StoryEditorOCM
4 kantunaJAPANSKA SOFORA

Radeta: Stručnjaci su mi potvrdili da su Nasadi u Foši devastirali stabla! Skelin: Radeta ni ovaj put nema pravo! Krnčević: Radimo u skladu sa strukom

Piše Matea Gugić Magaš
19. siječnja 2021. - 14:31
Krošnje japanske sofore oblikovane su kako bi zadrzale pomalo nizi rast od onog koje prirodno same mogu doseci. Jure Miskovic/Cropix

Pod naslovom „Arborikultura na HDZ-ov način”, gradski vijećnik Daniel Radeta (SDP), odlučno je nastavio svoju virtualnu borbu protiv, kako ju naziva, devastacije zelenila u Zadru pod palicom „Nasada” i gradskih otaca. Vikend je odlučio provesti u istraživanju „devastiranih” stabala na parkiralištu kod Foše, zbog kojih je prije prije pet dana dignuo prašinu i prozvao vladajuće za ponovno neodgovorno ponašanje prema zelenilu i obmanjivanju javnosti pod krinkom sanacije. 

- Nisam siguran da se ovdje radi samo o održavanju. Meni kao laiku ovo izgleda kao nepovratno uništena stabla spremna za pilanje. Uništeno ih je preko 30! Slike najbolje pokazuju razinu devastacije – stajalo je u njegovoj prvoj objavi.

Odmah smo odlučili s neutralnom stranom, stručnjakom za hortikulturu Marijom Skelinom, provjeriti o čemu se radi i doznali kako je zaista riječ o sanaciji i održavanju japanskih sofora. Ipak, Radeta je bio uvjeren da postoji nešto više iza toga te se „bacio” na posao: nazvao je „najstručnije ljude u Hrvatskoj po pitanju arborikulture i održavanja stabala u urbanim sredinama i zatražio savjete i mišljenja”, digao dron te snimio i prikladan video.  

- Nakon razgovora s više stručnjaka s profesionalnim zvanjima i titulama magistara arborikulture te certifikatima upravo iz ovog područja, sada sa sigurnošću mogu reći kako se ovdje ipak radi o devastaciji – stoji u najnovijoj Facebook objavi predsjednika gradskog SDP-a, gdje se, među ostalim, referira na „stručne članke i znanstvenu literaturu na tu temu koja se vrlo jednostavno može pronaći i na internetu”.

- Naime, tzv. topping metoda primjer je zastarjele prakse orezivanja stabala koja se više nigdje na svijetu ne koristi. U nekim državama je čak i zabranjena zakonom, a u Americi se za takve zahvate naplaćuju i kazne. Tako je Američki institut za standarde koji se odnosi na održavanje drveća i gradskih drvoreda, industrijskim standardom A300, zabranio "topping metodu" orezivanja. Kada je u pitanju ova zastarjela metoda postoji puno znanstvene i stručne literature od strane svih arborikulturalnih i ekoloških organizacija poput International Society of Arboriculture, European Arboriculture Council, Tree Care Industry Association koje u svojoj literaturi navode detaljan opis štetnih posljedica po drveće – napisao je Radeta te zaključio: 

- Nakon svega navedenoga, i nakon svih konzultacija sa stručnjacima i upoznavanjem sa znanstvenom i stručnom literaturom, jedino što mogu reći je da sam, nažalost, bio u pravu kada sam njihov "rad" i "brigu" nazvao devastacijom - stoji na kraju njegove objave.

Mi smo pak, ponovo odlučili nazvati diplomiranog agronoma, vlasnika poznate hortikulturne firme Agrius, Marija Skelina, da i ovoga puta komentira navode gradskog vijećnika te da provjerimo ima li možda ovaj put zaista pravo.  

- Umjesto medijskih prepucavanja i javnih polemika bilo bi puno bolje da je ta rasprava provedena na gradskom vijeću vezano za sanacijske zahvate na gradskom zelenilu. Moram nažalost razočarati Radetu. Naime, ovdje se uopće ne radi o „toppingu” već je korištena druga metoda obrezivanja. Riječ je o „pollarding” tehnici koju zagovaraju čak i te udruge i standardi na koje se Radeta poziva – jasan je Skelin zaključivši kako se ovom tehnikom osnažuje struktura debla. Inače je ta vrsta drveta vrlo meko i sklono pucanju grana. 

image
Jure Miskovic/Cropix
}

- U ovom je slučaju bilo nužno podrezati stabla pollarding tehnikom jer je potencijalna šteta od njih nesrazmjerno veća od njihove koristi, s obzirom na opasnosti po ljude i imovinu. Svjedoci smo kako svake sezone nekome nastrada auto od otpalih grana i srušenih stabala na Poluotoku. Dobro je dok je to samo auto... – istaknuo je Skelin. 

- Osim toga, topping metoda koju spominje Radeta niti je zabranjena niti je loša, ona ima svoje vrijeme i mjesto primjene, cijena zahvata je niska i može se vršiti strojno – pojasnio je Skelin te zaključio: 

- Bilo bi dobro kada bi gradska tvrtka zadužena za održavanje zelenih površina obavještavala javnost o potrebnim većim zahvatima kako bi se ubuduće izbjeglo podizanje tenzija u javnom prostoru –  rekao je.

Nazvali smo i direktora Nasada, Josipa Krnčevića, koji nije želio puno komentirati ovu sad već "seriju u nastavcima" .

- Nema smisla da se ja tu natežem preko medija je li netko u pravu ili nije. Radimo u skladu sa strukom i to je to što ću ja reći – zaključio je Krnčević.

Što Radeta zamjera...

U svojoj je posljednjoj objavi Daniel Radeta, među ostalim, nabrojao nekoliko činjenica koji potkrepljuju njegovu teoriju devastacije stabala sofore u Foši. 

- Uklanjanje kompletne krošnje, to jest lišća, pokreće različite mehanizme preživljavanja drveta koji dovode do ubrzanog rasta izdanaka, što iscrpljuje drvo. Ako drvo nema zalihe uskladištene energije, drvo slabi i ne može se obraniti od bolesti i insekata i postupno truli. Također, preveliki rezovi otežavaju zarastanje i lako postaju zaraženi, a izložena drvna tkiva počinju propadati, a bez krošnje drvo je izloženo suncu, što dovodi do sušenja i pucanja kore i teških opekotina tkiva. Uništavanje cjelokupne krošnje drveta narušava osjetljiv odnos između lišća i korijenja, što dovodi do postepenog odumiranja, te drvo postaje opasno i sklonu padu, a ubrzani rast više malih izdanaka ispod svakog reza formira tanke grane koje imaju višestruko slabiji spoj sa stablom. Zato su ove grane daleko podložnije lomljenju i padu pri udarima vjetra.

image
Što je točno pollarding tehnika?
Ashwoodtreecare.co.u
24. travanj 2024 16:03