StoryEditorOCM
ŠibenikNe žele plaćati

Kako se srušio sustav odvoza i naplate otpada: građani ostavljaju smeće gdje im padne na pamet, Zeleni grad otvorio podzemne kontejnere

Piše Branimir Periša
23. rujna 2020. - 08:16

Na društvenim mrežama zaiskrilo je pitanje kako je moguće da se popularni TV serijal "Večera na selu" odvija sa šibenskim protagonistima, kao prije dva-tri tjedna. Znači li to da je Šibenik selo? – mudrijašilo se (polu)ozbiljno, kao da činjenica što netko živi u gradu automatski znači da je i građanin.


Jedan drugi događaj, međutim, rasvjetljava predodžbu kakvu netko njeguje o vlastitom i građanskom statusu drugih.
Odlaganje kućnog otpada u podzemne spremnike koji se otvaraju elektroničkim karticama dobro je zamišljen i pravičan sustav u odnosu prema potrošaču, no ovih dana nasukao se na tvrd mentalitet dijela građana da svoje škovace ostavljaju izvan vlastite kućne kante ili spremnika za otpad i na tuđi račun, te je "Zeleni grad" bio prinuđen isključiti čitače kartica na podzemnim kontejnerima. Odnedavno svatko može podignuti poklopac na vanjskoj konzoli i unutra ubaciti što i koliko hoće.
U međuvremenu se pronijela glasina da su čitači na podzemnim kontejnerima pokvareni, te da je "Zeleni grad" propustio reklamirati kvar u jamstvenom roku. Međutim, to nije istina, demantira Novica Ljubičić. Razlozi su, naime, porazniji za kriterije uljuđenog, urbanog života.

Sedam novih lokacija

– Otkako smo 1. srpnja otvorili podzemne kontejnere na sedam novih lokacija za 1300 korisnika, tako je otpad "bježao" prema dijelovima grada gdje još uvijek ima klasičnih, otvorenih kontejnera za oko 5200 korisnika – govori Novica Ljubičić, direktor "Zelenoga grada". Drugim riječima, objašnjava, oni među nama koji nisu spremni platiti ni lipe više od iznosa fiksne usluge za javnu čistoću karticu ni jednom nisu očitali, nego su svoj otpad vozikali automobilima do prvih otvorenih kontejnera, odlažući ga na tuđi račun, kao kukavica jaje. Ili su vreće ostavljali pokraj podzemnih kontejnera i uličnih košarica za otpatke, svejedno.
Na udaru su otvoreni kontejneri na Vidicima, Njegoševu trgu, na Meterizama. I kod Tehničke škole podzemni kontejner u Ulici Ante Šupuka bio je sve prazniji, a otpadom su se punili otvoreni spremnici u Kamenarskoj ulici… Iskazali su se "građani" bacajući svoj otpad i u prirodu, zagađujući okoliš sve zbog iznosa jedne kave ili dvije. U zaleđu Jadrtovca i pod mostom na Brodarici stoje smrdljivi tragovi koje će na jesen opetovano trebati sanirati, napominje Ljubičić.
"Nije žvaka za seljaka", šatrovački rečeno, no to što on neće, uživajući u tome da je nekoga prevario, makar za sitan novac, uvijek će platiti građani. Podaci iz "Zelenoga grada" neumoljivi su i vrlo rječiti: od 3350 aktivnih elektroničkih kartica koje su zadužili građani i gospodarski subjekti, čak 1949 korisnika nije ju u srpnju ove godine ni jednom očitalo.
U turistički dobrom mjesecu to je više od 60 posto onih koji su preuzeli kartice. Pridodamo li tom bojkotu civiliziranog i solidarnog funkcioniranja zajednice i one s kućnim kantama, u razdoblju od 1. siječnja do 1. rujna čak 3331 od ukupno registriranih 13.164 kućanstva nikad nije predalo kantu niti očitalo karticu. Dragi sugrađani i suseljani, to je čak 40 posto "građana" među nama!
Trošak povećanih količina otpada u nekim dijelovima grada sada bi trebali snositi stanari popisani kao korisnici preostalih otvorenih kontejnera, budući da se otpad koncentrirao kod njih. No, bila bi to nedopustiva diskriminacija, te je isključivanje čitača bilo jedino što je "Zeleni grad" u ovome trenutku mogao učiniti, ističe direktor javnog poduzeća. Tehnički gledano, podzemni kontejneri sada su isto što i nekadašnji, postavljani pred zgradama i duž ulica, jedino što je sve skupa urednije nego što je bilo.
"Peglanje" kartice prema zamišljenom sustavu, sastavljenom od fiksnog i varijabilnog dijela, koštalo je 1,70 lipa povrh fiksne usluge, što za dvočlano kućanstvo iznosi 38,42 kune.
Svi koji su osjetili (ugodnu) mogućnost kontrole varijabilnog dijela odvoza smeća ostaju, nažalost, uskraćeni na nepoznati rok. Pod uvjetom da se odvaja korisni otpad, dvočlano kućanstvo uvrh glave treba četiri, pet puta mjesečno "ispeglati" karticu i to je trošak od 40-ak kuna, komentiramo s Ljubičićem jedan blizak primjer.

Svijest naših ljudi

– Eto, pa sada mi recite da je to skupo! Nije uopće, to je najjeftinija komunalna usluga, no svijest naših ljudi očito kaska za sustavom koji smo zamislili u skladu s europskom praksom i koji stimulira odvajanje otpada. Nije Šibenik najgori – naglašava. – Problema ima posvuda, no sada je jasno da očitavanje kartica možda nismo trebali uvoditi sve dok ne postavimo i zadnji podzemni kontejner – priznaje Novica Ljubičić. – Koncepcija koju resorno ministarstvo gura da fiksni dio usluge odvoza otpada bude što manji, na ovaj način nije moguća – zaključio je. Varijabilnog dijela jedva da ima s ovakvim raspoloženjem građana, a najmanje da se iz njega financira odvoz otpada. Nažalost, u pravu je bio realistični i zloguki prorok istodobno, a riječ je o jednom stanovniku četvrti Meterize koji je na svome Facebook profilu uoči postavljanja novih podzemnih kontejnera prije dva mjeseca zavapio: "Gotovo je, sada ćemo tek postati najveća gradska smećara!"

26. travanj 2024 19:35