StoryEditorOCM
4 kantunaSLUČAJ DR. RADMANA

Zadarski pedijatar je već 5 mjeseci u zatvoru zbog nesavjesnog liječenja! Sam se javio na izdržavanje kazne, no hoće li za mjesec dana biti slobodan?

Piše Ivica Nevešćanin
16. kolovoza 2022. - 16:27

Zadarski pedijatar dr. Darko Radman prvi je liječnik u Hrvatskoj koji služi zatvorsku kaznu zbog nesavjesnog liječenja: odgovoran je za smrt Roka Begonje, šestogodišnjeg dječaka iz Svetog Filipa i Jakova, koji je 16. veljače 2015. godine preminuo od posljedica šarlaha.

- Osuđenik Darko Radman se sam javio na izdržavanje kazne u kaznionicu Valtura kod Pule. Prijavio se 7. ožujka ove godine na izdržavanje jednogodišnje kazne zatvora, što znači da mu kazna istječe 7. ožujka 2023. godine – potvrdila nam je Sandra Radanović, glasnogovornica Županijskog suda u Zadru.

Dr. Radman je prvi liječnik u Hrvatskoj koji je u kolovozu 2020. pravomoćno osuđen na bezuvjetnu zatvorsku kaznu za liječničku pogrešku, no na izdržavanje kazne otišao je tek nakon dvije odgode zbog zdravstvenih razloga i brojnih pokušaja za obnovom sudskog postupka.

Prvu odgodu izdržavanja zatvorske kazne dr. Radman je dobio 2020. godine. Kaznu je trebao početi služiti 20. studenoga, ali je zbog zdravstvenih razloga Županijski sud u Zadru prihvatio njegovu molbu i odgodio izvršenje na četiri mjeseca. Drugu odgodu dobio je u srpnju 2021. na rok od tri mjeseca, do 20. listopada 2021. godine, i to zbog liječničkih pretraga koje je ovaj umirovljeni zadarski pedijatar morao obaviti.

Četiri i pol mjeseca nakon isteka roka druge odgode dr. Radman se svojevoljno javio na izdržavanje kazne u pulsku kaznionicu gdje je već pet mjeseci, što znači da bi za mjesec dana mogao izaći na slobodu. Naime, prema Zakonu o kaznenom postupku svi kažnjenici nakon odslužene polovine kazne imaju pravo tražiti uvjetan otpust. Odluku o uvjetnom otpustu donosi vijeće za uvjetni otpust nadležnog Županijskog suda.

- Do danas, 16. kolovoza, Županijski sud u Puli nije zaprimio zahtjev osuđenika Darka Radmana za prijevremeni otpust – kazala nam je sutkinja Edvina Draguzet Suevich, glasnogovornica Županijskog suda u Puli.

Kažnjenici takve zahtjeve mogu slati do isteka polovine kazne, a o njima raspravlja vijeće županijskih sudaca u nazočnosti predstavnika Državnog odvjetništva, kažnjenika i njegovog odvjetnika. Vijeće može i ne mora prihvatiti zahtjev za uvjetni otpust, a na odluku vijeća, ako je nepovoljna za kažnjenika, može se podnijeti žalba.

Zašto se dr. Radman odlučio za svojevoljni odlazak na izdržavanje kazne, nije nam poznato, no neslužbeno smo doznali da više nije imao razloga za odgodu zbog zdravstvenih razloga.

image

Zgrada suda u Zadru

Jure Miskovic/Cropix/Cropix

Od pravomoćne osude dr. Radman je u više navrata pokušao ishoditi obnovu postupka na temelju novih dokaza. Da je sud prihvatio obnovu postupka dok je odgađao odlazak u zatvor, sud je mogao donijeti rješenje da ne mora ići na izdržavanje kazne. Iako postupak za obnovu postupka, zanimljivo, još nije završen.

Nakon pravomoćne presude dr. Radman je u čak četiri navrata tražio od Općinskog suda u Zadru da prihvati obnovu postupka na temelju novih dokaza, ali je tri puta odvijen, a četvrti postupak je u tijeku. Prvi put je odbijen u studenome 2020., drugi put u ožujku 2021., a treći put u listopadu 2021. godine. Nakon svakog odbijanja dr. Radman se žalio, a njegovu žalbu je sva tri puta usvojio Županijski sud, ukidao prvostupanjsku odluku i predmet vraćao na ponovni postupak. Zadnju odbijenicu Županijski sud je ukinuo 24. siječnja 2022., poslije čega je dr. Radman i po četvrti put podnio zahtjev za obnovom postupka. Odluku o tome međutim izvanraspravno vijeće Općinskog suda u Zadru još nije donijelo, a on je u međuvremenu otišao u zatvor.

Ključ spora između sudaca Općinskog suda, koji je dr. Radmana osudio 15. veljače 2015., i sudaca Županijskog suda, je u tretmanu vještačenja koje oslobađa odgovornosti dr. Radmana.

