StoryEditorOCM
Forum‘SVE VEĆ VIĐENO‘

Sve više se čini kako izbori neće donijeti pobjednika. SDP prešišao HDZ, ali mu fali ruku za osvajanje Banskih dvora, a ključna figura bit će - Škoro

Piše Anita Belak Krile
9. lipnja 2020. - 09:09

SDP-ova Restart koalicija, prema najnovijem istraživanju RTL-a CroDemoskop, pretekla je HDZ. Ako bi se nastavio ovaj trend u idućih mjesec dana, SDP bi bio relativni pobjednik izbora, ali bez realne šanse za sastavljanje vlasti, piše Slobodna Dalmacija.

- Što se približava dan izbora, to se sve više čini kako oni neće ništa riješiti. Sve je izvjesnije kako 5. srpanj neće donijeti pobjednika koji će moći formirati vlast. Mogli bi dobiti egal i pat poziciju i vrlo skoro ići na nove izbore – smatra analitičar i komunikacijski stručnjak Petar Tanta.

Prema RTL-ovom istraživanju, napravljenom koji dan prije nego što je IDS ušao u partnerstvo s SDP-om, Restart koaliciju (SDP, HSS, HSU, GLAS, SNAGA) podržava 27,2 posto birača.

Zanimljivo je to što SDP zapravo nije narastao (prošlog je mjeseca imao nešto viši rejting od ovoga koji sada ima koalicija - 27,8 posto), nego je HDZ pao. Prošli mjesec, Plenkovićeva je stranka bila na 30,2 posto, a sada su pali na 26,6 posto. Skočio je Škorin Domovinski pokret kojem su se pridružili i Suverenisti, Blok za Hrvatsku i BURA.

Oni trenutno imaju 13,5 posto, odnosno tri postotna boda više nego u svibnju. Lista Mosta osvaja oko četiri posto, a peti izbor s 2,4 posto je lijevo-zelena koalicija okupljena oko platforme „Možemo!“. Sličan rejting imaju Stranka s imenom i prezimenom (1,9 posto  i koalicija Fokusa i stranke Pametno (1,8 posto).

- CRODemoskop nije rađen po izbornim jedinicama, nego na razini cijele Hrvatske, međutim, jasno ukazuje na postojeće trendove. HDZ pada, moramo uzeti u obzir činjenicu da se nalazimo u vrlo specifičnim vremenima, gdje prevladava stanje opće zabrinutosti zbog gospodarstva i propasti turističke sezone, a početno zadovoljstvo oko ovladavanja pandemijom koronavirusa se ispuhalo.

Afera „Vjetrenjače“ i uhićenje hadezeovaca također su zaslužni za pad rejting stranke, a kad se ljudi malo prisjete koliko je i ministara i zbog čega odlazilo iz Vlade, imaju zaokruženu priču - ocjenjuje Tanta.

Kaže kako SDP u ovom trenutku praktički ne mora ništa raditi jer im okolnosti idu na ruku, samo trebaju čekati slijedeći gaf unutar HDZ-a.  

Ipak, unatoč prvom mjestu ni u SDP-u nema puno razloga za zadovoljstvo. Prema istraživanju samostalno ne mogu osvojiti dovoljan broj mandata da bi formirali Vladu, a izvan svoje grupacije nemaju potreban broj ruku koje bi podržale njihovog premijera.   

- Ako neka od manjih lijevih ili liberalnih opcija uđe u Sabor i bude voljna za suradnju, to im neće biti ni približno dovoljno za većinu. Može ih podržati „Možemo!“ uspije li doći na Markov trg, no to je nedovoljno… - veli Tanta.  

Ključna figura ovih izbora je Miroslav Škoro, a pitanje je hoće li se njegov Domovinski pokret u međuvremenu pretvoriti u 'duty free shop' iz kojeg bi HDZ, po potrebi, mogao uzimati „žetončiće“.

- Kod nas je to sve već viđeno i dobro razrađeno. Dođe li HDZ u priliku formirati vlast, sigurno će pregovarati sa Škorom i istodobno voditi paralelne pojedinačne razgovore s njegovim ljudima – uvjeren je naš sugovornik.

Na pitanju o mogućnosti koalicije s HDZ-om nakon izbora Miroslav Škoro je kazao kako ne želi u partnerstvo gdje je SDSS-ovac Milorad Pupovac.   

"Generalno gledano, Domovinski pokret je jedina brana povratku SDP-a na vlast. Što se tiče HDZ-a, mi nećemo planirati s onima gdje će biti Milorad Pupovac, preko kojega Aleksandar Vučić upravlja procesima u Hrvatskoj. Mi ćemo odlučivati o tome kako će biti sastavljena Vlada. Dobra demokratska praksa je da manjine uvijek budu uz većinu, ali ipak smatram da je Pupovac čisti etnobiznismen, i zato s njim ne želim - kazao je Škoro.

Puno je neodlučnih birača i još uvijek ne znamo kome će se raspršiti nezadovoljni glasovi iz bazena Živoga zida i Mislava Kolakušića.

„Prema ovom istraživanju Most je ispod praga, no uvjeren sam da će oni ući u Sabor. Neće imati snagu ni blizu kao prije četiri godine, ali tri ili četiri mandata mogli bi dosegnuti. Postoji birački potencijal kod bračnog para Nina Raspudića i Mariju Selak Raspudić, te vjeroučitelja Marina Miletića. Već njihovo pojavljivanje u predkampanji dalo je Mostu ukupno veću vidljivost - smatra Tanta.

 

26. travanj 2024 20:32