StoryEditorOCM
SportKRŠEVAN SANTINI

‘Svi oni kojima je Zadar u srcu moraju podržati HNK Zadar bez obzira gdje bili!‘

Piše Ivica Gjergja
9. prosinca 2023. - 20:55

Nakon završetka jesenskog dijela sezone u 3. NL Jug i pobjede HNK Zadar protiv Uskoka na Klisu, čime je momčad Marina Oršulića osvojila jesensku titulu, sve je iznenadila oproštajna objava Krševana Santinija, klupske ‘alfe i omege‘, jednog od najzaslužnijih što se klub sa Stanova vraća na nogometnu kartu Hrvatske.

Idemo odmah, kako se kaže ‘u glavu‘. Zašto je Krševan Santini otišao iz HNK Zadar u trenutku kada se prva ekipa nalazi na vrhu tablice i Škola nogometa raste, a ulaskom investitora se osigurala financijska stabilnost?

- Izgleda čudno, ali takav je nogomet, pravila ne postoje. Prekinuo sam nogometno karijeru računajući da ću se na taj način moći posvetiti HNK Zadar za koji sam volontirao skoro tri godine. Prihvatio sam se pozicije tehničkog direktora, koja objedinjuje više pozicija, kako bi u prijelaznom periodu do okončanja postupka preoblikovanja kluba bez značajnih promjena mogli premostiti zahtjevan period. Naime, u klubu osim nogometnih kadrova nije postojala osoba koja bi na profesionalnoj razini vodila i servisirala sve potrebe kojih je jako puno. Međutim, nisam se dogovorio s gospodinom Markom Ivančićem i članovima Uprave oko nastavka suradnje. Pogledi na razvoj kluba u budućnosti i na vođenje stručne politike su potpuno drugačiji, što je legitimno kao i odluka da će se u stručnom segmentu Uprava kluba osloniti na odličnog nogometnog stručnjaka Antu Miličića, kojemu se još jednom želim zahvaliti na suradnji, a u organizacijskom segmentu vezanom za tehnička pitanja u klubu bi se trebale provesti preraspodjele odgovornosti, kaže Santini.

Odlazite neposredno nakon odluke uspješne predsjednice Ive Bokanović, da se ne kandidira za novi mandat. Možemo li povezati dva slučaja, s obzirom da se događaju u nekoliko dana razlike?

- Odluka predsjednice Ive Bokanović je motivirana razlozima osobne prirode. U klub je ušla s ogromnom željom i voljom da pomogne do dolaska investitora, što se i dogodilo. Rad za klub uz posao koji osigurava egzistenciju iziskuje veliku potrošnju slobodnog vremena zbog čega pati privatni život. Iva Bokanović zaslužuje velike pohvale za način na koji je vodila klub u teškom periodu kada smo svaki mjesec tražili način kako da ostvarimo održivost a istovremeno ulažemo i napredujemo. Velika šteta je što nije ostala u klubu u trenutku kada se očekuje iskorak na svim razinama. Moj odlazak nije direktno povezan i isključivo je motiviran razlozima koje sam naveo. Za Zadar sam spreman učiniti sve, i ne mogu prihvatiti ništa manje od onoga gdje ga vidim u budućnosti. Jako puno je napravljeno od kada je klub osnovan što je zasluga svih koji su u tom periodu dali bilo kakav doprinos. Uspoređivati HNK Zadar sa NK Zadar, posebno iz faze kada se stari klub srozao na najniže grane je neopravdano i nepotrebno. Svi kojima je Zadar u srcu moraju podržati HNK Zadar bez obzira gdje bili, ne moraš biti u klubu kako bi pomogao – pozvao je na podršku Krševan sve one koji vole zadarsku plavu boju.

Što smatrate svojim najvećim uspjehom u HNK Zadar i što bi napravili drugačije iz sadašnje pozicije?

