StoryEditorOCM
ForumSMRT NE BIRA

Ni mladi nisu imuni! Od ‘korone’ umrla beba u SAD-u, kao i zdravi Britanac od 13 godina, a u Belgiji curica od 12 i djevojka od 33 godine

Piše S. J. T.
2. travnja 2020. - 18:10

Ismail, 13-godišnjak iz južnog Londona, najmlađa je britanska žrtva koronavirusa, izvijestili su britanski mediji. Ismail Mohamed Abdulwahab je, kaže njegova obitelj, umro u bolnici Kings College, a koliko oni znaju, nije imao neku kroničnu ili drugu bolest zbog koje bi spadao u rizičnu skupinu.

Tužno je što zbog zaraze njegovi roditelji nisu mogli biti uz njega u njegovim posljednjim trenucima. Pokrenut je i apel na stranici GoFundMe, na kojoj se inače prikupljaju donacije za različite svrhe.

“Ismail je imao samo 13 godina, prije nije imao zdravstvenih problema... Molimo vas da nam pomognete skupiti 4000 funti za pokop i pomoć obitelji. Nedavno je od raka preminuo i Ismailov otac”, piše na toj stranici.

U vrijeme pisanja ovog teksta prikupljeno je blizu 70 tisuća funti ili oko 600.000 kuna. Iz bolnice Kings College su za Sky News samo rekli:

“Nažalost, 13-godišnji dječak koji je bio pozitivan na koronavirusa je preminuo, a naše misli trenutno su s obitelji... Daljnje izjave nećemo davati.” Izjavu Ismailove obitelji prenosi britanski Daily Mail:

“Ismail je počeo pokazivati simptome bolesti, teško je disao. Primljen je u bolnicu. Stavljen je na respirator i u induciranu komu, ali je umro. Shrvani smo...”

I 19-godišnji Luca Di Nicola, podrijetlom iz Italije, koji je živio u sjevernom Londonu i radio kao kuhar, umro je od bolesti COVID-19, a prije zaraze nije imao zdravstvenih problema, piše britanski The Sun.

image
AFP

Mladić je prošlog tjedna sa simptomima koronavirusa posjetio svojeg liječnika opće prakse, ali navodno mu je liječnik dao paracetamol i rekao mu da nema razloga za brigu. Ali njegovo se stanje pogoršalo i obitelj je alarmirala hitne službe nakon što je mladić pomodrio, a naposljetku se i srušio. Luca je preminuo sljedećeg dana. Virus mu je toliko oštetio organizam da mu nije pomogla ni intenzivna skrb.

Njegov otac Mirko Di Nicolahas rekao je za talijanske novine La Repubblica da je od bolnice North Middlesex primio pismo u kojem je potvrđeno da se njegov sin zarazio virusom SARS-CoV-2 koji uzrokuje bolest COVID-19.

“Počivaj u miru, moj mali anđele, i nastavi letjeti. U našim si dušama”, napisao je shrvani otac.

Talijanska La Repubblica prenosi izjave Lucine tetke.

“Tjedan dana prije smrti Luca je imao groznicu i kašalj, a moja sestra Clarissa i njezin partner Vincenzo, koji su živjeli u istoj kući, također su imali iste simptome. Lokalni liječnik dao je mojem nećaku paracetamol. No, Luci se stanje pogoršalo 23. ožujka, liječnik ga je posjetio kod kuće i rekao mu da je mlad, jak i da se ne mora brinuti zbog te gripe”, izjavila je gospođa, tvrdeći da se dan poslije Luca srušio, doživio kolaps i nedugo zatim umro.

Lucini roditelji u vrijeme davanja izjava za La Repubblicu još uvijek nisu bili testirani na koronavirus, što dovoljno pokazuje koliki je kaos i u britanskom zdravstvu.

