StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet"LEX APOKALIPSA"

Veliki prosvjed pred Vladom, novinari izviždali Plenkovića: ‘Ovaj zakon opasan je za svakog građanina!‘

Piše Marko Špoljar/JL
31. siječnja 2024. - 16:53

U organizaciji Hrvatskog novinarskog društva (HND) danas je na zagrebačkom Trgu svetog Marka održan jednosatni prosvjedni skup na kojemu je nekoliko stotina novinara, snimatelja, fotoreportera, urednika i "običnih" građana od premijera Andreja Plenkovića zatražilo bezuvjetno povlačenje Vladina prijedloga izmjena Kaznenog zakona iz saborske procedure.

image

Drago Hedl, Hrvoje Zovko, Sanja Modrić

 
 Damjan Tadic/Cropix
image

Drago Hedl

 
 Damjan Tadic/Cropix

Konkretno, prosvjednici traže povlačenje Vladina prijedloga da se u hrvatsko zakonodavstvo uvede novo kazneno djelo: "Neovlašteno otkrivanja sadržaja izvidne ili dokazne radnje u fazi istražnog postupka" - za što je previđena zatvorska kazna u trajanju do tri godine.

- Hvala vam što ste došli podržati prosvjed protiv zakona opasnih namjera, protiv zakona kojim Andrej Plenković u ovoj superizbornoj godini želi ušutkati sve glasove koji mu ne idu u prilog - rekao je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a, na početku skupa.

Hrvatsko novinarsko društvo Vladin prijedlog naziva "zakonom opasnih namjera" jer smatra da je izravno usmjeren na zaštitu zloupotreba u politici, a protiv javnog interesa i slobode medija.
- Premijeru, žao nam je što ne želimo sudjelovati u građenju kulta (vaše) ličnosti. HND zahtijeva da se članak 307.a u potpunosti izbaci iz prijedloga izmjena Kaznenog zakona. Ako ne povučete zakon opasnih namjera, mi ćemo opet doći ovdje prosvjedovati - rekao je Zovko.

Prosvjednicima se obratio i jedan od najuglednijih hrvatskih istraživačkih novinara, Drago Hedl. Predložio je da se zakon nazove "Lex APokalipsa", s "prva dva slova velika, kao inicijalima njegovog stvarnog autora".

- Ovaj zakon predstavlja kraj istraživačkog novinarstva - kaže Hedl i poručuje kako za zaštitu slobodne govora i novinarskog izvještavanja nije dovoljna jučerašnja najava ministra pravosuđa da će se u konačni prijedlog izmjena Kaznenog zakona ubaciti odredba o tome da kažnjavanja neće biti ako bi objava nekih informacija iz istrage bile od javnog interesa.

- Tražimo da se od lex AP-a u potpunosti odustane jer bi njegovo donošenje značilo zatiranje istraživačkog novinarstva - naglasio je Hedl.

Potpredsjednica HND-a, Chiara Bilić, tvrdi kako je svima jasno koji su pravi motivi i razlozi zbog kojih je premijer Andrej Plenković naredio izmjene Kaznenog zakona.

- Ako ne možeš iskorijeniti korupciju u vlastitim redovima, a Plenković to ne može, onda iskorijeni one koji o tome obavještavaju javnost - kaže Bilić.

Premijeru, budite državnik i povucite ovaj zakon iz saborske procedure. Ljudski je griješiti i nije sramota pogrešku priznati - rekao je Zovko i okončao današnji prosvjed.
image
 
 
 Damjan Tadic/Cropix
image
 
 
 Damjan Tadic/Cropix
image

Hrvoje Zovko

 
 Damjan Tadic/Cropix
image
 
 
 Damjan Tadic/Cropix

Današnji prosvjed došli su podržati i brojni oporbeni zastupnici i zastupnice iz SDP-a, Socijaldemokrata, Možemo!, Mosta, Centra, Radničke fronte...

Podsjetimo, u Saboru je prošli tjedan sa 78 glasova ‘za‘ prošlo prvo čitanje Vladina prijedloga izmjena Kaznenog zakona s novim člankom koji glasi: "(1) Pravosudni dužnosnik ili državni službenik u pravosudnom tijelu, policijski službenik ili dužnosnik, okrivljenik, odvjetnik, odvjetnički vježbenik, svjedok, vještak, prevoditelj ili tumač koji tijekom prethodnog kaznenog postupka koji se na temelju zakona smatra nejavnim, neovlašteno otkrije sadržaj izvidne ili dokazne radnje, s ciljem da ga učini javno dostupnim kaznit će se kaznom zatvora do 3 godine. (2) Počinjenje, pomaganje ili poticanje kaznenog djela iz stavka 1. ovoga članka ne može ostvariti onaj tko obavlja novinarski posao".

Istovremeno sa zagrebačkim, prosvjedni skup održao se i u Splitu.

 
image

Prosvjed u Splitu

 
 Paun Paunovic/Cropix
image

Prosvjed u Splitu

 
 Paun Paunovic/Cropix
image

Prosvjed u Splitu; Jurica Pavičić, kolumnist Jutarnjeg lista

 
 Paun Paunovic/Cropix
image

Prosvjed u Splitu

 
 Paun Paunovic/Cropix
image

Prosvjed u Splitu; Novinar Damir Petranović

 
 Paun Paunovic/Cropix
image

Prosvjed u Splitu

 
 Paun Paunovic/Cropix
image

Prosvjed u Splitu

 
 Paun Paunovic/Cropix
image

Prosvjed u Splitu

 
 Paun Paunovic/Cropix
image

HND je organizirao prosvjed protiv zakona opasnih namjera

 

 Damjan Tadic/CROPIX

26. travanj 2024 21:03