crvića koji izlaze iz jagoda potopljenih u vodu? Razgovarali smo sa stručnjakom za vrgoračke, sve nam je objasnio

Piše Jelena Vrcelj/SD
1. lipnja 2020. - 18:52

Sezona jagoda ove je godine stigla otprilike u isto vrijeme kad i popuštanje mjera uvedenih zbog pandemije koronavirusa. Pa i tu činjenicu utoliko učinila boljom. Kao simbol ranog ljeta, jagode su nas obradovale baš kad smo se mogli početi radovati i sporadičnim izlascima van četiri kućna zida.

U trgovinama od jagoda nismo primjećivali ništa drugo, društvene mreže preplavili su recepti za slastice s omiljenim bobicama. Oni koji idu na posao, nosili su ih kao zdrav obrok, sve je bilo u najboljem redu.

Dok se nije pojavila vijest da su jagode "napali" crvići. Odnosno, korisnici društvenih mreža su otkrili kako jednom kad se jagode urone u slanu vodu, te u njoj ostave 30ak minuta, iz njih počnu izlaziti minijaturne bubice. Naravno da su se snimke s TikToka proširile mrežom, a kod nekih izazvale i nelagodu. Naročito kod strastvenih ljubitelja ovog sezonskog voća.

O čemu je riječ?

Oni upućeni kazali su nam na prvi upit kako jagode po tom pitanju nisu izolirane. Zbog osmoze, isto se događa kada u slanoj vodi operete voće poput trešanja, borovnica i malina, pa čak i maslina.

U spomenutom slučaju koji se dijelio na društvenim mrežama radi se o vinskim mušicama (octena mušica ploda, drosophila suzukii) koje odlažu jaja u unutrašnjosti voća koje počinje dozrijevati, pa je moguća pojava "crvića" kod prezrelog voća.

Ima li razloga za brigu? I kakva je uopće situacija u Hrvatskoj?

Napominjemo, spomenuta videa (koja su se dijelila i na domaćim kanalima) dolaze iz Amerike, a o situaciji "kod nas" razgovarali smo s dipl. ing. Milanom Franićem, potpredsjednikom udruge “Vrgoračka jagoda”.

- Drosophila suzukii štetnik je koji kod nas najviše napada trešnju, ali u Dalmaciji ga rijetko gdje ima. Ljeta su jednostavno prevruća, a to nametniku, najjednostavnije rečeno, ne odgovara. Što se jagoda tiče, nisam ga imalo priliku susresti.

Plodovi koji bi mogli sadržavali spomenute nametnike najčešće su trešnje i višnje, pa i grožđe, no oni u stvari nisu tržišno opravdani. Nema opasnosti da se nađu na policama u trgovinama, ali ukoliko se to i dogodi, isto tako nema nikakvog utjecaja na ljudsko zdravlje, kaže nam.

- Budući da je riječ o uvezenoj vrsti nametnika koji kod nas uglavnom nije prisutan zbog klimatskih uvjeta, nema nikakvog razloga za brigu - zaključuje Franić.

A što se pranja plodova i brige za higijenu tiče?

- Jagode se može i ne mora oprati u vodi. Kad se peru, one gube na mirisu. Apsolutno nema nikakve potrebe za njihovim namakanjem u slanoj vodi - kaže nam.

27. travanj 2024 00:53