Naime, tijekom kaznenog postupka vještaci Odbora za sudbena mišljenja Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu utvrdili su da je dr. Radman odgovoran za smrt maloga Roka. No u postupku za naknadu štete kojeg je Rokova obitelj pokrenula protiv zadarske Opće bolnice, sud je dozvolio novo vještačenje, a medicinski eksperti Sveučilišta u Splitu utvrdili su da dr. Radman nije izravno odgovoran za djetetovu smrt. Kako su i jedni i drugi vještaci potpuno oprečna mišljenja donijeli na temelju iste medicinske dokumentacije, suci Općinskog suda smatraju da nije riječ o novom dokazu temeljem kojeg se može zatražiti obnova postupka, dok županijski suci smatraju da vještačenje iz Splita predstavlja novi dokaz, bez obzira na to što je medicinska dokumentacija ista.

Četvrtu odluku o zahtjevu za obnovom postupka donijet će izvanraspravno vijeće Općinskog suda u izmijenjenom sastavu, ali kada, nije poznato. Ukoliko odluka ovaj put bude pozitivna za dr. Radmana, a nju potvrdi i viši sud, izdržavanje zatvorske kazne može se prekinuti. Ako dr. Radman do tada već ne bude na slobodi...

Kaznionica bez ključa i rešetaka

Kaznionici Valtura spada u zatvore otvorenog tipa, bez bodljikave žice, rešetki, ključa i pravosudnih policajaca. U njoj kaznu služe uglavnom osuđenici zbog prometnih prekršaja. Poznata je po tome što su u njoj bili političari poput Radimira Čačića i Nevena Jurice. Zatvorenici dane krate radom na zemlji ili u stočarstvu, u kamenolomu ili radionicama za održavanje vozila, jer kaznionica ima čak i stanicu za tehnički pregled.

Zatvorenici vode brigu od oko 300 goveda i 110 krava na mužnji, godišnja proizvodnja je između 800 i 900 tisuća litara mlijeka, proizvode juneće i svinjsko meso te povrće kao što su krumpir, kupus, salata, rajčica, paprika. Sustav navodnjavanja opskrbljuje 400 hektara zemlje gdje se proizvodi krmivo za stočnu hranu i pivarski ječam. Oni koji ne mogu raditi fizičke poslove, stariji ili zdravstveno slabiji, rade u biblioteci. Svaka soba ima televiziju, sve su sobe iste površine, četiri kvadrata i deset kubičnih metara zraka po pojedincu, a zatvorenicima je na raspolaganju i kuhinja, stroj za pranje rublja te zatvorski kafić.

 

image

OB Zadar

Jure Miskovic/Cropix

Zašto je dr. Radman kriv

Dr. Darko Radman je osuđen da je 15. veljače 2015. godine kao dežurni pedijatar, nakon što je dijete zbog pogoršanja zdravstvenoga stanja dovezeno u pedijatrijsku ambulantu Hitne pomoći u zadarskom Domu zdravlja, propustio obaviti hitni medicinski premještaj djeteta u Opću bolnicu Zadar na hospitalizaciju i pretrage. Propustio je i propisati mu prikladnu terapiju za liječenje šarlaha iako je znao da mu je dijagnosticiran dva dana ranije, da pije Sumamed, da je febrilno, otežano diše, povraća, da ima problema s mokrenjem, s čime su ga upoznale majka i baka djeteta koje su bile u njegovoj pratnji.

U dežurnoj pedijatrijskoj ambulanti, unatoč vrlo teškom stanju, nad malenim Rokom nisu obavljene niti osnovne pretrage, poput krvi i urina, nego je zajedno s roditeljima poslan kući s komadićem papira na kojemu je bio samo pečat liječnika i preporuka da nastave antibiotsku terapiju. U pet dana bolesti dječak je četiri puta bio u rukama pedijatara, na vratima dviju hitnih i jednom na Odjelu pedijatrije u Zadru. Ne samo da nitko od njih dječakovo stanje nije shvatio dovoljno ozbiljno da ga zadrži u bolnici, nego mu nisu obavljene čak ni obične pretrage. Iz pluća mu je prije smrti izvučeno 560 mililitara, dakle više od pola litre, vode i gnoja.

Pravomoćnu presudu protiv dr. Radmana donio je Županijski sud u Slavonskom Brodu. Utvrđeno je da je dr. Radman kao doktor medicine pogriješio kad djetetu nije promijenio lijek Sumamed u penicilinski ili cefalosporinski antibiotik i da nije hospitalizirao Roka Begonju iako je za to imao indikacije.

Potvrđeno je da su "liječničke pogreške optuženika u uzročno-posljedičnoj vezi sa smrću djeteta Roka Begonje" jer bi se "hitnom hospitalizacijom 24 sata prije smrti djeteta i provođenjem pretraga utvrdila upala pluća i vjerojatno bi se spriječilo širenje upale pluća i nastanak septičkog šoka i tako bi postojale realne šanse da se spriječi smrtni ishod".

26. travanj 2024 14:53