StoryEditorOCM
4 kantunaAMANDMAN

Akcija mladih u Sukošanu htjela zabraniti iznajmljivanje obiteljskih kuća izgrađenih na povoljno kupljenom općinskom zemljištu, ali nisu uspjeli

Piše Zadarski.hr
18. siječnja 2024. - 19:45
Akcija mladih u Sukošanu htjela zabraniti iznajmljivanje obiteljskih kuća izgrađenih na povoljno kupljenom općinskom zemljištu, ali nisu uspjeliAkcija Mladih/

Županijska vijećnica Petra Žitko (Akcija mladih) poslala je priopćenje koje prenosimo u cijelosti. 

Poštovani,

na jučerašnjoj sjednici Općinskog vijeća općine Sukošan na dnevnom redu pod točkom 3. Izglasavala se ODLUKA O ODOBRENJU ZAKLJUČENJA ANEKSA KUPOPRODAJNIM UGOVORIMA ZA MLADE OBITELJI, tj. produljenje rokova iz kupoprodajnih ugovora koji ističu 2024. i to: 

do 31.12.2026. godine za ishođenje dozvole za gradnju te početak izgradnje stambenog objekta

do 31.12.2033. godine zabrana otuđenja kupljene nekretnine.

Općinski vijećnik Akcije mladih priložio je amandman na točku, koji je odbijen, sa sljedećim sadržajem:

AMANDMAN:

U Prijedlogu Odluke o odobrenju zaključenja aneksa kupoprodajnim ugovorima za mlade obitelji dodaju se sljedeći članci: 1. Kupac se obvezuje da će na kupljenoj nekretnini u svrhu rješavanja stambenog pitanja i trajnog stanovanja izgraditi obiteljsku kuću. 2. Izgrađena obiteljska kuća ne može se davati u najam prije isteka roka zabrane otuđenja 31. prosinca 2033. 3. Kupac i članovi njegove uže obitelji obvezuju se prijaviti prebivalište na adresi novoizgrađene obiteljske kuće u roku od 3 (tri) mjeseca od ishođenja uporabne dozvole sve do isteka roka od zabrane otuđenja 31. prosinca 2033.

OBRAZLOŽENJE: S obzirom na to da smo svjedoci kako su neki kupci na kupljenim terenima na Natječaju za prodaju građevinskog zemljišta po povoljnijim uvjetima radi stambenog zbrinjavanja mladih izgradili vile za odmor a ne obiteljske kuće, ovim amandmanom tj. dodavanjem ovih članaka u Aneks kupoprodajnim ugovorima za mlade obitelji ispunit će se svrha natječaja. Produljenje agonije na još 3 godine izglasali su vijećnici HDZ-a dok su druge oporbene stranke bile protiv i suzdržane. Bitno je naglasiti kako su navedeni članci amandmana napisani prema sadržaju kupoprodajnih ugovora jedne istarske općine koja je kupcima građevinskih terena za mlade 2023. godine između ostalog ograničila upravo iznajmljivanje budućih nekretnina kupljenih pod pomognutim uvjetima. S pravne strane amandman je zakonit. Ja ne znam zašto se natječaj zvao: Natječaj za prodaju građevinskog zemljišta POD POVOLJNIJIM UVJETIMA RADI RJEŠAVANJA STAMBENOG PITANJA MLADIH.

Cilj ovog natječaja je trebao biti poticanje povratka, ostanka i zadržavanja mladih na području općine Sukošan što bi na kraju pridonijeti demografskom razvoju općine Sukošan. Ovaj natječaj je trebao biti vjetar u leđa svim mladima do 40 godina koji nisu sa svojim primanjima bili konkurentni da si priušte "obično" prijeko potrebno zemljište za izgradnju vlastitog doma.

Činjenica je da su vijećnici Akcije mladih pokrenuli cijelu priču i upozoravali na apsurdnosti samog natječaja kao i to da danas izgrađene nekretnine ne služe za život nego za iznajmljivanje. A odgovor na pitanje što bi se dogodilo s terenima da nismo reagirali jako dobro znamo. Neki vlasnici kupljenih terena za stambeno zbrinjavanja žive u Njemačkoj, Australiji itd. pa ne znam kako se tim ljudima pomoglo osim tako da im se omogućilo da nakon isteka 10 godine zabrane otuđenja predmeta građevinska zemljišta prodaju po danas tržišnoj cijeni koja je 15x veća.

Svoja nova saznanja koja su između ostalih brisane zabilježbe prije isteka roka zabrane otuđenja kao i to da se općina Sukošan pri zabilježbama zabrane otuđenja poziva na ZAKON O OTOCIMA prijavila sam nadležnim institucijama pa da vidimo “ čija majka crnu vunu prede”! Srdačno, Petra Žitko Županijska vijećnica Akcije mladih

27. travanj 2024 22:36