StoryEditorOCM
Županijaima i viška!

Općina Ružić godinu okončala u plusu: usvojen proračun za 2021. u iznosu od 6,8 milijuna kuna

Piše Katarina Rudan
30. prosinca 2020. - 18:15

Na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Općinskog vijeća općine Ružić, većinom glasova usvojen je proračun za 2021. godinu, koji je planiran u iznosu od 6.841.700 kuna, od kojih je oko tri milijuna kuna izvornih prihoda.

Dobra je vijest da je Općina Ružić, unatoč značajnom padu prihoda zbog pandemije koronavirusa, realizirala i podmirila sve tekuće obveze i ugovorene kapitalne projekte te da u 2021. godinu ulazi bez ikakvih dugovanja.

– Na kraju svega moramo biti zadovoljni. U ovoj teškoj godini realizirali smo nekoliko kapitalnih projekata, među kojima je svakako najveći i iznimno značajan za našu djecu i mlade obitelji – izgradnja i opremanje Dječjeg vrtića "Ježići" u Gradcu. Sve obveze po tom projektu isplaćene su u cijelosti, što je premašilo iznos od 6,4 milijuna kuna. Općina je gotovo pola milijuna kuna platila iz vlastitih sredstava, a od Agencije za plaćanja potražujemo refundiranje još oko milijun kuna kao zadnju ratu za izgradnju vrtića – kaže zamjenik općinskog načelnima Dalibor Durdov.

Nadalje, realiziran je i projekt uređenja Društvenog doma u Umljanovićima, za što je izdvojeno 427.000 kuna, kao i dva projekta asfaltiranja nerazvrstanih cesta, u ukupnom iznosu od oko 900.000 kuna.

Asfaltiranje cesta

Asfaltiranje nerazvrstanih cesta je s 84 posto sufinanciralo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Budući da se isplata sredstava za ove projekte vrši kao refundacija, Općina se kratkoročno zadužila u iznosu od milijun kuna i taj smo kredit podmirili prije nekoliko dana, tako da u novu godinu ulazimo bez ikakvih zaduženja i likvidni s oko 300.000 kuna prenesenih sredstava iz ove godine. Osim toga, krajem 2021. godine Općini će biti isplaćena zadnja rata refundacije sredstava za izgradnju i opremanje dječjeg vrtića u iznosu od oko milijun kuna, što će omogućiti značajne nove investicije u proračunskoj 2022. godini – govori Durdov.

Dodaje da u godini na izmaku nisu, zbog manje izvornih prihoda zbog korona-krize, smanjivali sredstva planirana za socijalni program i ulaganja u infrastrukturu, nego su, kao i većina općina i gradova u zemlji, smanjili izdvajanja za rad udruga građana.

– U proračunu za 2021. godinu, za izgradnju i održavanje komunalne infrastrukture, uključujući izgradnju nogostupa u Gradcu, planirali smo 1.587.895 kuna, a za obnovu i uređenje objekata – Kulturni centar Otavice, Društveni dom Umljanovići, bivše škole u Čavoglavama i Mirlović Polju – predviđeno je 616.300 kuna. S obzirom na to da nismo osnovali vlastitu ustanovu dječjeg vrtića, nego smo na godinu dana potpisali ugovor s Dječjim vrtićem Drniš, koji je i do sada pružao usluge našem vrtiću, u idućoj godini neće nam znatno porasti troškovi u tom segmentu. Stoga smo za predškolski odgoj, uključujući sufinanciranje redovnog rada novog dječjeg vrtića, planirali 683.000 kuna. U programu socijalne zaštite predviđeno je nešto više od 1,9 milijuna kuna, s tim što je u tom iznosu uključen program zapošljavanja žena "Zaželi" s 1.246.855 kuna. Za zaštitu od požara i sustav zaštite i spašavanja, uključujući drugu fazu obnove Vatrogasnog doma u Kljacima, na rashodovnoj strani proračuna je 437.000 kuna, za javne potrebe u sportu, uključujući i izgradnju rekreacijskih terena, 385.000 kuna, te za kulturu, religiju i udruge građana 104.000 kuna – kaže na kraju Durdov.

05. svibanj 2024 14:43