Britanac Calum Wishart (25) također je obolio od COVID-19, a u izjavi za britanske medije rekao je da mu je to bio “najstrašniji tjedan životu”. I dok je govorio za medije, imao je snažne napadaje kašlja, teško je disao, ali želio je upozoriti javnost da bolest nije bezazlena. Pozvao je vlasti da uvedu strože kontrole.

Calum je najprije imao blage simptome, da bi mu se stanje naglo pogoršalo, bilo mu je toliko loše da nije mogao ni jesti. Sad kaže da je bio u krivu što je mislio da su mladi imuni, njegov tjedan iz pakla potpuno mu je promijenio mišljenje.

“Čim se podignem iz ležećeg položaja, počnem snažno kašljati. Borim se da uhvatim dah. I samo ustajanje i odlazak u WC velika su mi muka i napor. Virus je toliko zarazan da bolničko osoblje mora promijeniti rukavice, masku i kombinezon za jednokratnu upotrebu svaki put kad uđu u moju sobu i iziđu”, rekao je Culum te ima poruku za sve mlade koji misle da im virus ne može ništa.

“Mogu shvatiti da vam je sjedenje kod kuće dosadno, ali jamčim vam da je to puno, puno bolje nego da prolazite ono što ja prolazim. Zato vas molim da ostanete doma i idite van samo kad trebate kupiti hranu. Štitite sebe, svoje najdraže, zajednicu, liječnike i sestre”, upozorava taj mladić.

image
AFP

U Belgiji je od koronavirusa umrla i 12-godišnja djevojčica, prenosi Daily Mail. Djevojčica je tri dana prije smrti imala vrućicu i bila je pozitivna na koronavirus. Belgijski dužnosnici, prenosi agencija Anadolija, kažu da su smrti djece rijetke i da ona imaju mali rizik od razvoja komplikacija nakon zaraze koronavirusom, ali poručuju da on može pogoditi sve dobne skupine.

Preminula djevojčica, navode pojedini mediji, nije imala zdravstvenih problema prije nego što je zaražena koronavirusom. Njezino se stanje počelo značajno pogoršavati tri dana nakon što je testirana na koronavirus. Među osobama mlađe životne dobi u toj zemlji koje su izgubile život od posljedica koronavirusa je i 30-godišnja medicinska sestra.

Usprkos rastućem broju slučajeva, belgijski zdravstveni sustav još uvijek se može nositi s virusom. Trenutno se koristi čak 53 posto kreveta za intenzivnu njegu.

Guverner američke države Connecticut Ned Lamont je u srijedu (1.travnja) na svom Twitteru izvjestio da je od posljedica COVID-19 bolesti umrla beba od samo šest tjedana.

- Ovo slama srce. Vjerujemo da je ovo jedna od najmlađih žrtava vezana uz komplikacije povezane s koronavirusom - napisao je guverner.

U Portugalu je umro Vitor Godhino, 14-godišnji dječak. Virusu je podlegla i 16-godišnja Frrancuskinja Julie Alliot, koja je umrla u bolnici u Parizu 25. ožujka.

Nedavno su britanski mediji izvijestili i da je preminula 33-godišnja farmaceutkinja, a dan prije njezin otac. Iako je njezin otac Sudhir Sharma (61) imao zdravstvenih problema, za njegovu kćer Pooju ne navodi se da je imala neku težu kroničnu ili drugu bolest zbog koje bi spadala u rizičnu skupinu.

Za dio gore navedenih slučajeva mediji su pisali da mladi nisu imali prijašnjih zdravstvenih problema, dok za dio oboljelih nema podataka o njihovom prijašnjem zdravstvenom stanju.

Stručnjaci pak napominju da pacijent ne mora znati da ima neku pritajenu bolest koja ih stavlja u kategoriju rizičnih, međutim napominju i da posve zdravi i aktivni mladi ljudi nisu imuni na COVID-19, te će, kako zaraza bude zahvaćala veći dio populacije,  biti sve više i onih potpuno zdravih i mladih koji će se liječiti na intenzivnoj njezi, a neki će nažalost i podleći bolesti.

26. travanj 2024 23:15