StoryEditorOCM
KalelargaALAN MEDIĆ:

Prošlo je osam kritičnih dana od turnira, a nismo zabilježili ni jedan novi slučaj zaraze povezan s njim. Do kraja tjedna jasnija epidemiološka slika

Piše M. Gugić
29. lipnja 2020. - 14:16
Zadar, 050420. U luku Zadar u Gazenici stigao je Jadrolinijin katamaran Jelena s 40 putnika iz Italije. Na popisu putnika nalazi se 28 drzavljana Hrvatske, 11 Crnogoraca i jedan stanovnik Bosne i Hercegovine. Putnike je docekao tim epidemiologa, drzavni sanitarni inspektori te djelatnici policijske uprave. Na fotografiji: Alan Medic, epidemiolog.Jure Miskovic/Cropix

Jedna starija gospođa novi je slučaj korona virusa na Zadarskom području rekao je u ponedjeljak dr. Alan Medić

- Ona je sinoć rutinski testirana pri dolasku u bolnicu i otkrilo se da je COVID pozitivna. Ima blage simptome bolesti i odmah smo obradili njezine bliske kontakte, ima ih samo tri. Također, u subotu smo imali još jednu novooboljelu osobu iz Srbije, mlađeg muškarca, čiji je rezultat testa kojeg je napravio u Srbiji naknadno stigao pozitivan. Kad smo dobili nalaze i kad su se pokazali pozitivnim, stavili smo ga u izolaciju zajedno s partnericom. Bio je vrlo odgovoran i čekao je nalaze iz svoje zemlje. Vodimo ga kao da je na našem području te je pod redovnim nadzorom – naglasio je Medić te istaknuo kako su zadarski epidemiolozi od su prošlog ponedjeljka testirali 435 osoba, a utvrđeno je 11 pozitivnih, od čega je šest povezano s teniskim turnirom „Adria Tour”, a petoro njih su strani državljani koji se nalaze u izolaciji.

- Među 331 osobe kojima je određen nadzor, najviše je radnika s područja BIH, Makedonije i Srbije. Moram naglasiti kako je
prošlo osam kritičnih dana od turnira, a nismo zabilježili niti jedan novi slučaj zaraze povezan s njim. Do kraja tjedna imat ćemo jasnu epidemiološku sliku – istaknuo je Medić te izrazio uvjerenje da će za nekoliko dana biti manje oboljelih s obzirom na protok vremena u inkubaciji korona virusa.

- Drago mi je da nema nikakvih poziva iz bolnice o teškim kliničkim slikama. Svaki dan prolaska zapravo nama olakšava situaciju - jasan je Medić.

Dotaknuo se i slučaja vozača s teniskog turnira koji se nije javio epidemiološkoj službi na vrijeme, a kad se testirao ispao je pozitivan. Na pitanje novinara tko je pogriješio, dr. Medić je odgovorio:

- Smatram da nije naša služba propustila, već se osoba jednostavno  nije javila jer nije smatrala da je u nekom riziku. Njega smo odmah stavili u samoizolaciju nakon što nam se javio te su svi njegovi obrađeni kontakti, njih 20-ak – rekao je te istaknuo kako epidemiološka služba ne može kontrolirati nečije neodgovorno ponašanje. 

Za kraj je istaknuo da bi ova epidemiološka situacija na zadarskom području mogla biti drugi "valić" zaraze po broju oboljelih koju je najavljivao još u prvom ciklusu prije nekoliko mejseci. 

26. travanj 2024 08:33