StoryEditorOCM
GlazbaDošlo vrijeme za promjene

Branko Viljac: "Večeri dalmatinske šansone ostaju šibenski festival, ali Šarac više neće biti umjetnički direktor. Sljedeće godine imat ćemo i filmski dio"

Piše Marija Lončar
18. kolovoza 2023. - 21:05
  Novo vodstvo šibenske Šansone: Miroslav Mise, Ella Mische, Tommi Mischell, Branko Viljac.  Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Nije atomska, ali je ipak bomba: dimi, ali ne razara! Tim je riječima jedan od osnivača i direktor šibenskih Večeri dalmatinske šansone Branko Viljac želio slikovito demantirati glasine koje su se kao munja proširile gradom - da je "prodao i drugima u ruke predao" šibenski festival koji se večeras i sutra održava 26. godinu zaredom!

image

 


Na fotografiji: Tommi Mischell, Branko Viljac.

 

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

-Večeri dalmatinske šansone ostaju i dalje šibenski festival pod okriljem glazbene udruge Šibenik koncert. Ali došlo je vrijeme za promjene. Nadam se da će Šansona i dalje ići prema gore. Taj je festival ostavio traga na hrvatskoj glazbenoj sceni i osvojio puno Porina. U dosadašnjih 25 godina zaradio je 21 nominaciju, a toliko nije imao ni Gibonni ni Đorđi Peruzović – kazao je Viljac na večerašnjoj konferenciji za novinare u hotelu Bellevue sazvanoj u neobičnom terminu, koji sat prije početka samog festivala i Večeri starih skladbi posvećene Vici Vukovu,  a sve kako bi se predstavilo festivalsko izdanje - za sljedeću godinu!

Ponavljajući kako Šansona ostaje šibenska, Viljac je rekao da će i dalje biti na čelu festivala, ali njegov umjetnički direktor više neće biti Dušan Šarac, skladatelj i aranžer ovjenčan Porinom za životno djelo. Tu će funkciju od iduće godine obavljati trogirska pjevačica Tomislava Miše umjetničkog imena Tommi Mischell, koja je gotovo 30 godina živjela i radila u SAD-u.

image

 


Na fotografiji: Tommi Mischell.

 

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

-Od malih nogu pjevam. Glazba je moja velika ljubav i njezin je prirodni derivat ljubav prema šibenskoj Šansoni. Kao budućoj umjetničkoj direktorici festivala velika mi je čast zauzeti mjesto velikog Dušana Šarca. Kao poslovna žena i umjetnica dat ću sve od sebe da nastavim tradiciju i zaplovim punom parom dalje s Brankom Viljcem – kazala je Tomislava Miše aka Tommi Mischell najavljujući kako će šibenska Šansona od iduće godine imati i novi logo, a mijenja se i skulptura Šansonjera. Rad Šibenčanke Mire Schwyter tako odlazi u povijest, a novu pobjedničku skulpturu izradit će drugi autor.

image

 


Na fotografiji: Miroslav Mise, Ella Mische, Tommi Mischell, Branko Viljac i Marina Tomasevic koja je vodila press konferenciju

 

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

No, Tomislava Miše iliti Tommi Mischell nije jedina članica obitelji Miše u čijim će rukama biti budućnost Šansone. Tajnik Šibenik koncerta, umjesto Viljca koji je do sada bio, a sada je avancirao u predsjednika, bit će Miroslav Miro Miše, brat Tommi Mischell. I njezina kći Ella Mische, diplomirana glumica koja je odrasla i školovala se u SAD-u, od iduće godine igrat će važnu ulogu na šibenskom festivalu. Točnije u velikoj novini koja je također najavljena na večerašnjoj pressici. Naime, Večeri dalmatinske šansone od sljedeće godine imaju i svoj filmski dio za koji će se brinuti mlada američka glumica trogirskih korijena. Za sada se zna tek da će filmski dio festivala trajati dva dana. Prvi će biti posvećen hrvatskom, a drugi filmovima nagrađivanima Oscarom.

O novom licu i filmskom naličju festivala Dalmatinske šansone, uskoro će se više znati, čulo se na pressici u hotelu Bellevue.

image

 

 

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image

 

 

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image

 


Na fotografiji: Branko Viljac.

 

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
27. travanj 2024 12:20