StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetJOŠ NIJE GOTOVO

Nema mjesta opuštanju: koronavirus u Mostaru otkriven nakon 40 dana, u Srbiji 76, a u Sjevernoj Makedoniji 196 novih slučajeva zaraze

Piše PSD
14. lipnja 2020. - 07:44

Nakon punih 40 dana, u Mostaru zabilježen je prvi slučaj zaraze koronavirusom, dok u većem dijelu Bosne i Hercegovine raste broj oboljelih nakon popuštanja restriktivnih mjera. 

Novooboljeli je muškarac rođen 1989 godine i ima blage simptome te je u kućnoj izolaciji.

U županiji čije je sjedište u Mostaru od posljedica zaraze koronavirusa ukupno je bilo zaraženo 258 osoba, a 13 je preminulo. Područje ove županije je nakon banjolučke regije je bilo među najviše pogođenim zarazom u BiH. U BiH je u posljednja 24 sata otkriveno 49 slučajeva zaraze koronavirusom, a jedna je osoba preminula od posljedica ove bolesti.

Na oprez pozivaju i brojke iz Srbije i Sjeverne Makedonije. Srbija je u subotu bilježila 76 novooboljelih te jedan smrtni slučaj. 

Iz Sjeverne Makedoniji najnovije vijesti govore o osam umrlih i 196 novih slučajeva zaraze koronavirusom. To je najveći broj umrlih i potvrđenih novozaraženih u jednom danu od početka epidemije u Sjevernoj Makedoniji.

Srpska epidemioginja dr. Darija Kisić Tepavčević je komentirala kako najnoviji pokazatelji nisu dobri i govore o "prevelikom opuštanju".

"Uglavnom je riječ o mlađim osobama, oni su željni druženja i izalazaka, ali moraju biti svjesni da je virus tu. To su osobe koje su po pravilu dobrog zdravstvenog stanja, ali moraju znati da infekciju mogu donijeti roditeljima ili bakama i djedovima, za koje može biti fatalno", kazala je dr. Kisić Tepavčević. 

Prvi čovjek tamošnjeg stručnog tima za borbu protiv korone, dr. Predrag Kon, izjavio je kako važeće mjere prevencije, koje su trenutačno na razini preporuka, bude li potrebno, opet mogu postati obvezatne za sve. 

26. travanj 2024 17:23