StoryEditorOCM
LifestyleNA MAGISTRALI

Sjajni putopisni serijal Andree Buče stigao u Dalmaciju: večeras se prikazuje epizoda iz Šibenika

Piše Šibenski.hr
6. veljače 2024. - 17:51

Protagonistica nove putopisne serije autorice Andree Buče je Jadranska magistrala. Ta je cesta nakon izgradnje temeljito promijenila živote uz obalu, ali i s one druge, kopnene strane, te utjecala na razvoj turizma i dinamiku lokalnog stanovništva. Dokumentarnu seriju Na Magistrali prikazujemo utorkom u 20:15 na Prvom, a 6. veljače u trećoj epizodi putujemo od Masleničkog do Šibenskog mosta, piše HRT.

"Žila kucavica", od šezdesetih godina do danas, postala je mnogo više od običnog asfaltiranog puta usadivši se duboko u kolektivnu memoriju kao nezaboravni dio ljetovanja s kojeg svatko od nas nosi posebne uspomene. Tijekom svih tih godina magistrala je ispisala bezbroj priča, a upravo su one postale dijelom ove putopisne serije u šest epizoda. 

U trećoj epizodi putujemo od Masleničkog do Šibenskog mosta. Izgradnja magistrale bio je složen inženjerski pothvat kojim je trebalo premostiti mnoge obale. Izgrađeno je 39 mostova, malih, velikih, pa i dva svjetska rekordera, a ne bi ih bilo bez legendarnog Velog Jože, divovske plovne dizalice splitskog Brodospasa.

Potkraj 1960. na najužem dijelu Novskog ždrila podignut je i čelični Maslenički most i tako je magistrala stigla u zadarski kraj.

Pola stoljeća poslije svako mjesto uz magistralu je turističko, svaka kuća ima barem jedan apartman, rentijerstvo je biznis. Duž ceste niču ploče, iznajmljivači su u niskom startu...

02. svibanj 2024 15:17