StoryEditorOCM
RegionalOPASNA BAŠTINA

Razgledavanje grada umalo se pretvorilo u tragediju, kamen s palače pao na turista i ozlijedio ga

Piše Šibenski.hr
8. rujna 2023. - 09:19

Veliki kamen odlomio se s palače Rosini u Šibeniku kod crkve svete Barbare i ozlijedio turista. Samo pukom srećom izbjegnuta je veća tragedija jer je u tom trenutku na Kalelargi bilo puno prolaznika.

Inače, ovo nije prvi put da se takve stvari događaju u starom gradu i u povijesnoj jezgri čije građevine već godinama vape za obnovom, objavljuje HTV

Mirno razgledavanje grada umalo se pretvorilo u tragediju.

- Bila je grupa ljudi i turisti su bili, samo se čuo pad tog kamena i čovjek je nažalost u biti srećom da ga nije po glavi ozlijedilo. Ozlijedilo ga je po ruci i dobro je prošao - rekla je Josipa

Palača Rossini, s koje se kamenje odlomilo, naoko je u dobrom stanju. No čini se kako njezin kameni plašt polako popušta pred zubom vremena.

- Svi smo mi svjesni, nećemo se lagati, vidimo da je to ruševnije. Nekakvo veće kamenje ili nešto što bi bilo, hajmo reći, s prizvukom neke drame nije bilo - kazala je Ana.

Dan poslije, na terenu gradske službe i konzervatori.

- Moramo prvo sad utvrditi činjenično stanje. Znači vidjeti je li je još koji dio fasade, nazovimo to, ili prednjeg zida, oštećen. To ćemo sanirati pa ćemo donijeti konačno rješenje - poručio je Joško Jurić, pročelnik komunalnog resora Grada.

Za palaču kojom upravlja šibenski Muzej postoji projekt obnove, no trenutačni problemi moraju se sanirati odmah.

- Mi održavamo zgradu i Muzeja, znači Kneževu palaču i zgradu palače Rossini. Tako da godišnje vodimo računa i o kupama, i o kamenu, i o zidu - istaknuo je Željko Krnčević, ravnatelj Muzeja grada Šibenika.

Jer stara gradska jezgra je, stara!

- Koliko se s tim ponosimo, toliko imamo i problema. Pogotovo s ovakvim starim zgradama. Nastojimo to pratiti. Primamo i dojave naših sugrađana, da nam pomognu jer tih zgrada ima jako puno - dodao je Jurić.

- Dosad je sve bilo u redu, ali da se zgrada treba zaštiti, bilo bi dobro. Čisto zbog nas koji živimo tu. Bar neko upozorenje - kazala je Josipa.

Kako se ovakvi nesretni slučajevi više ne bi ponavljali!, zaključuje HTV

27. travanj 2024 22:58