StoryEditorOCM
ŠibenikIz grada

Vijesti o najznačajnijim događajima, projektima i drugim zbivanjima iz šibenske gradske uprave

Piše Snimio šibenski.hr
12. lipnja 2022. - 16:18

 

Najveća šibenska utvrda, tvrđava sv. Ivana,  otvorena za posjetitelje

 

Tvrđava svetog Ivana, najveća i najkompleksnija šibenska kopnena utvrda, službeno je posjetiteljima otvorila vrata. Od njezine gradnje prošlo je 376 godina, a šest posljednjih posvećeno je temeljitoj obnovi impresivnog zdanja koje se prostire na gotovo 19 tisuća četvornih metara.

Svečanosti u povodu završetka projekta "Revitalizacija područja Tvrđave svetog Ivana" prisustvovala je i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek. Pohvalivši napore u očuvanju povijesnog identiteta, poželjela je da Tvrđava svetog Ivana bude baštinsko mjesto stvaranja novih vrijednosti i sadržaja, susreta i komunikacije kulture, umjetnosti, znanosti, turizma i napretka.

Šibenski gradonačelnik Željko Burić istaknuo je da se opredjeljenje gradske uprave za obnovu kulturno-povijesnih znamenitosti pokazalo izvrsnim pravcem.

Netaknuta tradicija

– Prije šest godina počela je sanacija oštećenih zidina, rekonstrukcija srušenih objekata, uređenje prema originalnom stanju te osmišljavanje znanstveno-edukativnih, kulturnih i zabavnih sadržaja. Uz velike napore došli smo do cilja, pa zahvaljujem svima koji su doprinijeli realizaciji ovog zahtjevnog projekta. Hvala Društvu "Juraj Dalmatinac", koje je predano radilo na povratu i revitalizaciji tvrđave, našoj "Tvrđavi kulture", koja danonoćno bdije nad sve tri šibenske kopnene utvrde, izvođačima, konzervatorima, povjesničarima, arheolozima, projektantima, arhitektima i drugima koji su zajedničkim snagama radili na Tvrđavi svetog Ivana kako bi svaki detalj bio što vjerodostojniji, a posao što bolji i kvalitetniji – kazao je gradonačelnik Burić, istaknuvši da Šibenik marljivo gradi svoju budućnost na čvrstim temeljima bogate tradicije, istovremeno odgovarajući zahtjevima modernog doba.

– Mijenjajući i gradeći naš grad, nastojimo da mu identitet i tradicija ostanu netaknuti. Sve su tri naše kopnene tvrđave, Sveti Mihovil, Barone i Sveti Ivan, obnovljene. I Tvrđava svetog Nikole s morske strane primjer je očuvanja povijesnog blaga. Rijetki se gradovi u svijetu mogu pohvaliti tolikim bogatstvom u tako malo prostora. Davnim graditeljima u čast i slavu, a današnjim obnoviteljima na ponos, neka nam Tvrđava svetog Ivana, kao i sve šibenske tvrđave, bude simbol poštovanja prošlosti na kojoj gradimo svoju budućnost – kazao je Burić.

Obnovljenom Tvrđavom svetog Ivana upravljat će Javna ustanova "Tvrđava kulture Šibenik".

image

Unutrašnjost tvrđave

Niksa Stipanicev/Hanza Media

– Projekt obnove ove tvrđave je završio, a za nas pravi posao tek počinje. U skladu s našom namjerom da ovaj prostor živi tijekom cijele godine, već radimo punom parom na tome da suvremeno uređen i opremljen Kampus, smješten unutar stoljetnih bedema, bude mjesto koje će okupljati ljude željne znanja iz cijelog svijeta. Namijenjen stvaranju, učenju, razmjeni ideja i slavljenju kreativnosti, Kampus uistinu ima potencijal postaviti Šibenik na svjetsku kartu akademske zajednice, a naša je uloga da to i ostvarimo – poručila je ravnateljica "Tvrđave kulture" Gorana Barišić Bačelić.

