StoryEditorOCM
Šibenikoduzima dah

Zavirite u kamenu ljepoticu kraj Šibenika staru 120 godina: vlasnici su je preuredili iz temelja, a omiljena je među turistima sa svih strana svijeta

Piše Katarina Rudan
19. svibnja 2021. - 17:13
Duška i Ivo Zaninović uredili su staru kuću u Podlukovniku po svom guštuNikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Kad su 2009. godine odlučili kupiti "nešto" uz more, Duška i Ivo Zaninović željeli su da to bude u Primoštenu, mjestu uz koje ih vežu prekrasne uspomene iz mladosti, a koje i danas obožavaju. Međutim, budžet kojim su raspolagali nije bio dovoljan za ostvarenje te želje i počeli su tražiti nekretninu u široj okolici Šibenika. I na kraju su našli. Ali ne uz more, nego u Podlukovniku, u općini Bilice, nadomak Šibenika.

– Ivo je tada još radio u Zagrebu, a ja sam te godine zatvorila butik u zagrebačkoj Vlaškoj te često boravila u Šibeniku i istraživala tržište nekretnina. Ugledala sam na stranicama neke agencije jednu staru, jadnu kuću, koja ima krunu na kamenom portalu. To me oduševilo i na kraju smo je kupili. U kući koja je stara 120 godina, 35 godina nitko nije živio. Bila je u derutnom stanju, puna vlage, sve je bilo srušeno ili narušeno, bez septičke jame, kupaonicu da i ne spominjem.

Struje je bilo samo u konobi, a voda ispred kuće. U dijelu gdje su apartmani bila je štala, bez krova, koji je izgorio u požaru, pa su je prekrili latom. I da ne opisujem dalje, reći ću da sam osjetila u srcu da se tu može svašta lijepog napraviti. Sviđalo mi se jer je teren kaskadni i cijela kuća terasasto posložena. Nije pogled na more, nije plavetnilo, ali je zelenilo. I kad smo išli razgledati prostor iza kuće, po kamenom puteljku, jer stubišta nije bilo, zapela sam o nešto. Evo, i sad se ježim kad o tome govorim! Pogledam, dvije kornjače u ljubavnom zagrljaju. E, tada sam rekla – to je znak. Kupujemo! – govori Duška.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

S uređenjem kuće počeli su 2011. godine, svjesni da će trebati puno novca i vremena dok ne dobiju ono što je Duška zamislila.

– Ima puno prostora, nije tik uz druge kuće i ovdje se diše punim plućima. Volimo društvo i druženja te nam je bilo vrlo važno da nam nitko "ne sidi za vratom". Da mi ne smetamo drugima ni drugi nama – veli Duška.

Zadržali autentičnost kuće

Kod obnove, željeli su zadržati autentičnost kuće.

– Jedino smo na mjestu gdje je bila štala digli gore dio spavaće sobe i izlaz iza kuće. Sve ostalo je u gabaritima u kojima je bilo prije. Sve predmete i alate, uključujući i staro posuđe, koje smo našli čisteći i kopajući, zadržali smo. Ivo je to očistio i restaurirao, tako da sada po cijeloj kući imamo izložbene primjerke – rekla je Duška.

U godinama obnove, nisu ni pomišljali da će se u njihovoj kući, koja se po mnogo čemu razlikuje od ostalih, nekoliko godina poslije odmarati i u zelenilu Podlukovnika uživati Francuzi, Britanci, Poljaci, Španjolci, Amerikanci i drugi strani te domaći gosti iz kontinentalnog dijela Hrvatske.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

– Ma nije nam to uopće padalo na pamet! No, kad mi se nekoliko puta dogodilo da me stranci pitaju za apartmane koji su niže u ulici, pomislila sam da bismo i mi mogli napraviti dva apartmana. Umirovljenici smo, a mirovine nisu bogzna kakve, pa ako ide drugima, valjda će i nama pomalo kapati koja kuna ili euro. I tako je bilo. Apartmani su dvoetažni. "Lavanda" ima 65 kvadrata i za četiri je osobe, a "Divona" 40 za tri osobe. Budući da obožavam biljke, a oko kuće je more lavande, jedan apartman je dobio naziv po njoj, a "Divona" je spoj naših imena – Duška, Ivo i kći Ivona. Počeli smo iznajmljivati prije šest godina i krenulo je. Čak ni prošla pandemijska godina nije bila toliko loša, a vidjet ćemo kako će ići ove – kaže Duška.

Kako je iznimno kreativna osoba i, osim što je bila odgojiteljica u dječjem vrtiću, školovala se i za aranžera i dekoratera interijera, sva svoja umijeća ukusno je i obilato iskoristila pri uređenju interijera. Bavi se i slikarstvom, a starom namještaju daje novo ruho oslikavanjem, koristeći se dekupaž i drugim tehnikama ukrašavanja drva. Sve su prostorije, uključujući i nekadašnju konobu koju su uredili za sebe, uređene u tom, može se reći, starom i ujedno modernom, decentnom stilu. Živopisno je, odiše nečim posebnim i u svakoj od tih prostorija osjeća se pozitivna "vibra".

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Intimno i ugodno

– Nećete vjerovati, ali gosti koji nam dolaze zaista se dođu odmoriti. A ovo je predivna lokacija, tiho je, intimno i ugodno za osobe koje zaista žele odmor. Za bazen nemamo prostora i razmišljamo o postavljanju jacuzzija na mjestu gdje je mali vrt. U dvojbi smo i ne znamo bi li nam se to ulaganje isplatilo. Malo smo "testirali" goste i nitko od njih nije rekao da im nedostaje bazen ili jacuzzi. Oduševljeni su interijerom i okolišem, a do mora ili najbliže plaže Banj u Šibeniku imaju četiri kilometra.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

S druge strane, imali smo dosta gostiju koji su na plažu odlazili tek predvečer, a onaj najtopliji dio dana provodili u hladovini ili na terasi. Vidjet ćemo – rekla je na kraju.

Apartmani su klimatizirani, s besplatnim Wi-Fijem i parkirnim mjestom. Gostima su na raspolaganju roštilj, ležaljke, dobro opremljena kuhinja, uvijek raspoložena i vedra domaćica, koja svakog gosta dočeka s pićem dobrodošlice, fritulama ili drugim kolačima.

Naravno, sve je to Duškinih ruku djelo, jer je uza sve navedeno i izvrsna kuharica, koja u pripremanju hrane, istraživanju i stvaranju novih recepata uvijek uživa.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
23. travanj 2024 21:49