StoryEditorOCM
4 kantunaFENJERAŠI

Nikad u povijesti hrvatskog višestranačja nije bilo toliko poznatih imena na zadnjim mjestima, a nije nerealno da Kalmeta pretekne Malenicu

Piše Marina Karlović Sabolić
20. lipnja 2020. - 17:39
Andrej Plenković omogućio je Božidaru Kalmeti da se sa začelja probije do potpune rehabilitacijeLuka Gerlanc/Arhiv/HANZA MEDIA

Oni su posljednji, a snivaju zastupnički mandat. Daleko su iza prolaznih mjesta, a nadaju se pobjedi. Zovu ih fenjerašima, jer zauzimaju zadnja mjesta na listama svojih stranaka.

Netko mora otklečati na kukuruzu jer je kritizirao svojeg stranačkog šefa. Netko jer ga je pokušao smijeniti. Netko jer nije po volji vrhu stranke. A netko jer se stranački kolege naprosto boje njegova utjecaja, piše Slobodna Dalmacija.

Nikad u povijesti hrvatskog višestranačja nije bilo toliko poznatih imena na zadnjim mjestima. I to iz svih stranaka, od desnice do ljevice. Svi se oni – iz dišpeta prema onima koji su ih stavili na začelje – nadaju prolazu. Da bi to napravili, trebaju preskočiti jednu tešku prepreku: skupiti 10 posto preferencijskih glasova od broja koji dobije njihova lista. Teško, ali ne i nemoguće.

(Ne)moguće misije

HDZ-ovac Miro Kovač, rodom Splićanin, zauzima zadnju poziciju u 6. izbornoj jedinici. Onoj koja obuhvaća dio Zagreba i Sisačko-moslavačku županiju. Prije četiri godine Kovač je na sjeveru Dalmacije upravo preferencijskim glasovima – njih čak 12.751 – sa šestog skočio na prvo mjesto HDZ-ove liste. Isto će pokušati i sad, kad je smješten na zadnje mjesto nakon što je izgubio unutarstranačke izbore u HDZ-u.

Posljednji je i Božidar Kalmeta, utjecajni zadarski HDZ-ovac koji je prošle godine oslobođen optužbi za izvlačenje novca iz državnih poduzeća. I kojemu bi eventualni prolazak u Sabor značio i potpunu političku rehabilitaciju nakon istraga i suđenja kroz koja je prošao. Kalmeta je u svojoj 9. izbornoj jedinici istinski "teškaš", pa nije nerealno očekivati da pretekne mladog, široj javnosti još uvijek ne toliko poznatog ministra uprave Ivana Malenicu, koji u Zadru, Šibeniku i Gospiću predvodi HDZ-ovu listu.

Voljom Davora Bernardića na dnu SDP-ove liste 8. izborne jedinice završio je potpredsjednik socijaldemokrata i jedan od najaktivnijih saborskih zastupnika, Peđa Grbin. Na prošlim izborima Grbin je bio drugi. I na svoje ime i prezime preferencijski osvojio čak 19 posto glasova (njih 12.442). Pa za njega skok s posljednjeg na prvo mjesto ovaj put možda i nije nemoguća misija.

Posljednji je i Siniša Hajdaš Dončić, utjecajni zagorski socijaldemokrat i žestoki Bernardićev kritičar koji je, kada je vidio da neće dobiti prvu poziciju na listi, navodno sam zatražio posljednju. Zadnje mjesto dobio je i povratnik u SDP, bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović. Ali ne po kazni, nego da na simboličkoj razini pomogne SDP-u da u 1. izbornoj jedinici ostvari što bolji rezultat.

Na začelju u 10. splitsko-dubrovačkoj izbornoj jedinici je Ante Pranjić, mladi vrgorački gradonačelnik i suosnivač Stranke s imenom i prezimenom. Tu je završio ne zato što ga predsjednik stranke nije volio, nego slijedom koalicijskog dogovora sa strankom Pametno. Marijana Puljak zauzela je prvo, a Pranjić posljednje mjesto.

Zadnji na ljevici

To je mjesto dobio i Bojan Glavašević, bivši SDP-ovac, kasnije nezavisni zastupnik, koji se pridružio platformi Možemo. Iako bi lijevoj koaliciji definitivno bilo profitabilnije da su agilnog zastupnika, sina legendarnog vukovarskog novinara Siniše Glavaševića, stavili na vrh liste, oni su se odlučili za drukčiji pristup. U 6. izbornoj jedinici pripalo mu je posljednje, 14. mjesto.

Nije Glavašević jedino poznato ime koje je na listi koalicije Možemo zauzelo posljednje mjesto. U 10. dalmatinskoj jedinici posljednji je povjesničar i kolumnist Dragan Markovina, u 9. na zadnjem je mjestu feministica Vesna Kesić, u 1. zagrebačkoj izbornoj jedinici zadnji je poznati antikorupcijski aktivist i predsjednik stranke Orah Zorislav Antun Petrović. Posljednji u 7. izbornoj jedinici je i frontman Hladnog piva Mile Kekin.

Škoro igra na 'prvake'

Kod Miroslava Škore su se pak sva poznata imena ugurala na vrh. Iznimka je jedino Ana Lederer, bivša intendantica zagrebačkog HNK, koja je u 6. izbornoj jedinici zauzela zadnje mjesto.

Zadnji na listi HDZ-a je i Stevo Culej u 5. slavonskoj izbornoj jedinici. No, za Culeja to i nije neka novost. On je zadnji u istoj izbornoj jedinici bio i na posljednjim parlamentarnim izborima. Pa je, zahvaljujući osvojena 9262 glasa, uspio proći u Sabor.

26. travanj 2024 05:13