StoryEditorOCM
4 kantunaGOSPODARSKI KRIMINAL

Zbog malverzacija teških više desetaka milijuna kuna optužen paški hotelijer Neven Badurina i četvero njegovih pomagača: među optuženima i njegov sin!

Piše Božana Sviličić
18. ožujka 2022. - 20:45

Zbog više kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta, Županijsko državno odvjetništvo u Zadru je podignulo optužnicu protiv paškog hotelijera i bivšeg direktora 'Ostree', 52-godišnjeg Nevena Badurine.

Tereti ga se za počinjenje dva kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, jedno kazneno djelo utaje poreza ili carine, dva kaznena djela prouzročenja stečaja, jednog kaznenog djela prouzročenja stečaja, te jednog kaznenog djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Uz Badurinu optuženo je još četvero njegovih pomagača među kojima i njegov 28-godišnji sin Mateo Badurina.

Vjekoslav Vaniš (59) optužen je da mu je pomagao u kaznenom djelu zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, a Mate Pavlović (40), Mateo Badurina (28) i Dora Vukušić (27) terete se za kazneno djelo pomaganja u kaznenom djelu utaje poreza ili carine, te prouzročenja stečaja.

Badurina se tereti da je od 31. siječnja do 31. prosinca 2017. u Zadru i u Stankovcima, kao odgovorna osoba 'Ostree' uz pomoć Vaniša kao odgovorne osobe drugog trgovačkog društva, ispostavljanjem neistinitih računa od njegovog društva umanjio poreznu obvezu za svoje društvo na štetu državnog proračuna u iznosu od 4.381.097,88 kuna.

Nalaganjem dviju neutemeljenih isplata sa računa 'Ostree' na račun Vanišova društva i potom, preusmjeravanjem tog novca na druge račune jedne fizičke i pravne osobe, Badurina je pribavio protupravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 1.135.000,00 kuna.

Od 3. siječnja 2017. do 4. rujna 2018. u Zadru i Stankovcima, Badurina je u istom svojstvu, neosnovano podizao novac sa žiro računa svog društva te nalagao, na temelju fiktivnih ugovora, isplate s računa svog društva na račun drugog društva u kojem je bio jedini član društva.

Na temelju, fiktivnih ugovora preusmjerio je potraživanja svog trgovačkog društva od druge pravne osobe na društvo u kojem je bio jedini član društva i sa žiro računa je podizao novac za svoje potrebe. Tereti ga se da je na opisani način pribavio imovinsku korist od 5.671.849,78 kuna, dok je na taj način oštetio svoje društvo za iznos od 8.005.598,72 kune. 

Badurina je samostalno, od 25. travnja 2012. do 11. rujna 2014. u jednom mjestu na otoku Pagu, kao direktor društva, u nakani da umanji buduću stečajnu masu i znajući da društvo ne može podmirivati svoje financijske obveze zbog dugotrajne blokade računa, besplatno prenio imovinu tog društva na novo društvo koje je osnovao, što je u konačnosti i dovelo do stečaja društva čiju je imovinu besplatno prenio, a u međuvremenu mu je i promijenio ime.

Tereti ga se da je 26. ožujka 2018. u mjestu Stankovci, kao odgovorna osoba 'Ostree', iako je znao da će se nad tim društvom pokrenuti stečajni postupak, u nakani da umanji buduću stečajnu masu prodao tri teretna i jedno osobno vozilo drugom društvu za iznos od 173.796,46 kuna, iako je stvarna vrijednost iznosila 296.574,00 kuna. 

Tereti ga se da je sa Pavlovićem, Badurinom i Vukušić od 31. kolovoza 2018. do 19. ožujka 2019. u jednom mjestu na otoku Pagu prenio ovlasti zastupanja na Vukušić, te dogovorio sa sinom da on osnuje novo društvo i prenese ovlasti zastupanja tog društva na sebe.

Potom su cjelokupnu imovinu društva, u kojem je odgovorna osoba bila Vukušić, prenijeli na novoosnovano društvo u kojem je odgovorna osoba bio njegov sin i to fiktivnim ugovorom o prodaji imovine u iznosu od 45.000.000,00 kuna. Društvo Matea Badurine taj iznos nikada nije uplatilo, što je u konačnosti i dovelo društvo Nevena Badurine do stečaja. 

Badurina je od 18. do 31. prosinca 2017. u mjestu Stankovci, kao odgovorna osoba društva, izradio trinaest lažnih računa na ukupan iznos od 13.852.398,00 kuna i to prema društvu sa sjedištem u Republici Češkoj, iako njegovo društvo nije imalo nikakve poslovne kontakte sa društvom iz Češke.

Potom je 31. prosinca 2017.sastavio fiktivni ugovor o cesiji s dva društva kojim je prenio nepostojeća potraživanja svog društva prema češkom društvu, na treće društvo u RH, iako to treće društvo nije imalo nikakva potraživanja prema njegovom društvu.

06. svibanj 2024 16:09