StoryEditor
ForumOPREZA NIKAD DOSTA

Capak: Kada imamo ovakvu situaciju, moramo nešto poduzeti. Bilo bi bolje da smo ranije ograničili, ali ni sada nije kasno

Piše PSD.
14. kolovoza 2020. - 08:19
Davor Pongračić/Arhiv/HANZA MEDIA

Jučer je bio rekordni dan što se tiče broja novooboljelih od korone. Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u HTV-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorio je o tome zašto je dobro kada imamo do 50 zaraženih dnevno.

- To je dobro jer nam onda brojka ide ispod one 15 na 100.000 u 14 dana, a to je nekakva granica koju uzima većina zemalja, iako je EK odredila 16 kao evaluaciju što se tiče broja novooboljelih, rekao je.

Pojasnio je kako smo pustili sve aktivnosti, poput klubova i noćnih barova i sada imamo ovakvu situaciju. Dodao je kako je u Hrvatskoj trenutno oko 900.000 turista, očekivali su povećanje broja novozaraženih, ali ne ovoliko.

Capak je rekao da stožer želi da sve funkcionira kako treba i da svi normalno žive, ali u uvjetima pandemije koronavirusa, to je nemoguće.

- Kada imamo ovakvu situaciju da nam brojka naglo skoči, moramo nešto poduzeti. Bilo bi bolje da smo ranije ograničili, ali ni sada nije kasno, naglasio je.

Rekao je da su ograničili radno vrijeme, dali su mogućnost da se na nekoliko dana zatvore klubovi, zbog provođenja protuepidemijskih mjera. Nadaju se da će mjere uroditi plodom.

- Mi bismo htjeli da se svi drže mjera, kada bi se svi držali mjera, ne bi bilo problema, dodao je.

Capak je rekao da epidemiološka služba stalno upozorava na opasnosti zaraze koronom, a normalno je da se na odmoru ljudi žele opustiti i zaborave na prisutnost virusa, no treba biti oprezan.

- Opreza nikad dosta. Korona se vrlo lako prenosi, vrlo lako prijeđe s čovjeka na čovjeka i trebamo se držati mjera koje stalno spominjemo - higijena, distanca i maske, rekao je.

Rekao je i da imaju izvrsnu suradnju s lokalnim i županijskim stožerima.

27. srpanj 2021 12:20