StoryEditorOCM
ForumBEZ MASKE NI FRIZURE

Sanitarni inspektori od danas u žestokoj akciji: ‘češljaju‘ frizerske salone zbog dojava o nepoštivanju protuepidemioloških mjera

Piše Merien Ilić/SD
4. srpnja 2020. - 13:40

Turistički i sanitarni inspektori Državnog inspektorata počeli su vršiti koordinirane inspekcijske nadzore s ciljem utvrđivanja spremnosti za turističku sezonu. Uz kontrole ugostiteljskih objekata hotela, kampova te luka nautičkog turizma, provjeravat će se i pridržavanje protuepidemioloških mjera i mjera socijalnog distanciranja u skladu s preporukama i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a kako bi se izbjegao rizik od zaraze od bolesti COVID-19.

Vijest da sanitarci kruže po frizerskim salonima u subotu se brzo proširila među frizerima po Splitu. Rezultate inspekcija još ne znamo, te jesu li izrečene kakve kazne, no frizerima nimalo nije lako, jer su mjere koje trebaju poštivati prilično iscrpne.

- Saloni su nam izlijepljeni odlukama i preporukama. Na svakom kantunu su dezinficijensi, podovi iscrtani trakama za držanje distance, naručene mušterije čekaju vani dok prethodna ne izađe... Neki su nabavili pregrade, a bogatstvo smo potrošili na maske, rukavice, vizire, papirnate maramice i jednokratni materijal, ogrtače, sredstva za čišćenje i sto čuda.

Mjeri se temperatura mušterijama, uzimaju podaci o imenu i broju mobitela, svi nose maske, a nakon svake mušterije sve se detaljno dezinficira. Realno, u jednoj smjeni uspijemo primiti tri, četiri mušterije. Nije lako, nikako. Trudimo se poštivati sve mjere. Inspekcije dosad nisu dolazile, a nadam se da ni neće kod mene - kaže nam jedna frizerka.

U trajektima bez zaštite

Dok su obrtnici vječno pod pritiskom zbog previsokih kazni u slučaju bilo kakvih manjkavosti oko svog poslovanja, građani na ulicama, u javnim prostorima, pa i u javnom prometu, baš se i ne pridržavaju preporuka nošenja zaštitnih maski.
- Na trajektu Split - Vela Luka, u salonu 98 posto putnika nije nosilo masku. Svi su je imali prilikom ulaska na trajekt, ali su je skinuli kad su sjeli. Inspekcije bi tamo imale posla - dojavljuje jedna putnica.

"Jadrolinija" je pak objavila da su od 25. lipnja svi putnici obvezni nositi medicinske maske ili maske za lice prilikom putovanja. Preporuka vrijedi i za pranje ruku, distancu od drugih putnika te kupnju putnih karata online ili preko mobilne aplikacije.

Djelatnici nacionalnog brodara mogu odbiti putnika na ulazu ako ovaj nema masku, baš kao i vozači vlakova i autobusa. Skidanjem maske u salonu putnici samo pokazuju svoju neodgovornost.

27. travanj 2024 02:48