StoryEditorOCM
4 kantunaPOLICIJA ISPITUJE IZBORNE NEZAKONITOSTI U BULIĆU

Marko Nakić: Ovo je lakrdija - osjećam se izigranim, a krivca nitko neće pronaći!

27. svibnja 2017. - 19:00
nakic.JPG

Marko i Mateja Nakić su birači iz Bulića kod Benkovca čije je pravo na biranje netko gadno zloupotrijebio: na popisu birača njihova su imena bila zaokružena iako nitko od njih na dan izbora uopće nije bio u Buliću. Dva dana nakon izbora razgovarali smo s Markom Nakićem koji je sve to potvrdio, ali dan nakon toga stiglo je rješenje Državnog izbornog povjerenstva da ponavljanja izbora u Buliću neće biti. Potpisala ga je podpredsjednica DIP-a Ana Lovrin, bivša gradonačelnica Zadra i dugogodišnja članica HDZ-a.

DIP vidi "nezakonito postupanje biračkog odbora kao nadležnog tijela za provođenje izbora", ali uvidom u rezultate lokalnih izbora "utvrđeno je da čak i kada bi se glasovi ova dva birača, koja su propustom biračkog odbora zaokružena na izvatcima iz popisa birača bez da su glasovala, pribrojila bilo kojem od kandidata na izborima za župana Zadarske županije odnosno bilo kojoj listi za izbor članova županijske skupštine Zadarske županije, navedeno ne bi ni na koji način utjecalo na rezultate navedenih izbora"!

Dakle, DIP uočava nezakonitosti i teške propuste, ali ponavljanja izbora neće biti jer dva glasa ne utječu na konačni rezultat, a tome u prilog ide i praksa Ustavnog suda, kako je navedeno u rješenju DIP-a.

Ono što je ovdje zanimljivo nije samo ponešto vulgarizirani "prijevod" DIP-ovog rješenja koji bi na svakodnevnom jeziku mogao glasiti ovako: "ako kradete na izborima, kradite na malo" ili "ako već kradete, nemojte krasti previše i pazite da to ne utječe na konačni izborni rezultat". Ovdje je u pitanju ne samo moralna, već i nečija evidentna kaznena ili prekršajna odgovornost, jer i DIP govori o "nezakonitom postupanju".

Mediji su već objavili da zadarska policija "pretresa" slučaj iz Bilišana i to na zahtjev Državnog odvjetništva. Iz zadarske policije upozoravaju da izborni ciklus još uvijek nije završen, te da im DIP može dostaviti obavijesti o sumnjama u nezakonitosti tek kada izbori budu i službeno dovršeni.

Međutim, potvrdili su nam da su pokrenuli postupak provjere javno objavljenih informacija i kada je riječ o izbornim nezakonitostima u Buliću.

-U četvrtak sam čuo kakvo je rješenje DIP-a. To je izvan moje moći, ali mi sve to izgleda smiješno, kao teška lakrdija. Mislim da krivca nikada nitko neće pronaći, a ja se i dalje osjećam ogorčeno i izigrano, izjavio nam je Marko Nakić. 

 

26. travanj 2024 19:18