StoryEditorOCM
4 kantunaDOSKOČILI KRIZI

Zadarska bolnica dnevno troši 6000 zaštitnih maski, a županija avionom iz Kanade nabavlja opremu za sve medicinske ustanove!

Piše Ivica Nevešćanin
26. ožujka 2020. - 12:37

Zadarska bolnica, ali i sve medicinske ustanove u Uadarskoj županiji, imaju velikih problema s nabavkom zaštitne opreme i drugih sredstava u ovoj situaciji epidemije koronavirusa. Iako cijene potrebne opreme na tržištu rastu, veći je problem dobiti robu od dobavljača, koji ne stižu zadovoljiti potražnju. Zbog toga kasni i početak testiranja na virus u Zadru jer proizvođač ne stigne isporučiti testove ZZJZ Zadarske županije, a slično je i s opremom.

U četvrtak je na zagrebački aerodrom sletio avion s medicinskom pomoći iz Francuske, a dio opreme trebao bi doći u zadarsku županiju. Načelnik Županijskog stožer Šime Vicković rekao je da nema infomaciju o tom avionu ali da je Nacionalnom stožeru već odavno upućena lista s prioritetnim sredstvima koje trebaju zadarskom zdravstvu. Izrazio je nadu da će dio pomoći iz Fransucke doći i u Zadar.

Županijski stožer je mimo toga pokrenuo vlastitu inicijativu nabavke opreme. Neslužbeno doznajemo da se radi o više tona medicinske opreme samo za Zadarsku županiju koja bi trebala stići avionom iz Kanade. Sredstva i akreditacije za kupnju robe su odobrena i to po cijenama znatno povoljnijima nego što sada vladaju na tržištu. Dolazak opreme u Zadar očekuje se kroz nekoliko dana.

Koliko se opreme troši u zdravstvenim ustanova najbolje govori podatak iz zadarske bolnice gdje se dnevno potroši više od 6000 komada zaštitnih maski.

26. travanj 2024 11:48