StoryEditorOCM
ŽupanijaTraži se novi direktor

Rogoznički Škovacin opet bez direktora: Ercegović dao otkaz; više nije izdržao borbu sa 700 neplatiša, divljim deponijama i smećem po ulicama

Piše Vedrana Stočić
27. kolovoza 2021. - 18:01

Opet promjena direktora na čelu rogozničkog komunalnog poduzeća Škovacin. U nešto manje od četiri godine ovo će biti već četvrti čelnik komunalca. Mladi direktor Ivan Ercegović koji je na funkciji direktora od siječnja 2020. godine podnio je neopozivu ostavku. Uz sav trud i zalaganje nije uspio napraviti ono što je zamislio, nije imao nikakv suport općine i zbog vastitog zdravlja morao je otići. Smeće je i dalje na svakom koraku, na stotine kuća još nije u evidenciji i ne plaća odvoz, jedina svjetla točka su radnici koji u nemogućim radnim uvjetima na plus 35 stupnjeva rade puno i teško, premalo ih je za područje od 75 kvadratnih kilometra, 54 kilometra obalne crte i sedam turističkih naselja.


Općina Rogoznica, odnosno Skupština poduzeća Škovacin raspisala je natječaj za novog direktora. Traži se viša ili visoka stručna sprema, što je prema ocijeni kritičara smanjenje kriterija jer se u prethodnom natječaju tražila isključivo visoka stručna sprema. Uvjet je i pet godina radnog iskustva na rukovodećim mjestima, plan i program rada, a natječaj završava 2. rujna.


Već mjesecima rogozničko smeće puni medijski prostor, ali i prostor društvenih mreža. Još samo prije mjesec iz komunalnog poduzeća Škovacin poslali su nam apel i moli njegovu objavu: prestanite bacati smeće na zelene otoke, na ceste, na putiće, u šumu... Svi ćemo se zaraziti, komunalno poduzeće će bankrotirati, a turistička slika Općine Rogoznica je prestrašna.


Kada novinar primi ovakvu poruku, ali ne od zabrinutih građana već iz lokalnog komunalnog poduzeća, uz to još i desetke fotografije koje je strašno i gledati,  voda je stvarno došla do grla.
Ovog puta nema burne smjene, nema pobune radnika čovjek je odlučio otići jer unatoč silnom trudu nije uspio.

Predhodne smjene nisu išle tako glatko. Bivši direktor Marko Vidović u travnju 2018. godine smijenjen je u svojevrsnoj radničkoj revoluciji. Protiv njega bili su gotovo svi zaposlenici i sindikat lokalnog komunalca. Optužili su ga tada za niz nepravilnosti i nezakonitosti. Za direktoricu je tada izabrana Dajana Radić koja je nakon smjene tvrdila da je sanirala 550 tisuća kuna duga, kupilo se novo komunalno vozilo vrijedno 220 tisuća kuna za prikupljanjea otpada od kuće do kuće, uspješno se započelo s odvajanjem i recikliranjem otpada, poduzeće konačno bilo u plusu i redovito je isplaćivalo plaće, božićnice, a njeno financijsko izvješće jednoglasno je prihvaćeno na Općinskom vijeću. Međutim bivša općinska vlast odlučila je da je izabrana direktorica nepodobna i da mora otići.


Novi rogoznički načelnik Marijo Mladinić nije želio odlazak sadašnjeg direktora, kao ni kaos koji ga je dočekao i koji je naslijedio. Općina Rogoznica debelo kasni za zakonskom regulativom i EU direktivama o zbrinjavanju i recikliranju otpada koji je na rogozničkom području gotovo nula posto iako se do 2020. godine otpad iz kućanstva trebao reciklirati 55 posto, a građevinski otpad čak 70 posto.

Općina nema reciklažnog dvorišta, nema kompostanu, sve što ima to su općinske odluke koje su silom zakona morale biti donesene. Ne treba napomenuti da se ni jedna od njih ne primjenjuje, pa tako ni odluka o divljim deponijama koja je dekretom Vlade RH brzinskom postupkom donesena 2018. godine. T

a odluka sadrži niz mjera koje bi trebale spriječiti i ukloniti divlja odlagališta, a općina je prema toj trebala trebala raditi i na edukaciji stanovništva. Općina je još bila dužna uspostaviti sustav za primanje obavijesti o nelegalno deponiranom otpadu i evidenciju i nadzor lokacija na kojima je otpad odbačen.

Dužni su redovito provoditi nadzor svoga područja, postaviti znakove upozorenja i provesti sve izobrazno-informativne aktivnosti o gospodarenju s otpadom. Ukoliko se ne pronađe onečišćivač okoliša i ne zna se tko je vlasnik zemljišta otpad nakon proteka zakonskog roka mora ukloniti općina, ako pak vlasnik ili posjednik ne dozvoljava uklanjanje otpada, a komunalni redar procijeni da se radi o opasnom otpadu općina mora zatražiti asistenciju policije i sudske naloge.


Prema ovoj odluci Općina, a ne komunalno poduzeće Škovacin dužna je sanirati divlja odlagališta. Na području Općine Rogoznica sve smeće bačeno izvan kućnih kanti i zelenih otoka je divlje odlagalište.Općini Rogoznica a ne komunalnom poduzeću Škovacin zakonski je ostavljena mogućnost i pravo na naknadu troškova uklanjanja divljih deponija, naravno ako se pronađe počinitelj. Općinska Odluka o komunalnom redu koja ima zakonsku snagu za zagađivače okoliša i uništavanje zaštićenog zelenila propisuje visoke kazne i to do 10 tisuća kuna. Njih ne može naplati komunalno poduzeće Škovacin, ali može Općina. Međutim svih ovih mjeseci tone otpada zabrinulo je komunalno poduzeće „Škovacin“ i za to zbrinjavanje otišle su stotine tisuća kuna s njegovog računa.


Direktor na odlasku Ivan Ercegović razotkrio je na stotine neplatiša. Godinama su bacali komunalno smeće, krupni otpad i zelenilo u zajedničke spremnike, a da nikad ni lipu nisu izdvojili za odvoz smeća. Utvrdio je da prema općinskim podacima 4200 kuća plaća komunalnu naknadu, a svega 3500 objekata plaća odvoz smeća. Čak 700 kuća, među kojima ima iznajmljivača s objektima od milijun eura, čak i restorna, ne plaćaju odvoz smeća. To je samo na fiksnoj cijeni gubitak od 520 tisuća kuna godišnje. Prema procjenama s trena brojka od 700 je optimistična, broj neplatiša izgleda prelazio je i tisuću, tako da se u posljednjih petnaestak godina gubici rogozničkog komunalca broje u milijunima, a za PDV zakinut je i državni proračun.


Neplatiše su razotkrivene 1. listopad kada je započelo prikupljanje i razvrstavanje otpada na kućnom pragu, kante su dobili samo oni koji su u evidenciji i uredno plaćaju tu obvezu. Ovima bez kanti za odlaganje raznoraznog smeća ostale su ceste, tuđe ograde i zeleni otoci. Uz silan trud Škovacinu je uspjelo u ovih nekoliko mjeseci podijeliti tristotinjak novih kanti i dobiti isto toliko novih korisnika, sve to ipak ide sporo jer nije bilo političke volje da se taj problem riješi i navodno zbog glasova kako je procurilo s zadnjeg sastanka općinskog HDZ-e. Ohrabruje tek činjenica što novi rogoznički načelnik taj golemi problem želi riješiti.

27. travanj 2024 02:51