Overlay
nakon prejedanja

Ideja za post-blagdanski ručak: omiljeno dalmatinsko povrće u obliku krepke juhe ukusan je i lako probavljiv obrok pun vitamina. Spasit će vas!

Piše Stil
Foto Depositphotos
27. prosinca 2021. - 13:31

Nakon blagdanskog prejedanja niti nam se kuha, niti nam se jede. Ali jesti moramo, a i kuhati, jer posljednje što nam, sad treba je nešto podgrijano ili kupovno. Skupite stoga još mrvicu snage i skuhajte lonac domaće juhe. I to kakve - ova će vas spasiti. U glavnoj ulozi je omiljeno dalmatinsko zimsko povrće, raštika, ovog puta u obliku guste, krepke juhe uz koju možete, ako baš želite (i ako ih još uopće ima), poslužiti ostatke božićnog pečenja. No pokušajte se suzdržati od te opcije jer ova je juha uistinu krepka i zasitna, ali ne i teška za probavu.

Okrepljujuća juha od raštike

Sastojci:
1 vezica raštike (u nedostatku; pola glavice kelja)
1 glavica luka
2 mrkve
2 jabuke
1 krumpir (želite li dijetalniju vetziju, izostavite ga)
1 žlica jabučnog octa
1 žlica maslinovog ulja
500 ml povrtnog temeljca
8 polovica oraha ili žlica bučinih golica

Očistite i usitnite luk, mrkvu i jabuke. Ubacite ih u lonac zajedno sa žlicom ulja i kratko prodinstajte (muči li vas probava, dodajte i malo vode ili preskočite ovaj korak). Zalijte temeljcem, dodajte žlicu jabučnog octa i zahuhajte. Smanjite vatru i ubacite krumpir ako ga koristite pa kuhajte 5 minuta uz povremeno miješanje. Dodajte narezanu raštiku i kuhajte još 5-8 minuta, odnosno dok zelen ne omekša (ipak pazite da se ne raskuha). Prebacite juhu u blender i miksajte dok ne postane glatko. Dotjerajte okus i podijelite u tanjure. Prije posluživanja pospite tostiranim orasima ili bučinim golicama.

Pratite Stil i na Instagramu!

25. travanj 2024 16:25