StoryEditorOCM
ŠibenikKLJUČ U BRAVI

U Šibenik pristiže sve više turista, a trgovine u centru još uvijek su zatvorene: ‘Promet je nikakav, najamnine visoke...‘

Piše Joško Čelar
23. travnja 2024. - 09:08

Kako se bliži kraj travnja, na šibenskim ulicama sve je više turista, uglavnom stranih. Najviše se u komunikaciji čuje engleski jezik, iako samih Engleza nema. Obilaze znamenitosti i restorane, a često znaju pokucati i na vrata zatvorenih dućana

U privatnim apartmanima i manjim gradskim hotelima, kako nam je kazao direktor Turističke zajednice grada Šibenika Dino Karađole, trenutno boravi nešto više od tisuće gostiju. Što je za oko 30 posto više nego u isto vrijeme lanjske godine.

Zamjetno je da znatan broj gostiju u ovo vrijeme dolazi iz dalekih azijskih zemalja, poglavito iz Južne Koreje i Tajlanda, koji su doletjeli do Šibenika preko pola "balote". Što, naravno, nije samo šibenska specijalnost.

Susreli smo jednu skupinu Južnokorejaca koji su dio svog odmora proveli u Tribunju.

image

Korejke privlače suveniri

Joško Čelar/Korejke

Neki od njih su nam rekli, dakako na engleskom, da im je dalmatinsko podneblje "očaravajuće", da Šibenik ima puno povijesnih spomenika i prelijepu katedralu. I da odmor planiraju nastaviti u Dubrovniku, pa ga potom završiti u drevnoj Heladi - u Grčkoj.

Neki iz grupe s kojima smo razgovarali, poglavito žene, nosili su na licu, ne skidajući ih ni tren, dobro prepoznatljive maske, zaštitu od COVID-a (korona!). Što je, posebno kod Azijaca, gotovo uobičajeno.

Spomenuli smo kako gosti u šetnji gradom, s vodičem ili bez njega, tražeći nešto što bi kupili, a da to nisu samo suveniri, znaju pokucati i na zatvorena vrata dućana.

Riječ je o pojavi koja nije od jučer. I mnogi građani kroz cijelu godinu sve teže mogu zadovoljiti neke svoje osnovne potrebe.

image

Više od polovine poslovnih prostora u Kalelargi i susjednim ulicama je zatvoreno

Joško Čelar/Šibenik

Žena treba konca, nekakve vrpce, rukavice, šminku. Čovjek kabel za struju, osigurače. Ili recimo hlače, da ne nabrajamo još važnije stvari. Nema šanse. Ne možeš naći ni iglu, a da ne obiđeš pola grada ili centre izvan njega. Sve to vrijedi i za strance.

Od tridesetak radnji u Kalelargi i susjednoj Zagrebačkoj ulici, više od polovine ih je zatvoreno. Sami trgovci kažu da im je promet nikakav, a najamnine visoke. Pa stavljaju ključ u bravu.

A kako stvarno potaknuti takve nužne djelatnosti i usluge, kako im dati vjetar u leđa "za dobrobit građana", što je bila i česta predizborna parola, pitanje je sada.

03. svibanj 2024 18:05