StoryEditorOCM
RegionalPOVRATAK U NORMALU

Od ponedjeljka dozvoljen veći broj mališana u skupini, ali tek se od 1. lipnja očekuje veći broj djece u vrtićima

Piše PSD
22. svibnja 2020. - 08:20

Život nam se polako vraća u normalu. Svoja vrata ponovno su otvorili ugostiteljski objekti, trgovački centri, saloni za ljepotu i svi ostali objekti i usluge koji su skoro dva mjeseca bili zatvoreni zbog pandemije koronavirusa.

Od ponedjeljka, prema uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) koje se odnose i na vrtiće, povećava se broj djece u skupinama. Očekuju li vrtići povratak sve djece ili je riječ tek o manjem broju, kada očekuju potpunu normalizaciju rada i slično, provjerili smo kod nekoliko splitskih predškolskih ustanova.

- Veselimo se povratku djece u vrtiće, a iz razgovora s roditeljima čuli smo i da se naši najmanji tome vesele. Nedostaju im prijatelji i igra u vrtiću. U ponedjeljak ne očekujemo puni broj djece, ali od 1. lipnja očekujemo normalizaciju situacije i povratak većeg broja djece - govori nam Ani Mrnjavac, ravnateljica Dječjeg vrtića “Marjan”.

Na pitanje je li teško ispoštovati sve preporuke HZJZ-a, ravnateljica Mrnjavac ističe da sve odrađuju po planu i da će za ponedjeljak biti spremni.

- Mi smo u posljednjim pripremama. Što se tiče same djece, smatram da su se djeca tijekom ova dva mjeseca upoznala s mjerama zaštite i prilagodila za njih posebnoj situaciji vezano za epidemiju COVID-19, s time da će ih odgojitelji i dalje educirati primjereno njihovoj dobi. Veliki sam optimist i mislim da će boravak djece u vrtićima dobro doći i samoj djeci, ali i roditeljima, jer nije kod nas samo riječ o čuvanju, već smo mi i odgojno-obrazovna ustanova u kojoj mališani iz dana u dan uče nove stvari - ističe ravnateljica Mrnjavac i dodaje da se svi zajedno u ustanovi vesele što se djeca vraćaju u vrtić i što će sobe i hodnici ponovno biti ispunjeni dječjim smijehom i žamorom.

Godišnji ljeti - 15 dana

Iz Dječjeg vrtića “Dobri” su nam kazali da su nakon primitka novih mjera odmah krenuli s njihovom provedbom u svom objektu.

- Prema našim informacijama, nešto manji broj djece vratit će se u ponedjeljak, ali potpunu normalizaciju rada očekujemo od 1. lipnja - navode u DV “Dobri” te dodaju kako bi inače u kolovozu uzimali kolektivni godišnji u trajanju od mjesec dana, ali će ga ove godine smanjiti na 15 dana.

- Ljeti inače bude manje djece, a kako sada očekujemo malo veći broj jer su roditelji trošili i godišnje, odlučili smo da naš kolektivni godišnji bude 15 dana. Treba misliti i na dijete kojem je također potreban odmor - zaključuju u “Dobrom”.

Dječji vrtić “Disneyland” djeluje na dvije lokacije - matični objekt je na adresi Pujanke 22, a izdvojeni u Getaldićevoj 40.

- Prema anketi naših roditelja od prije deset dana, roditelji nisu bili zainteresirani za dovođenje djece u vrtić tijekom svibnja. Naši roditelji su izražavali strah i svi su rekli da će pričekati 1. lipnja da vide kakva će biti epidemiološka situacija u vrtićima - objašnjava nam Ivanka Vukorepa iz DV “Disneyland”.

Dodaje kako su roditelji oslobođeni plaćanja vrtića za mjesec travanj i svibanj, ako djeca ne idu u vrtić.

Otvoreni i u kolovozu

- Vrtić će dežurati od ponedjeljka u slučaju da se ipak netko od roditelja predomisli, a u tijeku je anketa roditelja. U lipnju ipak očekujemo smanjeni broj djece jer su neki roditelji odlučili odvesti djecu na otoke ili u Zagoru kod baka i djedova. Vrtić će raditi i u kolovozu, kada je inače naš kolektivni godišnji odmor i priprema objekata za sljedeću pedagošku godinu jer želimo roditeljima izaći u susret - kaže nam Vukorepa i dodaje kako normalizaciju rada očekuju u rujnu ako ne bude novog vala zaraze.

Što se tiče mjera koje je propisao HZJZ, kažu kako će se prilagoditi maksimalno koliko mogu te su u tu svrhu nabavili sve što je potrebno.

- Distanca djece od jednog i pol metra je jako teško izvediva, jer su to ipak mala djeca koja se žele igrati sa svojim prijateljima. Mi nemamo jaslice, nego samo vrtić pa će nam ipak biti lakše sve organizirati. Veselimo se povratku naše djece i normalizaciji rada u vrtiću - zaključuje Vukorepa.

26. travanj 2024 15:10