StoryEditorOCM
RegionalU ŽUPNOJ CRKVI

Svečanim misnim slavljem u Vukšiću proslavljen blagdan Tijelova

Piše Marko Ledenko-Mane 
11. lipnja 2020. - 15:26

Vjernički puk Vukšića, Lišana, Bulića ,Ostrovice i Provića u četvrtak je proslavio svetkovinu Tijelova. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je fra Božo  Mandarić u župnoj crkvi sv. Mihovila u Vukšiću. Misno slavlje okupilo je mnoštvo vjernika, koji su ispunili crkvu sv. Mihovila. Liturgijsko pjevanje animirao je mješoviti župski pjevački zbor, koji redovito sudjeluje u župnim slavljima. Tijelovo je blagdan koji se slavi u prvi četvrtak poslije nedjelje Presvetoga Trojstva, odnosno na deveti četvrtak nakon Uskrsa i kojim Katolička Crkva slavi ustanovljenje euharistije na Veliki četvrtak.

U nekim hrvatskim krajevima Tijelovo se zove i Brašančevo, a naziv potječe iz 18. stoljeća i dolazi od riječi brašno, od čega se pravi kruh, a kruh u pretvorbi u svetoj misi postaje Kristovo Tijelo. Fra Božo je prikladnim riječima propovijedao o svetkovini Tijelova, a pogotovo o poštovanju Tijela i Krvi Kristove. 

- Draga braćo i sestre dopustimo danas na svetkovini Tijelova, da Bog bude prisutan kao živa riječ u našem životu. Mi kroz to prisustvo kada budemo svjesni Boga bit ćemo svjesni čovjeka, koji dolazi do nas. Tada ćemo imati života u nebu i život vječni. Isus kaže “Tko blaguje moje tijelo taj ulazi u moj život“. U božjem životu ima mjesta za svakoga od nas – rekao je na kraju fra Božo Mandarić. Na kraju svete mise fra Božo je najavio svečanu  tradicionalnu procesiju, koja se uputila iz crkve sv. Mihovila i išla je okolo groblja natrag u crkvu. 

Ministranti s križem u bijelim haljinama i košarama punim cvijeća, koji su hodajući ispred Presvetog Oltarskog Sakramenta posipali po cesti, uz župnika s Presvetim i ostalim vjerničkim pukom. U procesiji su čitani prigodni tekstovi i razmatranja, te pjevane euharistijske pjesme. Prema tradiciji, župnik je blagoslovio cijelu župu sv. Mihovila s četiri stajališta. U crkvi je poslije procesije udijeljen svečani blagoslov, a potom je Presveti Oltarski Sakrament pohranjen u svetohranište, čime je završena središnja proslava Tijelova za župu sv. Mihovila.
 

25. travanj 2024 08:13