StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetkoštica u grlu

Omiljeno voće ove godine dvostruko je skuplje nego lani: cijena na pijaci popela se i do pet eura

Piše vijesti sd
31. srpnja 2023. - 12:38

Brojni su ljubitelji šljiva i sigurno su s veseljem dočekali njihovu pojavu na tržnicama i u trgovinama.

S druge strane, dio njih uočio je i razliku u cijeni u odnosu na lani. Prosječna cijena kilograma šljiva prošli tjedan na hrvatskim tržnicama bila je 2,90 eura, a lani u kolovozu 1,46 eura. Dakle, šljive su ove sezone dvaput skuplje nego prošle. Prošli tjedan najskuplje su bile na tržnici u Rovinju, u prosjeku čak 5 eura. Slijede Zagreb (4 eura), Dubrovnik (3,5), Koprivnica (3) i Bjelovar (2 eura kilogram).

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, prošle godine u Hrvatskoj je proizvedeno 11.300 tona šljiva, što je 87 posto više nego 2021. godine. Ali prema prvim neslužbenim procjenama, ove će godine šljiva ipak biti manje nego lani.

U Ministarstvu poljoprivrede doznajemo kako je predlani samodostatnost šljive u Hrvatskoj iznosila tek 54 posto, što znači da smo najmanje 50-ak posto potrebnih količina morali uvoziti (dio naših šljiva također završi u izvozu).

image

Prosječna cijena kilograma šljiva prošli tjedan na hrvatskim tržnicama bila je 2,90 eura

/Shutterstock

Prije deset godina, tijekom 2013., Hrvatska je vlastitom proizvodnjom pokrivala čak 92 posto godišnje potrošnje šljiva. Do danas su te domaće količine osjetno pale. Kao i kod mnogih sorti voća koje moramo uvoziti.

S otkupom šljiva za svoje potrebe uskoro kreće i Podravka, koja je prijašnjih godina za svoje pekmeze otkupljivala 600 do 700 tona šljiva. Koliko će šljive otkupiti ove godine – zasad nije poznato. No, otkupna cijena vjerojatno neće biti ista kao lani, piše Danica.

Bilo bi logično očekivati da će, zbog različitih poskupljenja, otkupna cijena biti viša, što bi trebalo povući nove proizvođače da se bave šljivama pa da njihovom proizvodnjom pokrivamo vlastite potrebe. Kako za jelo, tako za pekmez, ali i za rakiju.

image

Šljive jeftinije od eura i pol, nažalost lani

Darko Tomas/
27. travanj 2024 00:18