StoryEditorOCM
KolonaKK I HNK ZADAR

Tko je Krševanu Santiniju dao "australski pečat" i zašto udruga građana "drma" zadarskom košarkom? Što u tom košmaru rade Dukić i HDZ?

25. kolovoza 2023. - 21:17

Kad je nakon prošlih lokalnih izbora bila sklepana nekakva većina u Gradskom vijeću Zadra, nitko od njenih aktera nije mogao ni sanjati da dvije godine kasnije u KK Zadru i njegovom imenjaku sa Stanova neće biti moguće povući niti jedan jedini ozbiljan potez bez HDZ-a. Ma koliko je javnost zatrpavana najavama da će „politika odletjeti” iz ta dva najveća gradska kluba, da slijedi ubrzana privatizacija i konačno skidanje s gradskog proračuna, stvarnost i danas izgleda u dlaku jednako kao u „dobra stara vremena” kada se u tim klubovima ni čistačica nije mogla zaposliti bez blagoslova s Narodnog trga. Ako su privatizacija i skidanje s proračuna i dalje cilj broj jedan, do toga se neće doći bez potmulog i nedovoljno transparentnog, ali još uvijek presudnog utjecaja politike.

Potrebno je samo malo zagrebati i iza nedavne objave HNK Zadra vidjeti o čemu se u stvarnosti radi. Naime, u tom dopisu medijima, uz tradicionalnu dozu patetike i zaklinjanja u "ljubav” prema Klubu, Zadru, nogometu, kao kolac strši konstatacija da je Krševan Santini postao tehnički direktor HNK Zadra uz - "australski pečat”!?

Podsjetimo: u igri su bile dvije investitorske ponude za ulaganje u HNK Zadar, jednu je podnio Mark Ivančić iz Australije, a drugu Marino Kulaš iz Kanade. A onda su se na Stanovima odlučili za Ivančićevu, dakle "australsku ponudu”. Pa je i pečat na Santinijevo imenovanje, naravna stvar, australski.

Ajmo polako: znači li to da netko iz Australije već donosi kadrovske odluke u HNK Zadru iako je procedura oko „investitorskog ulaska” u Klub praktično tek na početku? Jer, sada bi trebali uslijediti razgovori i pregovori između investitora i gradonačelnika Branka Dukića koji po poziciji mora analizirati Ivančićevu ponudu i pritom braniti i obraniti javni interes u privatizaciji Kluba. Ako Dukić bude uvjeren da je sve u redu, o konačnom ulasku Ivančića u HNK odlučuje Gradsko vijeće, opet, nadamo se, s ciljem zaštite javnog interesa s obzirom da ponuda vrvi od ozbiljnih aspiracija na javne površine, objekte, pa i buduće projekte.

Dakle, do konačnog završetka tog procesa nekoliko je stepenica na kojima se svi sudionici mogu spotaknuti. Pa kako je onda moguće da je na Stanovima već sada, puno prije definitivne odluke, "australski pečat” dovoljan za izbor tehničkog direktora Kluba?! Dobro, moguće je da su se momci iz HNK malo zaigrali i neoprezno istrčali prije vremena, moguće je da netko misli da bi ovo moglo ubrzati stvari i stvoriti dodatni javni pritisak na Dukića i gradske vijećnike.

Ali, moguće je i da vodstvo HNK Zadra, ionako blisko s gradonačelnikom Dukićem, zna nešto što javnost ne zna. Jesu li klupski administrativci temeljem osobne bliskosti s Dukićem, koji ih je i financijski potpomogao s ona 2,5 milijuna kuna nikad vraćene pozajmice pretvorene u "vlasnički udio", već potpuno sigurni da greške neće biti i da će "australski pečat” dobiti i pregovori s Dukićem? U tom slučaju ostaje pitanje je li ih i tko uvjerio da će "australski pečat” biti na snazi i nakon odluke Gradskog vijeća? Ako je tako – politika je izbačena na mala, a u tišini se jednako moćna vraća na velika vrata potiho krojeći nepoznatu budućnost zadarskog nogometa.

Kada je o KK Zadru riječ, košmar je još veći, a pupčana vrpca od Narodnog trga do Višnjika još je uočljivija. Košmar počiva na činjenici da za košarku nikakvog potencijalnog investitora nema, čak ni iz Australije ili Kanade, a politika je svedena na neku vrstu pregovora između HDZ-a i Enija Meštrovića oko dizajniranja već lagano pogubljenog Nadzornog odbora.

Taj je Nadzorni odbor nedavno javno i nedvosmisleno odustao od "probijanja proračuna” zbog ugovora s Lukom Božićem. Prije nego je NO to potpisao, već se znalo da Božić ostaje, da je novac za to osiguran, ali je postalo jasno da NO o tome pojma nema! Članovi Nadzornog odbora (poslani u Klub da "obuzdaju politiku”) ni u kom slučaju ne bi smjeli biti iznenađeni ako se danas-sutra otkrije da su "anonimni donatori”, koji su spasili stvar s Božićem, u akciju krenuli na mig politike i to HDZ-ove!

Za to vrijeme NO je zabavljen novom idejom: razmišljaju o tome da Udruga Grad Košarke Klubu donira 7.500 eura kako bi Klub raspisao natječaj i obavio izbor nekakvog "koordinatora za marketing”, a s tom donacijom pokrio dio troškova za njegovu plaću. S druge strane, dio članova NO izvan Grada košarke uvjeren je da za bavljenje takvim stvarima NO uopće nema ovlasti, pa svi čekaju da gradonačelnik Dukić konačno odredi tko će biti dva nova nadzornika jer se time želi zaustaviti nadmoć Grada košarke u Nadzornom odboru u kojem Grad Zadar kao uvjerljivi većinski vlasnik ima "neuvjerljiva” dva člana!

Mediji su već objavili da su to Boris Hrabrov i Zdenko Jukić i to uz suglasnost ili na prijedlog Enija Meštrovića, dakle nakon klasičnih političkih razgovora dviju grupacija u Gradskom vijeću. Tu se otvaraju novi problemi: jamčiti da ulazak Hrabrova i Jukića predstavlja kraj dominacije Grada košarke u NO moguće je samo ako je oko toga već postignut konsenzus Dukića i HDZ-a s Enijem Meštrovićem. To se zove politički dogovor, ma koliko se Jukić jalovo upinjao dokazati da u Nadzorni odbor ulazi kao stručnjak, a ne političar iz lokalnog ogranka Centra slučajno blizak Meštroviću. Uostalom, trideset proteklih godina pokazuje da je mogao biti stručnjak do mirovine i da ga to ni na koji način ne bi dovelo u NO.

Na kraju, realno je postaviti i pitanje: ako Dukić i HDZ zaista u Nadzorni odbor predlože i uvrste Hrabrova i Jukića i time zadovolje Meštrovića, što od svega toga dobiva HDZ? Stara poslovica kaže da „ne pada snijeg da pokrije brijeg nego da zvijeri pokažu tragove”. A snijeg je kao i proračun za sljedeću godinu: ili će pasti ili neće...

Eto, tako je nakon dvije godine mandata politika izbačena iz zadarskog sporta.

20. travanj 2024 10:20