StoryEditorOCM
Šibenikna baldekinu

U znak sjećanja na košarkaškog Mozarta djeca u zrak pustila 57 balona: pogledajte kako je obilježen rođendan Dražena Petrovića

Piše Toni Veljača
22. listopada 2021. - 12:41
Polaganjem vijenaca i puštanjem balona kod spomenika na Baldekinu obilježena je 57. godišnjica rođenja Dražena Petrovića.  Nikša Stipaničev/Cropix

Središnjom manifestacijom kod spomenika Draženu Petroviću na Baldekinu obilježen je 57. rođendan velikana hrvatske i svjetske košarke. Život košarkaškog virtuoza u 29. godini života prekinula je automobilska nesreća, ali sjećanje na njega ostalo je neizbrisivo.

U znak sjećanja na „košarkaškog Mozarta“ djeca su simbolično u zrak pustili 57 balona. Neki od njih, i sami košarkaši, dobro su upućeni u to tko je bio Dražen.

- Treniram već sedam godina. Pratim više NBA košarku, pa Draženove utakmice baš i nisam gledao, ali jesam njegove poteze na utakmicama i mogu reći da je bio stvarno jako dobar igrač – rekao nam je Ivan Sarajlić iz OKK Dražen Petrović.

Ema Perišić, iz ŽKK Šibenik, također nam je prenijela svoje dojmove o Draženu i njegovom utjecaju na njenu generaciju.

- Treniram već nekoliko mjeseci, puno se trenira i odlično mi je u klubu. Gledala sam Draženove utakmice i poteze na internetu, na nama mladima je da čuvamo uspomenu na njega – istaknula je Ema.

Trener košarkaša Šibenke Damir Milačić odrađuje prvu sezone na Baldekinu, kaže nam, Draženov duh osjeti se na svakoj domaćoj utakmici.

- Osjeti se njegov duh na Baldekinu, Dražen je obilježio jednu epohu i ostavio jednu jako važnu stvar budućim naraštajima, a to je da se do velikih uspjeha ne može doći ako ne ulažeš u sebe, to je možda stereotip ali je istina.

Upravo je zbog Dražena, trener Milačić i ušao u svijet košarke.

- Ja sam se počeo baviti košarkom zbog njega, i on je imao ogroman utjecaj na moju generaciju. Ovo je sjajna manifestacija, Šibenik je njegov grad i jednostavno to mora ustrajati. Ostavio je veliku ostavštinu gradu i državi i ne smijemo ga nikako zaboraviti – zaključio je trener Šibenke.

Svečanost je uveličala i klapa „Bunari“, pored Draženovog spomenika a potom i kod njegovog koša u Ulici Petra Preradovića, odakle je njegova blistava sportska i životna priča krenula, položeni su vijenci.

Okupljenima se obratio i gradonačelnik Željko Burić.

- Moramo čuvati tradiciju i sjećanje na ljude koji su doprinijeli svom gradu i državi, ne samo kroz sport nego i sve druge društvene djelatnosti. Hvala djeci što svake godine dolaze obilježiti ovaj dan, jednog dana ćete i vi svojim naraštajima prenositi važnost uspomene na Dražena – rekao je Burić.

Šibensko-kninski župan Marko Jelić istaknuo je da uzore, kao što je Dražen, trebamo slijediti.

- Nekad sam jako volio košarku, pa me jedan čovjek, kojeg ovdje danas spominjemo i zbog kojeg smo tu inspirirao. Lijepo je vidjeti da stvari koje su važne, poput ove danas ne zaboravljamo – rekao je Jelić.

Program povodom Draženovog rođendana nastavlja se i sutra, u subotu 23. listopada kada će se održati turnir „Sjećanje na Dražena“. Na turniru sudjeluju ekipe: KK Split, KK Alkar, KK Sonik – Puntamika Zadar i OKK Dražen Petrović, a utakmice će se odigravati u dvorani OŠ Petar Krešimir IV. Od 9:30 do 13 sati.

Također, isti dan, u organizaciji Atletskog kluba Šibenik i Atletskog kluba Maraton 2000 održat će se i šesto izdanje cestovnih atletskih utrka „Šibenskih deset“ i „Draženova četvorka“ – Prvenstvo Hrvatske u cestovnom trčanju.

Start utrke na deset kilometra „Šibenskih deset“ predviđen je u 11 sati, dok će se „Draženova četvorka“ trčati od 12:30 sati. Start obje utrke bit će na šibenskoj rivi. S početkom u 9:30 sati, također na šibenskoj rivi, održat će se i dječja utrka.

26. travanj 2024 21:00