StoryEditorOCM
Šibenikčitalačke navike

Šibenčani se ni u pandemiji nisu odrekli knjiga: ‘Posuđuje se, ali tužno je vidjeti praznu knjižnicu, ona su mjesta okupljanja. Ovo sada je ajme!‘

Piše MARIJA LONČAR
30. prosinca 2020. - 17:12

Godinu u kojoj se korona nametnula kao glavna tema, šibenska Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić" ispratit će u tišini s ispražnjenom igraonicom, informatičkim kabinetom, čitaonicama i audiovizualnim odjelom, a bez događaja je i multimedijalna dvorana u kojoj svojedobno nije bilo dana a da se tu ne bi održala koja promocija, prezentacija, tribina, filmska projekcija...

Od kada je početkom jeseni broj zaraženih i u Šibensko-kninskoj županiji počeo rasti, a epidemiološke mjere postajale sve strože, knjižnica, kroz koju su dnevno prolazile stotine Šibenčana i koji su je doživljavali kao svoj drugi dnevni boravak, naglo je utihnula. Naime, prema važećim mjerama, u ovoj ustanovi površine oko 2500 metara četvornih, sada u isto vrijeme može biti svega 50 ljudi. Neobična situacija u kojoj je knjižnica svedena tek na svoju temeljnu ulogu – posudbu knjiga, djeluje više nego otužno, ističe ravnatelj Vilijam Lakić.

– Tužno je vidjeti praznu knjižnicu, jer knjižnice su poznate kao mjesta okupljanja ljudi. Ovo sada je ajme. Ali, što se može, dijelimo sudbinu drugih knjižnica u Hrvatskoj. Događaji koji su se prije održavali reducirani su pomalo i ako se nešto i dogodi u našoj multimedijalnoj dvorani, to je internog karaktera i na takvim događajima bude desetak ljudi. Dječju igraonicu smo zatvorili, ne radi ni informatička radionica, a u čitaonici dnevnog tiska i studijskoj čitaonici može biti svega po četvero ljudi.

Najčitanija "Mučna ljubav"

Jedino nas raduje da u ovoj situaciji nije stala posudba knjiga. Štoviše, dosta se čita – kazao je Lakić te dodaje da je posudba knjiga i audio-video građe također prilagođena korona-situaciji, pa korisnici mogu uzeti više naslova nego prije, a umjesto 20 dana, rok vraćanja produžen je na mjesec dana.

– Za sada smo dobro prošli i po tome što je od 34 zaposlenih u samoizolaciji bilo svega troje, četvero kolega. Na sreću, knjige se više ne moraju sterilizirati, što smo jedno vrijeme morali raditi i što je stvaralo dosta problema, jer bi trebalo proći nekoliko dana da se ponovno vrate na police. Sada posudba normalno ide, premda ima ljudi koji se plaše doći u knjižnicu, ali obično tada pošalju nekoga da im u njihovo ime uzme nešto za čitanje – govori Lakić.

Kada je riječ o čitalačkim navikama, one se, kaže Lakić, u koroni nisu mijenjale. I dalje najviše korisnika traži lakše štivo, najčešće ljubiće i krimiće. No čitaju se i nagrađivani autori pa je "Mučna ljubav" svjetski poznate Elene Ferrante bila najčitanija knjiga u protekloj godini u šibenskoj knjižnici. Kada je riječ o filmovima, "Joker" Todda Phillipsa bio je najposuđivaniji film, a puno se tražio i animirani film "Tajni život kućnih ljubimaca 2".

27. travanj 2024 02:04