StoryEditorOCM
RegionalSTRAH OD DUBINE

Alarmantni podaci u srcu Dalmacije: svako drugo dijete koji živi uz more ne zna plivati!

Piše Mia Sesartić/SD
1. rujna 2022. - 13:55
Djeca su uživala na poljudskom bazenu, među njima i učenici osnovnih škola kraljice Jelene i don Lovre KatićaJakov Teklić

Ljetni dani se bliže kraju, nova nastavna godina je pred vratima, ali dio budućih trećaša imao je aktivno ljeto.

Riječ je o učenicima osnovnih škola s područja grada Solina, te općina Klis, Muć i Dugopolje koji će protekle tjedne zasigurno dugo pamtiti i po odlasku na bazene na splitskom Poljudu i po činjenici da su naučili plivati.

Naime, njih 75 sudjelovalo je u programu “Hrvatska pliva”, a riječ je o obuci neplivača koju je proveo Savez školskih sportskih društava grada Solina i okolice u partnerstvu s Plivačkim klubom “Mornar” iz Splita. Projekt je, kako doznajemo, vrijedan 160 tisuća kuna, a u većem dijelu je sufinanciran sredstvima Ministarstva sporta te ga je podržalo i Ministarstvo obrazovanja, a sufinanciraju ga i spomenute lokalne sredine.

– Primarni cilj ovog programa je smanjenje broja neplivača na području djelovanja našeg saveza, uključivanje što većeg broja djece u plivački sport, pozitivno usmjeravanje vrijednosnog sustava i motivacije te poboljšanje zdravstvenog statusa, kao i poticanje na bavljenje sportom u cilju prevencije nasilja u školama – kazala nam je Vesna Žižić, tajnica Saveza i koordinatorica programa “Hrvatska pliva” te jedna od trenerica na ovom projektu.

image

Trenerica Vesna Žižić: Uspješno smo se s partnerima iz Plivačkog kluba ‘Mornar’ prijavili na natječaj Ministarstva sporta

Jakov Teklić

Prema njezinim riječima, zadaća je da se provedbom ovog projekta i njegovom prezentacijom u javnosti dodatno osvijesti kod djece i njihovih roditelja, ali i općenito u javnosti, nužnost znanja plivanja, pogotovo na području uz more i rijeke gdje je mogućnost utapanja izuzetno velika.

Obuka se provodila tijekom lipnja i srpnja, a svaka skupina osnovaca, ukupno njih pet, prošla je dvotjedni tečaj koji su provodili iskusni “Mornarovi” treneri. Projektom su bile obuhvaćene sve osmoljetke s područja Solina, te općina Klis, Dugopolje i Muć.

– Savez već nekoliko godina u suradnji s Plivačkim klubom “Mornar” provodi testiranje znanja plivanja za učenike drugih razreda s područja djelovanja Saveza.

Svih ovih godina utvrdili smo kako je razina znanja plivanja jako loša, od 30 do 50 posto testiranih učenika po generaciji spada u kategoriju slabih plivača ili neplivača što je poražavajući rezultat, tim više što smo morska županija. Kako bismo pomogli toj djeci prijavili smo se na natječaj Ministarstva sporta “Hrvatska pliva” na kojem smo prošli i u suradnji s partnerima iz “Mornara”, ove smo godine napokon uspjeli organizirati obuku.

Ona je za djecu bila dobrovoljna i potpuno besplatna, učenici su imali organiziran prijevoz uz pratnju od svojih škola do bazena na Poljudu i natrag, na plivalištu su boravili pod budnim okom spasilaca Hrvatskog Crvenog križa, obučavali su ih “Mornarovi” treneri i nitko s ove obuke nije otišao bez vidnog napretka u plivačkom znanju.

image
Jure Mišković/Cropix

Veliki dio njih može se pohvaliti diplomom na kojoj piše “plivač”, ali tu su i djeca koja su se oslobodila velikih strahova od vode, bazena … i sada uz malo dodatne vježbe i češćih odlazaka na more mogu bez straha plivati i “u dubinu”, što im je većini i bio najveći problem – rekla je Žižić, dok je trenerica i voditeljica obuke Zrinka Smoje pojasnila kriterije znanja plivanja:

– Osnovni cilj programa je osposobiti neplivače da samostalno mogu preplivati 25 metara jer prema Kriteriju znanja plivanja u Hrvatskoj, preplivavanje 25 metara je definirano nazivom “plivač početnik”, dok se termin “plivač” odnosi na sposobnost preplivavanja 50 metara.

U tu svrhu konstruirana je skala od 12 ocjena, od kojih prvih 11 definira stupanj osposobljenosti do “plivača početnika”, dok posljednja ocjena, a riječ je o ocjeni 15, definira “plivača”.

Diplome su podijeljene, novopečeni plivači i početnici svoje su stečeno znanje dodatno brusili tijekom ljetnih dana, ali nakon svega organizatorima ostaje i mala tuga, jer je od gotovo 400 testirane djece u generaciji koja je proteklog lipnja završila drugi razred osnovne škole, za njih pola, odnosno oko 200, utvrđeno da im je potrebna obuka neplivača, međutim, obuci je pristupilo tek njih 75 ili nepunih 40 posto od potencijalnih kandidata za tečaj.

Primjerice, iz jedne škole u kojoj je bila potrebna obuka za 36 učenika pristupio je samo – jedan dječak.

– Malo smo razočarani takvim odazivom, ali, s druge strane, smo i presretni zbog svakog djeteta koje smo naučili plivati, i zato se nadam kako ćemo i iduće godine osigurati potreban novac za obuku neplivača te da će i ostali roditelji prepoznati vrijednost projekta – zaključila je tajnica Žižić, uz napomenu kako bi svi bili najsretniji da potrebe za organiziranjem sličnih programa uopće nema.

27. travanj 2024 15:03