StoryEditorOCM
ŠibenikPrvi put u Šibeniku

Međunarodna znanstvena i stručna konferencija „Razvoj javne uprave“

Piše PROMO
25. travnja 2024. - 10:30

14. međunarodna znanstvena i stručna konferencija „Razvoj javne uprave“ u organizaciji Veleučilišta u Šibeniku i Veleučilišta “Lavoslav Ružička” u Vukovaru održati će se ove godine po prvi puta  u Šibeniku od 23. do 24. svibnja. Središnja tema konferencije, koja okuplja vodeće znanstvenike i praktičare iz područja javne uprave, biti će „Javna uprava 2.0. – Pogled u budućnost“. Kao i prijašnjih godina, konferencija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva pravosuđa i uprave, dok su partneri konferencije Pravni fakultet Sveučilišta u Rijeci, Fakultet sociologije i prava Sveučilišta „Igor Sikorsky Kyiv Polytechnic Institut“ iz Ukrajine, Fakultet za državne i europske studije Sveučilišta Nova Univerza iz Slovenije te Državna škola za javnu upravu.

image

Sibenik, 150120.
Studenti Veleucilista u Sibeniku, detalj s hodnika.
Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev/Hanza Media

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix/Cropix

Nakon niza godina održavanja konferencije u Vukovaru, organizatori sa Veleučilišta u Šibeniku i Veleučilišta “Lavoslav Ružička” u Vukovaru su se ovaj put odlučili za promjenu te će se od ove godine konferencija naizmjenično održavati u Šibeniku odnosno Vukovaru. Prvog dana konferencije, nakon svečanog otvaranja, održati će se okrugli stol pod naslovom „Reforma službeničkog sustava u Republici Hrvatskoj“, a uvodničar će biti ministar pravosuđa i uprave dr. sc. Ivan Malenica. Panelisti okruglog stola biti će Višnja Tafra, ravnateljica Uprave za službenički sustav Ministarstva pravosuđa i uprave, Danijela Gaube, ravnateljica Uprave za ljudska prava, nacionalne manjine i etiku, dr. sc. Mihovil Škarica, profesor na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te Marija Dil Bračić, glavna tajnica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika. Neka od pitanja na koje će panelisti okruglog stola pokušati dati odgovore odnosit će se na aktualnu reformu sustava plaća u državnoj i javnim službama, novi etički kodeks za državne službenike, prihvaćanje zapošljavanja lokalnih službenika te ulogu sindikata u sustavu javne uprave. Drugi dan konferencije rezerviran je izlaganja radova po tematskim sesijama prilikom čega će znanstvenici i praktičari moći predstaviti svoja istraživanja i prijedloge vezane uz budućnost javne uprave.

image

Sibenik, 150120.
Studenti Veleucilista u Sibeniku, detalj s hodnika.
Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev/Hanza Media

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix/Cropix

Prema riječima dekana Veleučilišta u Šibeniku dr. sc. Ljube Runjića, interes za ovogodišnju konferenciju nadmašio je sva očekivanja. Do sada je prijavljeno preko 90 znanstvenih i stručnih radova, od čega značajan dio dolazi iz inozemstva, pa će tako na konferenciji sudjelovati autori iz Kanade, Luksemburga, Francuske, Ukrajine, Njemačke, Slovenije, Poljske, Nigerije, Srbije itd. Pored toga, kvalitetu konferencije će dodatno podignuti i činjenica da će, osim renomiranih znanstvenika s domaćih i stranih visokoobrazovanih ustanova, sudjelovati i brojni praktičari iz uprave i pravosuđa.

image

Zagreb, 150224.
Nacionalna i sveucilisna knjiznica, Hrvatske bratske zajednice.
285. sjednica Vlade Republike Hrvatske.
Na fotografiji: Ivan Malenica.
Foto: Ranko Suvar/Hanza Media

Ranko Suvar/Cropix

 

 

 

04. svibanj 2024 16:01