Spomenimo da je obnova Tvrđave svetog Ivana dosad najveći dodijeljeni projekt Gradu Šibeniku iz fondova Europske unije. Ugovor kojim je Šibenik dobio nepovratna sredstva potpisan je u ljeto 2016., te je nakon obnove Tvrđave svetog Mihovila i tvrđave Barone nastavljena obnova gradskog fortifikacijskog sustava.

Revitalizacijom Svetog Ivana obnovljene su i opremljene dvije cjeline tvrđave, sjeverni dio, poznat kao "Kliješta", i južni, zvan "Zvijezda". Edukativni kampus, opremljen interaktivnim učionicama, prezentacijskim prostorijama i spavaonicama, smješten je u "Kliještima", a doprinijet će produljenju turističke sezone te duljem boravku posjetitelja u Šibeniku.

Važnost projekta uvidjet će se i kroz unaprjeđenje turističke i kulturne ponude, umrežavanje sektora kulture, obrazovanja i turizma s ciljem kreiranja sadržaja visoke dodane vrijednosti i unaprjeđenja strateškog upravljanja kulturnom baštinom, te pozicioniranje Šibenika kao kulturno-turističke atrakcije u kojoj se uspješno spajaju tradicija i moderne tehnologije.

 

Za doprinos razvoju šibenskog sporta Josipu Milakoviću dodijeljena Nagrada Milan Neralić

 

Josip Milaković, uvaženi šibenski sportski djelatnik, dobitnik je prestižne Nagrade Milan Neralić koju Hrvatski olimpijski odbor (HOO) dodjeljuje za izniman doprinos razvoju sporta na lokalnoj razini u području znanstvenog, stručnog i pedagoškog rada te poticanje tjelesne i zdravstvene kulture djece i mladeži ili sportsko-rekreacijske aktivnosti stanovnika lokalne sredine.

Nagradu je Milaković dobio u hotelu The Westin u Zagrebu gdje je održana tradicionalna svečanost HOO-a, krovne organizacije hrvatskog sporta. Nagradu predstavlja skulptura koja ima simboličku poveznicu s prvim Hrvatom osvajačem olimpijskog odličja, Milanom Neralićem (bronca u mačevanju 1900. godine na OI u Parizu), a njezin sastavni dio je i pisana povelja.

Svake godine HOO dodjeljuje pet nagrada Milan Neralić, a po prvi put je došla u Šibenik. Milaković je dugogodišnji glavni operativac i srce Škole košarke Dražen Petrović. U svom djelovanju generator je stvaranja uvjeta i pozitivne klime koja je stvorila niz uspješnih košarkaša i doprinijela jačanju šibenskog sporta u cjelini.

image

Josip Milaković

Grad Šibenik/

U svom kratkom obraćanju Milaković se zahvalio Hrvatskom olimpijskom odboru na velikoj nagradi. Naglasio je kako je počašćen što se našao u ovako eminentnom društvu nagrađenih iz cijele Hrvatske. Zahvalio se svim svojim suradnicima koji su mu pomogli u odgoju mladih igrača i jačanju košarke u Šibeniku. Na kraju je zaključio da mu je cilj pronaći nekog sličnog sebi koji bi ga jednog dana mogao adekvatno zamijeniti, a što nije nimalo lagan zadatak.

Uz svoj rad u košarci, Josip Milaković je dopredsjednik i član Izvršnog odbora Zajednice sportova grada Šibenika, a kao organizacija koja kreira sport u Šibeniku, izuzetno su ponosni što je prepoznat dugogodišnji rad čovjeka iz njihove sredine.

