StoryEditorOCM
KalelargaKAMIONI IDU U PETAK

Zadar šalje pomoć prijateljskom gradu Brovaryu, a otvoren je i humanitarni račun za nabavku lijekova. Na području grada borave 24 izbjegle osobe...

Piše Iva Ivanac
9. ožujka 2022. - 13:00

Gradonačelnik Branko Dukić je kazao kako je Grad Zadar započeo s provedbom humanitarnih aktivnosti kojima nastoji pružiti potrebnu pomoć stanovnicima ukrajinskog grada Brovarya s kojim je prijateljski povezan.

- U stalnoj komunikaciji s predstavnicima gradske uprave Brovaryau ovom trenutku iskazana je potreba za nabavom lijekova, agregata, sklopivih kreveta i higijenskih potrepština. Grad Zadar osigurao je prvih pola milijuna kuna. Pružanju pomoći za građane Brovarya uključile su se i gradska komunalna poduzeća, kazao je gradonačelnik Dukić dodajući kako prvi paket pomoći kreće u petak za Ukrajinu. 

Zamjenik gradonačelnika, Ante Babić, je kazao kako su imali problema vezanih uz nabavku lijekova, prvi je taj što je riječ o više milijunskom iznosu, a drugi, što lijekove od veledrogerija mogu isključivo naručivati zdravstvene ustanove. 

- Od ministarstva zdravstva smo zatražili naputak kojim ćemo moći naručiti te lijekovi i u konačnici ih poslati građanima prijateljskog grada. Kako je za samu nabavku zatraženih lijekova potreban višemilijunski iznos, u suradnji s Caritasom Zadarske nadbiskupije, za pomoć građanima tog prijateljskog ukrajinskog grada, otvoren je račun, kazao je Babić dodajući kako osim neposredne pomoći Gradu Brovaryu, Grad Zadar pruža pomoć i svim prognanim osobama koje su iz Ukrajine stigle u Zadar.

- Zadarski Crveni križ i Caritas Zadarske nadbiskupije redovito provode aktivnosti za osiguravanje osnovnih životnih potrepština (hrana, higijenski proizvodi, odjeća, posteljina…) izbjeglim osobama smještenim u Zadru, istaknuo je Babić dodajući kako u gradu trenutno borave 24 izbjegle osobe iz Ukrajine. 

- Sukladno uputama Ministarstva zdravstva sve zadarske ugovorene zdravstvene ustanove, ugovorene privatne ordinacije i ljekarne osigurano je pružanje zdravstvene zaštite svim izbjeglim osobama iz Ukrajine. Zadarske osnovne škole spremne su  provesti proces uključivanja djece iz Ukrajine u odgojno obrazovni sustav, istaknuo je Babić

Sve osobe pristigle iz Ukrajine trebaju registrirati svoj dolazak i boravak na području Zadarske županije prijavom Crvenom križu na tel 023/318-098 ili 091/622-9094.

Podaci za uplatu sredstava na humanitarni račun:

RBA: HR582484008110130884

Poziv na broj: HR00  2214

Svrha uplate: Pomoć za Brovary – Ukrajina (obavezno navesti)

26. travanj 2024 14:37