StoryEditorOCM
Županijatalentirani učenici

U kampusu tvrđave sv. Ivana održan hackathon o klimatskim promjenama; evo koje su škole osvojile prva tri mjesta

Piše šibenski.hr
11. prosinca 2023. - 17:45

U subotu je završio hackathon o klimatskim promjenama koji je okupio talentirane učenike iz škola Šibensko-kninske županije. Sudionici su se okupili kako bi razvili inovativna rješenja za suočavanje s najbitnijim izazovima koje donose klimatske promjene, poput podizanja razine mora te šumskih požara.

Natjecatelji su bili izazvani razviti klimatske koncepte rješavajući stvarne probleme ili zadovoljavajući potrebe u svojem okruženju. Demonstrirali su svoje ideje kroz izradu mapa ideja i rješenja. Kreiranje kratkog klimatskog plana, koji je obuhvatio opis proizvoda ili usluge, ciljanu publiku, monetizaciju i marketinšku strategiju, bio je ključan dio natjecanja. Svaki tim imao je priliku prezentirati svoju ideju i prototip pred sucima i publikom, a timovi su bili ocijenjeni na osnovu inovativnosti, izvodljivosti, prezentacijskih vještina te potencijala za rast, ističući se kao nadareni klimatolozi budućnosti.

image

U kampusu tvrđave sv. Ivana održan hackathon o klimatskim promjenama

/Grad Šibenik

Nakon intenzivnog i inspirativnog vikenda punog kreativnosti i suradnje, žiri je odabrao pobjednike. Osnovna škola Jurja Šižgorića osvojila je prvo mjesto u rješavanju problema vezanih uz klimatske promjene, a posebno u pogledu na koji način smanjiti uporabu fosilnih goriva i kako uspješno odlagati otpad i pretvoriti ga u nove materijale.

Na drugom mjestu je Osnovna škola Vjekoslava Kaleba iz Tisnog, koja je također pružila izvanredan doprinos s inovativnim rješenjima koja imaju potencijal promijeniti način na koji se suočavamo s klimatskim izazovima. Njihovo rješenje kako alge mogu očistiti morske površine je inovativan pogled osnovnoškolaca na promjene u bližoj okolini.

Osnovna škola Meterize zauzela je treće mjesto s projektom vatrodojave na područjima koja su izrazito zahvaćena požarima, demonstrirajući visoku razinu angažmana i kreativnosti svojih učenika u stvaranju.

Hackathon iz područja klimatskih promjena posljednji je u nizu održanih hackhatona u sklopu projekta Regionalni znanstveni centar „RaSTEM“. Na hackhatonima je sudjelovalo više od stotinu osnovnoškolaca koji su pokazali veliku razinu znanja i angažiranosti u aktualnim temama. Organizacija hackhatona financirala se iz EGP financijskog mehanizma za razdoblje od 2014. do 2021. godine i u okviru provedbe programa “Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva”, a nositelj projekta je Grad Šibenik.

28. travanj 2024 09:40