StoryEditorOCM
ŽupanijaZLATNI URODIN UROD

Ulje Krešimira Urode iz Pirovca osvojilo je treću zlatnu medalju u New Yorku; evo koja je tajna šampionskog ulja

Piše Zdravko Pilić
11. travnja 2024. - 15:20

Sretni je slučaj htio da maslinar Krešimir Uroda iz Pirovca sazna da je njegovo maslinovo ulje po treći put osvojilo zlatnu medalju na prestižnom natjecanju NYIOOC u New Yorku baš na panelu ‘Slobodne Dalmacije‘ i ‘Masline‘, u društvu glavne urednice vodećeg maslinarskog časopisa u regiji Meri Šilović – koji slavi veliku, okruglu, 20 obljetnicu - i kolega iz Udruge maslinara i uljara Šibensko – kninske županije ‘Ultra Extra‘.

U Splitu je bilo tri popodne, a na drugom kraju svijeta, na istočnoj obali SAD-a bilo je oko devet ujutro, kada je na internet ‘puštena‘ vijest da se Urodin urod po treći put pozlatio. Je li to za redom? - pitamo Krešimira, koji odgovara – zamalo! - ‘Zlatnu medalju u New Yorku za naše ulje osvajali smo 2021. pa onda 2023. i ove godine. A 2022. se nismo htjeli natjecati jer smo imali dosta paunovog oka u masliniku i slab urod, pa smo odlučili tu godinu pauzirati‘ – kazao nam je Uroda.

image

Zlatna medalja iz New Yorka za ulje Krešimira Urode

Čije je šampionsko ulje interesantan blend - ‘ Lanjski je urod bio takav da smo imali 640 litara ulja, i to najvećim dijelom od leccina, lastovke, nešto oblice i ascolane. To je jedan zanimljiv miks, za koji je zaslužan moj otac Ante, koji je podigao naš obiteljski maslinik u Pirovcu i u njemu najviše leccina. Sorte koja je otporna na bolesti, osobito paunovo oko, i rađa svake godine, a ima i najveći udio polifenola, koji imaju jako pozitivno djelovanje na naš organizam. Meni, osobno, je ulje od naše oblice najfinije, jer je mekše, ali kod nje je poznat problem alternativne rodnosti. A to znači, da nakon jedne uspješne godine morate očekivati bar jednu ili dvije godine, u kojoj će rod biti slabiji ili ga uopće neće biti. Leccinovo ulje je pikantnije, i dobar dio njegove magije i leži baš u toj pikantnosti‘ – poetičan je pomalo pirovački maslinar, čija cijela obitelj unazad nekoliko zadnjih godina dan počinje istim ritualom, prije ispijanja prve jutarnje kave: - ‘Svi uzmemo ‘natašte‘ jednu jušnu žlicu našeg maslinovog ulja, u koje ukapamo par kapi limuna, i to nam svima jako dobro čini.

image

Obitelj Uroda u svom masliniku
 

Nikša Stipaničev/Cropix

Zajedno s drugim kolegama iz Udruge ‘Ultra extra‘, a ima nas dvadesetak iz cijele županije, ići ćemo u suradnji s resornim ministarstvom na dobijanje certifikata ‘Dokazana kvaliteta‘, koji ćemo onda moći istaknuti na ambalaži našeg ulja. Svi smo također, veće drugu godinu u trogodišnjem monitoringu, kako bi dobili oznaku ekološke proizvdnje. Takvo bi se ulje onda moglo prodavati i u ljelakrnama, prodavaonicama zdrave hrane, bio dinamičke prehrane i sličnim prodajnim mjestima, što bi nam otvorilo nove mogućnosti u plasmanu‘ – optimističan je i pun planova Uroda. Kojem u poslu oko maslina i ulja pomaže zaručnica Đurđica, i sin Roko, koji upravo završava treći razred škole u Čakovcu. Svaki slobodan dan i praznike koristi da pomogne ocu oko rezidbe i drugih radova. Plan je i dogovor, zadovoljan je otac, da nakon četvrtog razreda srednje škole upiše fakultet u Zadru, kako bi se mogao što više posvetiti maslinama i proizvodnji ulja i tako nastavi uspješnu obiteljsku tradiciju. Za koju, evo, znaju i u New Yorku!

image

Na slici, s lijeva na desno - dr.sc. Mirela Žanetić, institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Đurđica Reljić, zaručnica Krešimira Urode, Meri Šilović, glavna urednica Masline, Krešimir Uroda, Tomislav Duvnjak, vlasnik centra ulja Sveti Ivan Vodice, Domagoj Živković, OPG Laurana, Krešimir Šakić, direktor TZ Šibensko - kninske županije, te gošće panela

18. travanj 2024 12:05