 

 

Šibenik Spring Festival postao hit među Šibenčanima i brojnim gostima

 

Pod pokroviteljstvom Grada Šibenika i Turističke zajednice Grada Šibenika Šibenčani i šibenski gosti kojima se jedne večeri pridružio i gradonačelnik Željko Burić sa suprugom, prijateljima i suradnicima uživali su od 31. svibnj do 4. linja u Šibenik Spring festivalu u Perivoju Roberta Visianija. Družili su se sa svojim sugrađaninom, poznatim saxofonistom Chuckom Borrisom koji im se predstavio u pratnji DJ-a PaleolitiKa.  Mnogi nisu krili zadovoljstvo festivalskim dekorom - 200-njak bijelih kišobrana koji su privlačili  objektive i bljeskalice.

Street food festival u ponudi je imao razna ukusna i inovativna jela, poput kućice Šuši s azijaskim gyozama, spring rolama i kozicama u tempuri te posebno Po-Ko-Ra (povrće i ramstek u kotlovini), kućica „Festina lente“ nudila je ultimativne  „rvacke burgere“ i „sticky krilca“, „pullpork“, ali i Cezar salatu. „Pjatova“ riblja marinada također je postala hit festivala, baš kao i njihov roast beaf u ciabatti. 

image

Spring festival u Šibeniku

Niksa Stipanicev/Hanza Media

Kućica „Munita“ inovirala je najpopularniji brazilski street food soxinhe, ali i dagnje u Tempuri. Na festivalu se nalazila i kućica Yum sa svojim slasticama među kojima su bili kolači u obliku šibenske katedrale ili šibenske kape.

Ponuda kućice/konobe „Lola“ održala je tradicionalno dobru reputaciju nudeći riblju i mesnu platu, salatu od hobotnice te paštetu od tune. Koktel kućica „Osvit“ ponudila je veliki broj raznih popularnih koktela i limunada, sljubljenih s Mlinarovim tortama poput torte od jagoda koja je odnijela prvo mjesto po potražnji, zatim klasični chessecake, Fererro, čokoladnu, ali i tortu od pistaccia.

Svi posjetitelji mogli su uživati i chillati u relax zoni  te u osvježavajućem pivu  kao i ponajboljim vinima šibenskih vinara.

Festival je trajao pet dana, a za vrhunsku atmosferu pobrinuo se DJ Marco Cole, Nikki Peducci, DJ DBart i DJ Paleolitik.

 

Savjetovanje o problemu debljine djece i mladih održano u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić

 

Savjetovanje „Holistički pristup zdravlju djeteta – prehrana, rekreacija i slobodno vrijeme“ održano je nedavno u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić. U ime Grada Šibenika skup je pozdravila Mirjana Žurić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti, koja je istaknula da je Šibenik grad prijatelj djece, a detaljnije je predstavila i nekoliko gradskih projekata usmjerenih djeci i mladima.

Svrha savjetovanja bila je, inače,  ukazivanje i upozoravanje na problem pretilosti djece te mobiliziranje stručne i šire javnosti kako bi se taj prioritetni javnozdravstveni problem počeo sustavno počeo. Na Savjetovanju se govorilo  o čimbenicima rizika debljine u trudnoći i ranom djetinjstvu te  prevalenciji prekomjerne tjelesne mase i debljine djece u predškolskoj i školskoj dobi. Bilo je, također riječi i o općim rizicima debljine po zdravlje, kao i primjerima dobre prakse u području prevencije.

Savjetovanje je bilo namijenjeno ravnateljima, stručnim suradnicima, učiteljima i nastavnicima u odgojnobrazovnim ustanovama, pedijatrima, medicinskim i patronažnim sestrama, odjelima društvenih djelatnosti u Gradovima, Općinama i Županijama, roditeljima, nevladinim udrugama te svima na području grada Šibenika i Šibensko-kninske županije koji su bili zainteresirani za ovu temu.

Eminentni stručnjaci sudionicima su podijelili znanja, najnovija istraživanja i informacije te primjere dobre prakse kako bi zajedničkim snagama utjecali na promjene u usvajanju zdrave prehrane, zdravih stilova života i prevenciji debljine u djece i mladih.