- Gotovo je nemoguće bilo napraviti drugačije i više od ovoga s obzirom na zatečeno stanje i situaciju oko kluba kojoj nije bila sklona većina u Gradskom vijeću grada Zadra. U klub sam ušao u trenutku kada je škola nogometa po pitanju kadrova i mladih igrača bila devastirana i nasušno su bile potrebne promjene i značajna ulaganja. Prva momčad je nastupala na županijskoj razini, Škola nogometa sa starijim kategorijama na osrednjoj razini u Dalmaciji, s mlađim kategorijama nije dominirala na županijskoj razini. Otišao sam u trenutku kada je prva ekipa na prvom mjestu u 3. NL Jug i vjerujem da će se preko kvalifikacija ostvariti plasman u 2. NL što će značiti povratak na jedinstvenu hrvatsku nogometnu scenu. Škola nogometa ima pionire i kadete u najvišem rangu, u Dalmaciji jedini uz Hajduk i Solin, te je nositelj kvalitete u gradu Zadru, Zadarskoj županiji i regiji. Klub je proteklih godina jako puno uložio u jačanje Škole nogometa ulaganjem u stručne kadrove koje uspješno vodi Krešimir Gojun, jedan od najkvalitetnijih stručnjaka u Hrvatskoj na području rada s mladima. Razvoj škole nogometa smatram najveći uspjehom, uz činjenicu da su za buduću održivost osigurana proračunska namjenska sredstva od strane grada Zadra. Također, najavljena su ulaganja na igralište Bagat, čime će se osigurati adekvatna infrastruktura kako bi se ostvario bolji rad i konkurentnost u najvišem rangu. Bez obzira na ograničena financijska sredstva prva momčad HNK Zadar je u kvalifikacija mogla ostvariti plasman u viši rang, ali je Karlovac bio bolji. Nikada neću zaboraviti pune Stanove protiv Karlovca, čime su Zadrani jasno pokazali koliki je navijački potencijal našeg kluba, kazao je Santini.

Što možemo očekivati od nove Uprave, novog predsjednika Krešimira Horvata i tajnika Juraja Kapušina koji nisu poznati u svijetu nogometa, a još nisu niti iz Zadra?

- Pitanje je to za investitore i grad Zadar koji su potpisali sporazum i zajedno vode klub kroz preoblikovanje čime bi se sve trebalo podići na visoku razinu. Australski investitori su jako poznati u svijetu nogometa i u kombinaciji s gradom Zadrom koji će aktivno podržavati i nadzirati rad kluba možemo očekivati iskorak. Novoj Upravi želim puno uspjeha i da se postavljeni ciljevi realiziraju. Pred njima je zahtjevan period u kojemu se očekuje nastavak rasta na svim nivoima. Od prve momčadi se očekuje rezultatski iskorak za koji postoje sve predispozicije, roster prve momčadi je kvalitetan i uz zadržavanje postojećeg igračkog kadra i dovođenje 2-3 ciljana pojačanja će se doći pred plasman u viši rang. Gradsko vijeće grada Zadra je izglasalo da će se iz proračuna izdvojiti namjenska sredstva za školu nogometa što znači podršku dosadašnjoj politici kluba, dodatna ulaganja u struku, stipendije za mlade igrače kako bi se spriječio odljev mladih igrača što je do sada bilo teško zaustaviti te ulaganje u bolje uvjete. Naime, škola nogometa radi u najlošijim uvjetima od svih klubova koji igraju u najvišem rangu. Uz navedeno HNK Zadar ima veliki potencijal na marketinškom polju i razvijanju suradnje s društvenom zajednicom i navijačima. Potrebno je otvoriti vrata za sponzore, u što ne sumnjam s obzirom na poslovni pedigre koji imaju budući većinski vlasnici. Osim toga, sve navedeno je najavljeno od strane investitora iz Australije što je bio i razlog zbog kojega su izabrani – podsjetio nas je Krševan Santini.

Nakon ranog odlaska, zaključili ste, kao mladi vratar, još jednu zadarsku nogometnu epizodu kao klupski direktor. Postoje li planovi za budućnost?

- Protekle tri godine sam uz profesionalan odnos u NK Lokomotiva svaki dan radio i živio za HNK Zadar. Obitelj je najviše patila, posebno iz razloga što smo život vodili na dvije adrese, zagrebačkoj i zadarskoj. Tako da je novonastala situacija prigoda da se posvetim i uživam s obitelji i nogomet pratim iz drugog kuta. Sigurno je da ću se nastaviti stručno usavršavati, budućnost vidim i dalje u nogometu gdje želim iskoristiti znanje stečeno na Kineziološkom fakultetu i tijekom profesionalne karijere na koju sam jako ponosan. Kratkoročno imam u planu posjetiti nekoliko inozemnih i domaćih klubova u cilju transfera znanja, imam veliku volju za učenjem. Iako sam otišao iz HNK Zadar, u kratkom vremenu sam dobio nekoliko zanimljivih poziva i obavio razgovore što mi je posebno drago zato što se moj rad u Zadru pratio i pozitivno evaluirao. Bit će zanimljivo, profesionalnu karijeru vratara sam zaključio, sad su na redu novi izazovi kojima se radujem, ali bit ću strpljiv iako mi po prirodi „vrag ne da mira“ – kaže Zadranin Krševan Santini i dodaje:

-Sada sam opet najveći navijač HNK Zadar, i dalje ću se radovati i strepiti. Svatko tko prati nogomet ima jedan klub iznad, nadam se da će i dalje i još više, za kraj je istaknuo Krševan Santini, uz poruku ‘vidimo se na tribinama na Stanovima‘.

27. travanj 2024 16:27