StoryEditorOCM
ŽupanijaKoštat će čak milijun kuna

Općina Primošten gradi parkiralište na vrhu brda Gaj gdje je prije nekoliko godina postavljen velebni spomenik Gospe od Loreta visok čak 17,5 metara

Piše Vedrana Stočić
23. kolovoza 2021. - 10:01

Općina Primošten gradi parkiralište na vrhu brda Gaj gdje je inače prije nekoliko godina postavljen velebni spomenik Gospe od Loreta visok čak 17,5 metara. Projektna dokumentacija je izrađena, dobivene su građevinske dozvole, potpisani su ugovori s izvođačima, a vrijednost radova je 800 tisuća kunabez PDV-a, dakle oko milijun kuna. Kritičari kažu veliki novac za jedno parkiralište.

-I izgradnja Gospinog svetišta naišla je na brojne kritike i kontroverze, a već u prvoj godini iako nije bilo nikakvih popratnih sadržaja, ni sanitarnih čvorova, lokaciju je posjetilo 50 tisuća ljudi. I u pandemijskim godinama broj posjetitelja prelazi 100 tisuća ljudi. Pored vjerskog sadržaja imamo najljepši vidikovac i najljepšu ljetnu pozornicu. Održavaju se koncerti ozbiljne glazbe pod  zvijezdama, ove godine nastupile su i  brojne zvijezde hrvatske estrade jer tu moguće provesti epidemiološke  mjere. Parkiralište je nužnost, baš kao i nova cesta i nova javna rasvjeta. Sve će to biti izgrađeno. Ulagat ćemo mi u brdo Gaj još novca jer možemo i jer se novac vraća.-kaže samouvjereno primoštenski načelnik i predsjednik Skupštine Šibensko-kninske županije Stipe Petrina.

Idiličnu sliku vidikovca tvrdi Petrina kvare veliki tv toranj Odašiljača i veza, bazne postaje mobilnih operatera i njihovi bučni agregati.

-Pola tih postrojenja nalaze se na općinskom zemljištu, postavljeni su bez građevinske i bilo kakvih dozvola. Prema ocijeni  Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturne baštine sva postrojenja nalaze se unutar prostornih međa arheološkog nalazišta Gradina Kremik koje se proteže na 1,5 ha, a njihovim postavljanjem  višestruko je  devastirano arheološko nalazište. Sve nadležne institucije se slažu da telekomunikacijska postrojenja treba izmjestiti na drugu lokaciju, međutim procedura  još nije pokrenuta iako je  Prostornim planom Šibensko-kninske županije predviđena alternativna lokacija.-ogorčeno kaže Petrina.

Ratove s operaterima Perina je započeo još daleke 2007. godine kada je Općina sa svog zemljišta ukolnika drvene  elekrostupove, još se vuku neki sudski procesi iako je većina njih riješena u korist Općine Primošten. Na drugim lokacijama gdje su postavljene bazne postaje Petrina nema problema, mobilni operateri su prilagodljivi. Plaćanje komunalne naknade je tek sitnica u odnosu na njihove profite, pa su tako mobilni operateri Općini Primošten pristali plaćati čak i zrak. Za postavljanje tornja, antena, celularne bazne stranice, predajnika i prijemnih radio antena operater jednokratno mora platiti iznos od 10.000 kuna za svaki postavljeni uređaj,  visina stalne godišnje naknade iznosi 20 posto utvrđenog iznosa pojedinačne jednokratne naknade. I zrak se plaća.

-Mi smo od brda napravili elitnu turističku destinaciju i još namjeravamo ulagati, metalne grdosije i agreta umanjuju vrijednost tog iznimnog krajolika i državu za to nije briga iako su njene institucije donijele odluke das u uređaju postavljeni protupravno id a su narušili arheološki lokalitet.-kaže načelnik Petrina.

Inače novo parkiralište važno je za komunalnog opremanja lokacije spomenika i vidikovca, te podizanje razine turističke usluge. Planirano je na kraju pristupne prometnice, a kako bi lokacija bila dostupnija posjetiteljima pored parkiranja osigurano je i okretanja vozila u neposrednoj blizini spomenika. Na budućem  javnom parkiralište bit će 19 parkirnih mjesta za osobna vozila,  okretište za osobna i kombi vozila, izgradit će se i  stepenište koje povezuje parkiralište sa platoom spomenika i vidikovca. Stepeništem duljine 54 metra savladava  visinska razlika od  nešto više od 10 metra. Važan je i dio ugovora s izvođačem radova koji se odnosi na otpad, naime, opasni otpad (npr. ambalaža s ostacima opasnih tvari, otpadna motorna ulja, boje i lakovi sl.) treba odvojeno sakupljati, privremeno odlagati u označene nepropusne posude ili kontejnere i uz prateći list predavati ovlaštenom sakupljaču. Sav nastali građevinski i biorazgradivi otpad također treba zbrinuti prema Pravilniku o gospodarenju otpadom, nije dopušteno odlaganje iskopanog materijala na "divlja" odlagališta, zabranjeno ga je izravnavati u sastav prirodne vegetacije okolnog područja, u vrtače, dolce i sitaste ponore. Gradilište treba opremiti kontejnerima za odlaganje komunalnog otpada, a njihovo redovito pražnjenje i odvoz ugovoriti s ovlaštenim komunalnim poduzećem.Po dovršetku izgradnje, sve korištene površine potrebno je sanirati i dovesti u prvobitno stanje. Od klauzula ugovora, kaže Petrina, nema odstupanja.

26. travanj 2024 14:27