StoryEditorOCM
ForumPOGLEDAJTE PRIZORE

Sto dana od najgoreg dana u prvom valu korone. Sjećate li se kako je Hrvatska tada izgledala?

Piše JL
10. srpnja 2020. - 17:24

Prvog travnja nikome u Hrvatskoj nije bilo do šale. Na međunarodni dan ludosti članovi Nacionalnog stožera na redovitoj presici objavili su da imamo dotad rekordan dan što se tiče novooboljelih u 24 sata. Njih 96. Ispostavilo se da će taj dan biti i najgori u prvom valu epidemije koronavirusa.

Zbog sve bržeg širenja bolesti, Hrvatska je bila u lockdownu. Građani su bili zatvoreni u svoja četiri zida, van su izlazili samo oni koji su zbog posla ili kupovine potrepština to morali. Gradske ulice diljem zemlje bile su sablasno prazne, a mjesto prebivališta mogli smo napustiti samo uz propusnicu. Jedina zabava bila je pljeskanje i pjevanje s balkona, obično u 19 sati...

Gospodarstvo je bilo 'na pauzi', kafići, noćni klubovi, kina i kazališta bili su zatvoreni, javni prijevoz je obustavljen, sportski i kulturni događaji otkazani, privatna slavlja odgođena, granice su bile zatvorene, baš kao i dječja igrališta, vrtići i škole...

Radile su tek trgovine s osnovnim namirnicama, ljekarnice i benzinske postaje, a moral smo dizali pljeskanjem s prozora i tulumima na balkonima.

Niti dva i pol mjeseca kasnije, korona kriza se u svojoj punoj snazi vratila u Hrvatsku. Danas smo oborili rekord od 1. travnja, u zadnja 24 sata potvrđeno je 116 novih slučajeva zaraze. No, slika Hrvatske potpuno je drugačija.

Gotovo bez ikakvih restrikcija obavljamo šoping, ispijamo kave na terasama kafića, tulumarimo u noćnim klubovima, slobodno se družimo s prijateljima i obitelji, uživamo na plažama, a moći ćemo uživo s tribina pratiti i nedjeljni derbi Dinama i Hajduka. 

Iako bilježimo najgori dan kad je širenje virusa u pitanju, danas je obavezno tek nositi zaštitnu masku u javnom prijevozu. Jasno, preporuke epidemiologa o držanju socijalne distance i održavanju higijene i dalje stoje i često se ponavljaju. 

Ministar zdravstva Vili Beroš danas je najavio da će biti propisana obveza nošenja maski zaposlenicima u nekim djelatnostima. Naročito je tu istaknuo ugostiteljske objekte i trgovine, gdje će maske biti obavezne. 

Mijenja se i procedura javnih okupljanja. Svi koji organiziraju javna okupljanja na kojima se očekuje više od 100 sudionika dužni su voditi evidenciju osobnih podataka svih sudionika skupa, što je mjera koja je donesena kako bi se epidemiolozima olakšalo da uđu u trag kontaktima u slučaju zaraze. 

Važna mjera odnosi se i na prelazak državne granice. Tako će svi koji dolaze iz "trećih" zemalja na ulazu u Hrvatsku morati u 14-dnevnu samoizolaciju ili, u nekim slučajevima, kraću izolaciju uz obvezu testiranja.

Mjere se pooštravaju, ali daleko je to od lockdowna kojem smo svjedočili prije samo nekoliko mjeseci. 'Ples s koronom' je počeo...

26. travanj 2024 23:08