StoryEditorOCM
RegionalVREMENSKA PROGNOZA

Za veliki dio Dalmacije izdano žuto upozorenje; slijedi grmljavinsko nevrijeme, jako jugo, pljuskovi, pa i tuča

Piše VIJESTI SD
23. travnja 2024. - 10:19
Žuto upozorenje izdano je i za kninsku, splitsku i dubrovačku regiju. Najavljena je kiša, grmljavina, pa i tučaPaun Paunović/Cropix

Kolnici su mokri ili samo vlažni i skliski u većem dijelu zemlje od kiše. Mogući su odroni. Zbog povremeno jakih pljuskova kiše moguće je naići na veću količinu vode koja se zadržava na kolniku.

Na području Gorskog kotara noćas je padao snijeg, a mjestimice je došlo i do stvaranja pravog snježnog pokrivača.

Snijeg je prekrio i goranski dio autoceste A6 Rijeka-Zagreb, ali djelatnici zimske službe su prošli ralicama i do jutros nema ograničenja u prometu. Sve su ceste prohodne, piše Jutarnji list.

Na Zavižanu je napadalo 27 centimetara snijega, a u Delnicama 14 centimetara.

image

U višim i kontinentalnim predjelima moguć je snijeg, koje je već pao i stvorio božićni ugođaj

Damir Krajač/Cropix

Stanovnike Tršća, malenog naselja u Gorskom kotaru, koje administrativno pripada Gradu Čabru, jučer navečer je iznenadio jak snijeg. ‘Kao da je Božić‘, oduševljeno komentiraju korisnici društvenih mreža nakon što je snimka podijeljena na Facebooku.

Istarski poluotok zahvatilo je jučer snažno grmljavinsko nevrijeme.

Loše vrijeme dolazi u utorak navečer

U Puli je oko 15 sati padala tuča, a u Rovinju je grom udario u kuću nakon čega je vatra počela zahvaćati krov. Brzom reakcijom pripadnika JVP Rovinj vatra je ugašena i spriječeno je daljnje širenje.

Snijeg je pao i na Platku, ali i Učki te na višim dijelovima Ćićarije.

image

Žuto upozorenje obuhvatilo je velik dio Hrvatske

Screenshot DHMZ

Promjenjivo i svježe vrijeme, uz povremenu kišu i snijeg u gorju, trebalo bi se zadržati do petka. Stvaranje snježnog pokrivača mjestimično je moguće još danas i sutra, a osjetno toplije vrijeme čeka nas od vikenda.

Kako javljaju HRT-ovi meteorolozi, u utorak prijepodne na istoku Hrvatske bit će djelomice sunčano. Poslijepodne i navečer uz umjeren i jak razvoj oblaka mjestimice će biti pljuskova i grmljavine, ponegdje i izraženijih. Puhat će povremeno umjeren jugoistočni vjetar. Jutarnja temperatura od 4 do 6 °C, a najviša dnevna između 17 i 20 °C.

Niža temperatura zraka bit će u središnjoj Hrvatskoj, gdje će uz promjenjivu naoblaku ponegdje biti kiše, pa i u obliku pljuskova. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni.

Na sjevernom Jadranu promjenjivo, a u Gorskome kotaru i Lici i pretežno oblačno. Uz obalu će biti kiše, pa i u obliku pljuskova, a u gorju uz kišu mjestimice susnježica i snijeg, uz stvaranje snježnog pokrivača. Uz obalu će ujutro puhati umjerena i jaka, podno Velebita i olujna bura. Dnevna temperatura zraka od 2 do 7 °C, a na moru između 12 i 15 °C.

jače grmljavinsko nevrijeme u dalmaciji

U Dalmaciji nestabilno. Uz umjeren i jak razvoj oblaka mjestimice će biti pljuskova i grmljavine, a moguće je i jače grmljavinsko nevrijeme. Vjetar umjeren do jak jugozapadni, prema otvorenom moru sjeverozapadni, pri čemu će more biti umjereno valovito i valovito. Jutarnja temperatura od 5 do 8 °C, uz obalu između 11 i 13 °C, a najviša dnevna od 16 do 19 °C.

Podjednaka temperatura zraka bit će i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će uz promjenjivu naoblaku biti pljuskova. Puhat će umjereno do jako jugo i južni vjetar."

image

U kninskoj, splitskoj i dubrovačkoj regiji moguća je i tuča (ilustracija)

Zeljko Hajdinjak/Cropix

Idućih dana u unutrašnjosti promjenjivo, mjestimice s kišom, a u Lici i Gorskom kotaru padat će susnježica i snijeg, uz stvaranje snježnog pokrivača. U petak više sunčanih razdoblja, a kiše će još biti uglavnom u gorju i unutrašnjosti Dalmacije. Temperatura zraka u postupnom porastu.

Na Jadranu također nestabilno, često s kišom, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, osobito izraženijih u srijedu. Puhat će većinom umjeren jugozapadnjak i jugo, koje u petak mjestimice može biti i jako, prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Za dio zemlje izdano je žuto upozorenje. U Osječkoj regiji mogući su pljuskovi i grmljavinsko nevrijeme.

Za Istru, Kvarner i Podvelebitsko područje najavljuje se jaka bura, na udare i olujna s udarima vjetra do 65 km/h.

U Gospićkoj regiji očekuje se novi snježni pokrivač visine do 10 centimetara.

Žuto upozorenje izdano je i za kninsku, splitsku i dubrovačku regiju. Najavljena je kiša, grmljavina, pa i tuča, piše Jutarnji list.

image

U Dalmaciji je moguće i jače grmljavinsko nevrijeme

Ante Cizmic/Cropix
28. travanj 2024 18:33