StoryEditorOCM
4 kantunaPOLITIKA KONTINUITETA

Dva mjeseca prije dolaska Turudića, Zadar je dobio novog županijskog državnog odvjetnika. Dolazi "iz škole" Ivana Galovića

Piše I. N.
1. travnja 2024. - 19:25

Denis Sokol novi je županijski državni odvjetnik u Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru.

Odluku o njegovom imenovanju na mandat od četiri godine donijelo je Državnoodvjetničko vijeće (DOV) prvoga dana 28. sjednice održane 27. ožujka ove godine. 

Sokol je tako prestao biti dugogodišnji zamjenik županijskog državnog odvjetnika, odnosno vršitelj dužnosti županijskog državnog odvjetnika. Tu je dužnost obnašao godinu i pol dana, nakon što je njegov prethodnik, Emilio Kalabrić, imenovan za jednog od zamjenika glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj-Šipek.  

Kalabrić se nedavno natjecao za mjesto glavnog državnog odvjetnika kao jedini nasljednik Hrvoj-Šipek iz samog sustava DORH-a, no premijer Plenković je na kraju izabrao bivšeg suca Visokog kaznenog suda Ivana Turudića, poznatog pod sms nadimkom "di si radosti".

Imenovanje Denisa Sokola za novog županijskog državnog odvjetnika dolazi znakovito na samom kraju mandata Zlate Hrvoj-Šipek, u trenutku kada DOV ne bi trebao imenovati nove državne odvjetnike osim ako se ne radi o izvanrednim situacijama,  pogotovo tamo gdje nije riječ o hitnoći, a kandidati su već duže vrijeme u statusu vršitelja dužnosti, kao što je slučaj u Zadru, već bi kadroviranje trebao prepustiti njenom nasljedniku, u ovom slučaju Turudiću, kako bi mogao od početka kreirati svoju novu politiku vođenja DORH-a, koju je uostalom i najavio. 

Osim toga, DOV je imao četiri godine vremena da Sokola imenuje državnim odvjetnikom (bio je kandidat protiv Kalabrića), ali iz nekog razloga (sporna je navodno bila sigurnosna provjera) to nije napravio, nego sada, dva mjeseca prije odlaska s dužnosti glavne državne tužiteljice krajem svibnja, rješava pitanje županijskog državnog odvjetnika u Zadru za iduće četiri godine.

Odluka u pet minuta do dvanaest sugerira svojevrstan nastavak politike kontinuiteta DOV-a koje je, barem kad je Zadar u pitanju, uvijek pazilo da se njihovi izbori ne sudaraju s interesima lokalnih moćnika i politike. Kao jedan od ljudi visokog povjerenja čuvenog Ivana Galovića, pod kojim je godinama "učio zanat", napredujući sve do njegovog zamjenika, Sokol je u tom smislu bio jedino logično i očekivano rješenje.

Podsjetimo, Sokolovi protukandidati bili su Duško Berović, aktualni zamjenik županijskog državnog odvjetnika, te Goran Troskot, županijski državni odvjetnik prije dolaska Kalabrića, a sada Sokolov zamjenik.

29. travanj 2024 00:19