Savjetovanje su, uz pomoć domaćina iz Društva „Naša djeca“ Šibenik, Šibensko-kninske županije i Grada Šibenika, organizirali Društvo „Naša djeca“ Zabok i Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske u sklopu projekta „Zdravo i fino“ koje je financijski podržalo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

 

Predstavljen program 11. Šibenik Dance Festivala

 

U Kući umjetnosti Arsen  najavljen je 11. Šibenik Dance Festival koji će se održati od 25. do 30. srpnja na gradskim Tvrđavama sv. Mihovil i Barone. Na predstavljanju Festivala bio je i Danijel Mileta, zamjenik gradonačelnika Šibenika koji je, uz ostalo,  naglasio kako je riječ o jednom od dugovječnijih i kvalitetnijih festivala o čemu svjedoči i ugled koji uživa među publikom i plesačima.

Šibenik Dance Festival predstavila je Zorana Mihelčić,  njegova umjetnička direktorica, a festival su podržali i Marko Jelić, šibensko-kninski župan, Gorana Barišić Bačelić, ravnateljica Tvrđave kulture Šibenik te Ivona Grubišić Pupić, samostalna plesna umjetnica, ujedno i voditeljica plesne radionice na festivalu.

image

U Kući umjetnosti Arsen predstavljen je 11. plesni festival Šibenik

Grad Šibenik/

Nakon predstavljanja programa izveden je ulomak suvremene plesne predstave „Diši“, predstave koja je isti dan, kad je i predstavljen festivalski program,  u cijelosti  izvedena na pozornici Kuće umjetnosti Arsen.  Riječ je o predstavi koju je koreografkinja Grubišić Pupić napravila u suradnji sa Zagrebačkim plesnim centrom i Udrugom profesionalnih plesnih umjetnika PULS.

Jedanaesto izdanje Šibenik Dance Festivala, donosi iznimno bogat program. Slavni plesni umjetnici i plesne kompanije nastupat će na Tvrđavi sv. Mihovila i Tvrđavi Barone. Među njima su, uz vrhunske plesače iz Hrvatske, i oni iz svijeta – od Izraela preko Mađarske do Sjedinjenih Američkih Država. Na šibenskom Trgu Republike Hrvatske i Poljani Šibenčani i njihovi gosti svake će večeri moći besplatno uživati u atraktivnim nastupima plesnih skupina iz raznih dijelova Hrvatske. Mlade plesače tijekom festivala očekuju radionice koje vode vrsni plesni pedagozi.

 

U HNK Šibenik predstavljena knjiga „Dota od nota“ Ante Barbače

U prepunom Hrvatskom narodnom kazalištu u nedjelju navečer, 5. lipnja, predstavljena je knjiga „Dota od nota“ pokojnog Ante Barbače,  legendarnog baritona klape Šibenik te suosnivača i voditelja te proslavljene klape, ali i mnogih drugih klapa sa užeg i šireg šibenskog područja, tekstopisca, aranžera, skladatelja,  autora brojnih obrada te vrsnog knjižničara Gradske knjižnice Juraj Šižgorić.

U prvom dijelu programa o Barbačinoj “Doti od nota”  koju je izdao Muzej grada Šibenika govorili su recenzenti knjige, dr. sc. Vedrana Milin – Ćurin i dr. sc. Joško Ćaleta te urednica, etnologinja Marija Krnčević Rak, viša kustosica  Muzeja grada Šibenika.

U glazbenom dijelu tog iznimnog kulturnog događaja  kojega su vodili Marija Krnčević Rak i Filijan Vuletić nastupili su dječji zbor “Cvrčak” pod ravnanjem prof. Sonje Batur, ženska klapa “Oršulice” iz Vodica pod ravnanjem prof.  Ive Lise, Šibensko pjevačko društvo “Kolo”, također pod ravnanjem prof. Ive Lise. te posebno za ovu prigodu okupljene muške klape “Fortica”  i klapa “Prijatelji Barbiju”. Svi izvođači pjevali su  Barbačine pjesme.

 

 

 

 

 

03. svibanj 2024 21:51